Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Prešov podporí zber kuchynského odpadu

Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.

Mesto Prešov podporí zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu nákupom a následnou distribúciou 10-litrových vedierok do všetkých domácností v Prešove. Tieto vedierka majú slúžiť ako prepravná nádoba kuchynského odpadu smerom k 23-litrovej zbernej nádoby v individuálnej bytovej výstavbe a pri komplexnej bytovej výstavbe smerom k veľkej 240-litrovej zbernej nádoby umiestenej na stojisku zberných nádob. Uvedené vedierko je preto vhodné umiestniť v blízkosti kuchynskej linky a dokúpiť si k nemu vhodný pachový filter a kompostovateľné sáčky, podľa potreby samotnej domácnosti.

"Našim cieľom je znížiť, alebo v ideálnom prípade úplne odstrániť tento druh odpadu zo zmesového komunálneho odpadu. Ak sa netriedi a končí na skládkach, stáva sa takýto bioodpad najväčším tvorcom skleníkových plynov a znečisťovateľom povrchových a podzemných vôd, pôdy či ovzdušia. Dobre vytriedený kuchynský bioodpad sa pritom dá ďalej využiť. Po spracovaní môže byť použitý napríklad ako hodnotný kompost alebo využitý na výrobu bioplynu a elektrickej energie, " povedal primátor mesta Prešov, František Oľha.

V priebehu posledného februárového týždňa roku 2024 začnú pracovníci mestského úradu v súčinností s Technickými službami mesta Prešov distribuovať tieto vedierka v bytových domoch mestskej časti Šváby. Jednotliví domoví dôverníci budú oslovení za účelom prevzatia 10-litrových vedierok pre všetky domácnosti, ktoré sa nachádzajú v jednotlivých vchodoch bytového domu. Ak sa v daný termín nebudú môcť domoví dôverníci zúčastniť prevzatia vedierok, poveria týmto svojho zástupcu.

V priebehu roka 2024 sa tieto vedierka budú postupne distribuovať v rámci celého územia mesta Prešov.

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK