Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Dobro a práca, čo vás baví, sú receptom na dlhovekosť, odkazuje storočná pani Mária

Medzi storočných Prešovčanov sa v tomto roku zaradila aj pani Mária Prociková z Royovej ulice. Ku gratulantom sa pripojilo aj mesto Prešov.

Pani Prociková sa narodila 1. mája 1924. Ku krásnemu životnému jubileu jej prišiel zablahoželať a popriať veľa zdravia aj druhý viceprimátor mesta Prešov Peter Krajňák.

Mária Prociková sa narodila a vyrastala v Matysovej. So svojím budúcim manželom Vasiľom sa zoznámila v čase, keď bol vojakom. Bol od nej o 9 rokov starší. Zosobášili sa 18. mája 1941, v deň jeho narodenín. Pani Mária mala vtedy sedemnásť rokov. S manželom napokon vychovali tri deti - dvoch synov a dcéru. Manžel Vasiľ celý život pracoval ako krajčír. Zomrel vo veku 95 rokov.

„Za prvej republiky mali obchod s oblekmi, otec ho otvoril a zriadil aj dielňu, kde sa šili obleky, mal aj učňov, ktorí sa uňho všetko naučili. Dokonca si tie obleky aj sami prezentovali, " usmieva sa dcéra Mária, keď ukazuje čiernobielu fotku z módnej prehliadky.

Mária Prociková takmer celý život pracovala v ich vlastnom obchode s oblekmi v centre Prešova. Až do svojich 70. rokov pracovala ako predavačka v obchodoch s textilom a odevmi, neskôr sa práce musela vzdať pre podlomené zdravie. Počas života prežila, žiaľ, aj ťažké a smutné chvíle - oboch synov jej vzala zákerná choroba.

Radosť však nachádzala v záhrade, ktorú si s manželom pekne podelili. Pani Mária sa starala o pestovanie zeleniny a úžitkovú časť záhrady, manžel Vasiľ mal na starosti nádherne vypestované kvety v predzáhradke.

Pani Mária má 5 vnúčat a 6 pravnúčat. „Vždy keď mala hostí, každý odišiel o tri kilá ťažší, " smeje sa dcéra, ktorá o mamke hovorí ako o výbornej hostiteľke, ktorá si takmer nikdy nesadla, keď mali návštevu, stále obsluhovala a starala sa o to, aby sa hostia u nich doma cítili dobre.

Pani Mária nám prezradila aj svoj vlastný, osobný recept na dlhovekosť: „Treba robiť robotu, čo vás baví. A robiť druhým dobro." Storočnej Prešovčanke Márii Procikovej prajeme všetko najlepšie a najmä veľa zdravia.

***

V Prešove žije aktuálne 21 obyvateľov vo veku 100 a viac rokov, t.j. 14 žien a 7 mužov.

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK