Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Kapitálový vstup Paula Rusnaka pomohol

Nových 60 bytov v katastri obce Ľubotice v susedstve najväčšieho sídliskového súboru Sekčov v Prešove skolaudujú tento mesiac. V novembri by sa do kolaudačného procesu malo dostať ďalších 40 bytov a v decembri zvyšných z celkového počtu 148 bytových jednotiek stavaných firmou Tradet v Prešove.

Ako 10. októbra na stretnutí s novinármi uviedol prezident Svetového kongresu Slovákov a podnikateľ z USA Paul Rusnak je to výsledok jeho kapitálového vstupu do Tradet-u pred 100 dňami. Doteraz investoval 1 milión USD.

Uvedené byty, ktoré začala pôvodná firma Tradet prešovskej podnikateľky Táne Pavlovičovej stavať v januári 1998, mali byť hotové minulý rok. Vzhľadom na rôzne problémy, predovšetkým nedostatok financií, viaceré spory s klientmi, ktorí sa od začiatku na výstavbe bytov ako ich budúci majitelia finančne podieľali, hrozilo, že celá výstavba skončí do stratena. V uplynulých týždňoch však nastal radikálny obrat. Tradet sa stal súčasťou finančnej skupiny Rusnak Group a pribudol nový konateľ - za P. Rusnaka Slovák z Kanady Stan Pavlík. Situácia pokročila až tak, že v týchto dňoch sa začína s realizáciou 2. etapy, v ktorej by malo byť do 10 mesiacov hotových 149 bytov. P. Rusnak informoval o svojom zámere budovať v priemere okolo 2 tisíc bytov ročne nielen v Prešove, ale v celej SR. Projekt Tradet v Prešove berie preto ako pilotný.

T. Pavlovičová povedala, že byty postavené v 1. etape sú všetky obsadené, no ich budúci vlastníci dlžia dovedna 28 miliónov Sk (v niektorých prípadoch sa dlh vyšplhal na sumu do 800 tisíc Sk). Vysvetlila to aj tým, že klienti stratili dôveru k Tradet-u a teraz nanovo ju získavajú. Dodala však, že nebola na ňu podaná žiadna žaloba na súde. Naopak Tradet dal dva podnety na súd na predchádzajúceho dodávateľa stavebných prác - firmu Dumastav v Prešove pre nedodržanie termínu výstavby.

Obec Ľubotice požiadala na výstavbu inžinierskych sietí k bytovým domov o podporu zo samostatnej kapitoly Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR. Starosta Ľubotíc Marián Baňas uviedol, že z odsúhlasených 10,3 milióna Sk vyčerpali do 5 miliónov Sk. Avšak ani celá táto suma nestačí na pokrytie nákladov na realizáciu rozvodov plynu, vody, kanálu, elektriny. Podľa ich odhadov by to bolo potrebných 35 miliónov Sk. Usilujú sa preto presvedčiť zástupcov plynárni a elektrární, aby sa podieľali na výstavbe inžinierskych sietí. Vyjadril však presvedčenie, že všetko bude tak hotové, aby kolaudácia bola úspešná.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK