Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Benč Jarkovskému: „Nedohodnem sa, nech rozhodne súd!“

Súdny spor medzi Mestom Prešov a podnikateľom Petrom Jarkovským kvôli zatarasenému vchodu na mestský cintorín je na spadnutie. Primátor Prešova Milan Benč nepristúpi na nátlak podnikateľa, ktorý chce takýmto spôsobom získať pozemky na Sekčove pri Hypernove.

Múrik postavený podnikateľom Jarkovským pri vchode na cintorín rieši Stavebný úrad, Benč sa s Jarkovským baviť nemieni

Ich predaj mestskí poslanci odklepli firme EURO Max Slovakia iba pred týždňom. Jarkovský takúto výmenu pozemkov ponúkol SMS správou Benčovi, pričom mu „sľúbil“, že v prípade dohody stiahne žaloby v ďalších sporoch s mestom zo súdu (súvisia s rampou cez cestu na Širpe). Radnica nesúhlasí ani s prenájmom pozemkov na cintoríne za 600 Sk/m2 na rok, ani s ich odkúpením za 2 500 Sk/m2, ako ponúka P. Jarkovský. Podľa primátora takýto nevýhodný obchod by sa nutne prejavila na zvýšení cien hrobových miest v Prešove.
Benč na dnešnej tlačovej besede nazval praktiky Jarkovského špekuláciu a snahu o neúmerné obohacovanie sa. „Ide o podnikanie na hrane zákona. Tu sa rýchle riešenie nájsť nedá. Využijeme všetky možnosti vyplývajúce zo zákona, ktoré sú na našej strane. Rozhodnutie necháme na súdoch a znalcoch,“ uviedol Benč. Vedenie mesta poverilo Mestský stavebný úrad, aby voči tomu, kto postavil betónový múr pred bránu cintorína, začal správne konanie. Podľa primátora tým došlo k porušeniu stavebného zákona. Aj keď sa občania na cintorín môžu dostať aj ďalšími vchodmi, Benč chce sprístupniť cintorín aj zo strany, kde od víkendu vyrástol betónový múrik. Novú bránu postavia na mieste, ktoré patrí legálne mestu. Malo by sa tak stať ešte do „dušičiek“.
Problém cintorína siaha do roku 1977, kedy ho mesto rozširovalo. Vlastníkovi dnes problémovej časti pozemku, v socialistickom režime pozemok vyvlastnili. Prevod administratívnou chybou na katastri nezapísali do vlastníctva mesta a pozemok po zmene režimu v rámci reštitúcií pripadol majiteľke žijúcej dlhodobo v Austrálii. Keď prešovská radnica začala riešiť staré majetkové prešľapy, dohodla sa aj o odkúpení časti cintorína za 600 Sk za meter štvorcový s jeho majiteľkou. Kým to schválili poslanci v mestskom zastupiteľstve, pozemky kúpil o niečo drahšie Peter Jarkovský.
Primátor Prešova vidí najväčší problém v tom, že mesto nemá úplný register obnovenej pôdy (ROP), ktorý financovalo ministerstvo pôdohospodárstva. Žiada vládu, aby vyčlenila finančné prostriedky na dokončenie ROP a tým zabránila špekulantom typu Jarkovský. Benč argumentoval tým, že svojho Jarkovského majú aj iné samosprávy, ktoré sa s podobnými problémami rovnako trápia.
(mm)

Súvisiace články
27.7.2007 Dodávku spred vchodu odtiahli 25.7.2007 Vchod na cintorín opäť zatarasený 16.4.2007 Jarkovský chce rúbať stromy 30.9.2006 Jarkovský vs. mesto – ďalšie kolo 27.9.2006 Znova položil na cestu zábrany 26.5.2006 Zablokované pozemky menia majiteľa 9.5.2006 Spor o vlastníctvo cesty na Strojníckej ulici graduje
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK