Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Bedmintonový Slovak International 2000

Úvodnými duelmi kvalifikácie mužskej dvojhry odštartuje vo štvrtok o 18. hodine v Mestskej hale v Prešove 7. ročník medzinárodných majstrovstiev Slovenska v bedmintone Slovak International 2000, zaradený do kalendára Európskeho bedmintonového okruhu (EBU Circuit).

Najkvalitnejší turnaj na Slovensku v tomto roku je štvrtým z výberových sedemnástich turnajov EBU Circuit, na ktorom sa získavajú body do svetového rebríčka a zvlášť do seriálu okruhu. Zúčastní sa ho podľa posledných upresnení 75 hráčov a hráčok z jednástich krajín v piatich disciplínach. Zároveň sa už v stredu začal popri turnaji tréningový kurz európskych rozhodcov. V piatok pricestuje do Prešova aj generálna sekretárka Európskej bedmintonovej federácie Gisela Hoffmannová z Nemecka.

Ako nás informoval riaditeľ turnaja Peter Tarcala, všetky náležitosti sú pripravené a turnaj by mal splniť po výkonnostnej i organizačnej stránke vysoké očakávania. "Okrem samotného turnaja sme v priestoroch Mestskej haly pripravili na piatok a sobotu popoludní pre mládež bedmintonový festival. Budú to rôzne súťaže o zaujímavé ceny, ktoré by mali prispieť ku popularizácii bedmintonu."

V Prešove sa schádzajú hráči zvučných mien. Z účastníkov je v svetovom rebríčku dvojhry najvyššie, na 65. mieste, Poliak Przemyslaw Wacha, jeho krajan Niedzwiecki je 69. Zo žien je z účastníčok turnaja najvyššie Česka Koudelková, ktorá je 55. Z našich sú v aktuálnom svetovom rankingu najvyššie Šulko (160.), Mečár (164.) a zo žien Orlovská (226.). Z rebríčka EBU Circuit po troch podujatiach sú na tom najlepšie z prešovských účastníkov Fín Kinnunen (6.), spomínaný Niedzwiecki (10.) a Čech Martinec (25.), Šulkovi a Mečárovi patrí 39. miesto. Zo žien je v okruhu najvyššie Wickströmová (Fínsko - 8.), Prutschová (Rakúsko - 11.) a Wibowová (Švajčiarsko - 13.). Orlovskej patrí 38. miesto. Podľa slov šéfa zväzovej trénersko - metodickej komisie Daniela Orlovského by bolo úspechom našich v súťažiach jednotlivcov umiestnenie medzi ôsmimi, v párových disciplínach môžu pomýšľať aj vyššie.

Vo štvrtok od 18. hodiny sa ako prví zo Slovákov na piatich kurtoch Mestskej haly predstavia piati mladí juniori - Tomčko, Eliáš, Lobotka, Komorník a a Komárek v kvalifikácii mužskej dvojhry, kde sa konkurencii 16 hráčov budú uchádzať o štyri postupové miesta.

Program ďalších dní: piatok: 9.00 hlavná súťaž, sobota: 10.00 štvrťfinále, 16.00 semifinále, nedeľa: 10.00 finále.

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
Prešovským volejbalistom po dvoch rokoch ušlo finále, zahrajú si o bronz
Vo štvrtok pokračovala Niké Extraliga mužov štvrtými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov opäť hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu dokázali reagovať na 2-setové manko, ale napriek vyrovnaniu padli v tajbrejku po setoch (21:25, 23:25, 25:22, 25:23, 12:15). Museli sa skloniť pre súperom, ktorý ich po výhre 3:1 na zápasy poslal do série o bronzové medaily. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK