Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Voľby: mená sú jasné

Mestská volebná komisia do polnoci z nedele na pondelok zaevidovala desať kandidačných listín za primátora Prešova. Šesť z nich chce kandidovať ako nezávislí. Pre komunálne voľby tu vznikli dve silné prevažne parlamentné koalície a jedna neparlamentná.

Vládna trojka SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS spolu so Slobodným fórom vytvorila štvorkoalíciu a spoločne postavili kandidáta zo SMER-SD. Je ním iba pred týždňom do novej funkcie inštalovaný prednosta Obvodného úradu v Prešove Igor Smolko (62). Vo verejnosti je skôr známy ako ortopéd. Tieto štyri strany sa budú uchádzať o voličské hlasy na spoločnej kandidátke aj o poslanecké kreslá v 31-člennom mestskom parlamente.
Pravica v zložení SDKÚ-DS a KDH podporila spoločného kandidáta Jozefa Polačka (48) zo SDKÚ-DS, ktorý osem rokov zastával funkciu prednostu Krajského úradu v Prešove, kým ho z tohto postu neodvolala nová vláda. Tieto dve strany idú spoločne na jednej kandidátke do volebného súboja aj na poslanecké miesta.
Tri malé strany Ľavicový blok, Úsvit a Strana zelených podporili kandidáta Jána Tomku (52), konateľa obchodnej spoločnosti.
Straníckym kandidátom je tiež obchodník Mikuláš Žemlička (61), ktorého nominovala MISIA 21 – Hnutie kresťanskej solidarity.
Ďalších šesť kandidátov sa bude uchádzať o hlasy voličov bez straníckej podpory. Ako nezávislý kandiduje tentoraz aj súčasný primátor Milan Benč. V ostatných komunálnych voľbách bol ešte členom SDĽ a podporila ho vtedy aj ĽS-HZDS a ďalšie menšie politické strany. Ako nezávislý kandiduje aj bývalý dvojnásobný primátor Prešova Juraj Kopčák (62).
Potvrdila sa aj kandidatúra známeho právnika Pavla Hygyariho (49), ktorý si iba krátko píše namiesto Bratislavy opäť ako svoje trvalé bydlisko Prešov. Prihlásil sa na adresu jedného zo svojich domov, v ktorých tu podniká. Ďalším nezávislým kandidátom je jeden z najdlhšie slúžiacich poslancov a posledný predseda Mestského národného výboru v Prešove Ivan Benko (62). Najmenej sa vedelo o kandidatúre známeho karikaturistu a výtvarníka Teodora Vica (62), ktorý v bežnom živote používa meno Fedor. Najmladším kandidátom je Richard Drutarovský (35), ktorý sa v posledných dňoch snažil zviditeľniť založením Občianskej iniciatívy Prešov nahlas, v ktorej vyzýval občanov, aby kandidovali v komunálnych voľbách. Jeho meno je Prešovčanom zvlášť známe preto, že jeho otec vedie súdny spor so štátom kvôli výstavbe Nábrežnej komunikácie vedúcej cez ich pozemok. Ako informoval zapisovateľ mestskej volebnej komisie Jozef Smetana, v komunálnych voľbách v Prešove chce kandidovať 12 politických strán a 27 nezávislých kandidátov.
(mm)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK