PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2144/podpori_strategia_rozvoj_pracovnych_miest.html

Podporí stratégia rozvoj pracovných miest?

Tento týždeň sa v Novej Lesnej konalo pracovné stretnutie partnerov Prešovského samosprávneho kraja a zasadnutie Riadiaceho výboru v rámci implementácie projektu Regionálnej inovačnej stratégie (RIS) kraja.

RIS má byť aktívnym nástrojom Prešovského kraja na vytváranie pracovných miest s vysokou pridanou hodnotou v oblasti inovácií, vedy a výskumu. Dosiahnutím cieľov RIS bude možné aktívne vytvárať podmienky pre vysokoškolsky vzdelaných odborníkov na profesionálne uplatnenie sa doma, nie v zahraničí, ako je tomu dnes. "RIS má napomôcť k zamedzeniu ďalšieho odlivu kvalifikovaných odborníkov do zahraničia a podporiť ekonomický rozvoj celého regiónu prostredníctvom zakladania technologických inkubátorov, technologických center, technologických a priemyselných parkov, prípadne reštrukturalizáciou existujúcich priemyselných zón či zvýšením dostupnosti progresívnych informačných technológií v regióne, " vysvetľuje Július Takáč, vedúci oddelenia regionálneho rozvoja PSK.
Medzi partnerov nášho kraja patrí Business and Innovation Centre Burgenland, Europäisches Zentrum für Erneuerbare Energie Güssing, Business and Innovation Centre Bratislava a Regionálne poradenské inovačné centrum Prešov.
Riadiaci výbor tvoria zástupcovia miest Poprad, Prešov a Humenné, univerzít PU v Prešove, TU Košice, ministerstiev MH SR, MŠ SR, regionálnych agentúr a podnikateľskej sféry z Prešovského i Košického kraja, ako napr. SPINEA, Chemosvit, a.s.
Regionálna Inovačná stratégia (RIS) je metodológia Európskej komisie vyvinutá začiatkom 90-tých rokov a financovaná priamo z prostriedkov EÚ. RIS si kladie za cieľ vytvoriť stratégiu kraja v oblasti inovácií, vedy a výskumu a aplikácie ich výsledkov do praxe.
Od roku 1997 boli projekty RIS realizované vo viac ako 120 regiónoch EÚ25 a kandidátskych krajín a v súčasnosti (2005-2008) sa realizujú v 33 regiónoch EÚ.
Projekt bude pokračovať v druhom roku jeho trvania spracovaním analýzy dopytu a ponuky v oblasti inovácií v rámci prešovského kraja, čo v súčasnej situácii, keď v oblasti inovácií sa navonok profiluje minimum firiem nebude jednoduché.
Ak sa však naplnia ciele projektu a výstupom bude kvalitná stratégia, v ďalšom programovacom období na roky 2007-2013, budú môcť na svoje projekty v oblasti inovácií čerpať z prostriedkov EÚ dostatok firiem, ktoré si chcú udržať konkurenciechopnosť v rámci SR a EÚ.

 
13.10.2006 | Pridal: Redakcia PIS | Reklama | čítané: 2873 krát