Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Mikuláša Černáka oslobodili

Senát Okresného súdu v Prešove dnes oslobodil Mikuláša Černáka v plnom rozsahu spod obžaloby pre účastníctvo na trestom čine vraždy. Súčasne rozhodol, že 26. októbra mu končia dôvody väzby.

Černák bol Krajskou prokuratúrou v Trenčíne obžalovaný zo zosnovania útoku na Jozefa Holuba. Čin sa stal začiatkom októbra 1997 v Košiciach, pri ktorom bol v byte Jozefa Holuba zastrelený Peter Klešč, Holub pred útočníkmi ušiel cez okno. Ako uviedla predsedníčka senátu, prokuratúra sa v tomto prípade opierala hlavne o výpoveď Alexandra H., ktorý počas procesu zmenil výpoveď. Súdu neboli predložené ani iné dostatočne presvedčivé dôkazy, ktoré by usvedčili Mikuláša Černáka z účasti na tejto vražde. Obžaloba pre Mikuláša Černáka žiadala výnimočný trest v dolnej polovici trestnej sadzby. Prokurátorka sa po vynesení rozsudku vyjadrila, že v zákonnej lehote rozhodne, či sa proti rozsudku odvolá.

Oslobodzujúci rozsudok padol aj v prípade Slavomíra Surového, ktorého prokuratúra obžalovala z trestného činu vraždy spolupáchateľstvom, v tom istom trestnom čine. Obžaloba v jeho prípade bola rozšírená aj o trestný čin porušovania domovej slobody. Za spáchanie týchto skutkov žiadala hornú hranicu trestu z možnej sadzby 12 – 15 rokov. Napokon prokurátorka sa vzdala odvolania proti rozsudku. Jediného z trojice obžalovaných Ladislava Bada dnes uznal senát vinným a za trestný čin vraždy Jána Kromku bol odsúdený na súhrnný trest 12 rokov v tretej nápravnovýchovnej skupine. Súd mu zároveň udelil ochranný dohľad v trvaní troch rokov. Ladislav Bado bol oslobodený z druhého činu – vraždy Petra Klešča. Proti rozsudku sa odvolá. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Mikuláš Černák dnes pred súdom vyhlásil, že nie je žiadny masový vrah a vo väzení je vraj iba preto, že odmietol spolupracovať s políciou. „Moje kauzy sú sprevádzané politickými tlakmi a to len preto, že som nesúhlasil vypovedať proti Lexovi a Mečiarovi,“ uviedol v záverečných rečiach. Jeden z jeho obhajcov Ľudovít Samuel hovoril o tlakoch bývalej vlády, ktorá mala mať záujem na väznení Černáka. \"Je mediálne známe, že Mikuláš Dzurinda sa vyjadril, že kým on bude premiérom, tak sa Mikuláš Černák nedostane z basy von,\" povedal na hlavnom pojednávaní. S rozsudkom bol spokojný. Proces s Mikulášom Černákom začal 16. mája a bol niekoľkokrát prerušený. Trestný spis mal vyše 2 200 strán. Súd vypočul 35 svedkov a osem súdnych znalcov.
(mm)

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK