PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2247/vicovi_a_krajnakovi_ml-_sa_nepozdava_postup_sudu-_no_rozhodnutie_kvituju.html

Vicovi a Krajňákovi ml. sa nepozdáva postup súdu, no rozhodnutie kvitujú

Dvojica Fedor Vico a Peter Krajňák ml., ktorým Okresný súd svojim piatkovým rozhodnutím definitívne zahatal možnosť kandidovať na posty poslancov do mestského zastupiteľstva (v prípade Fedora Vica aj na post primátora mesta Prešov), je so svojim definitívnym ortieľom, aj keď s výhradami, uzrozumená.

Obom uchádzačom o kandidátsky post vo voľbách najprv mestská volebná komisia neuznala dostatočný počet podpisov na petičných hárkoch a nepripustila ich k voľbám, so svojim odvolaním potom neuspeli ani na prešovskom Okresnom súde. Známy prešovský karikaturista Vico zobral najväčší podiel viny za vzniknutú situáciu na seba. „Bola v tom aj určitá nedbalosť a ľahkovážnosť, ktorá mi je vlastná,“ uviedol s tým, že všetky podpisy, ktorých mal v prípade kandidatúry na primátora zozbieraných takmer 450 (pri kandidatúre na poslanca o čosi menej), no ako platných mu bolo uznaných iba 395 z nich), boli originálne. „Myslel som si, že to stačí, keďže potrebných bolo iba 400 podpisov,“ dodal, pričom pripustil, že v niektorých prípadoch zrejme skutočne došlo k tomu, že namiesto názvu obce Prešov bola občanmi použitá iba skratka PO, prípadne mená boli nečitateľné, aj keď oficiálne ho o chybách nikto neinformoval. „Mohol som určité veci doplniť, nechcel som ale zasahovať do rukopisu občanov. Nemám pocit horkosti z rozhodnutia volebnej komisie, ani výhrady, či podozrenie voči jej členom. Nejednali zámerne proti mne, držali sa iba zákona, aj keď možno až príliš striktne. Podľa mňa by bolo férovejšie pustiť ma do boja o priazeň voličov, ktorí by mali šancu sa rozhodnúť, či mi dajú, alebo nedajú šancu,“ povedal na margo rozhodnutia volebnej komisie F. Vico.

Ten má spolu s P. Krajňákom ml. ale väčšie výhrady k postupu Okresného súdu v Prešove vo veci ich odvolania sa voči rozhodnutiu mestskej volebnej komisie. Súd mal prijať rozhodnutie do troch dní od odvolania, ktoré obaja neúspešní kandidáti podali v zákonnej lehote, tí ale čakali na odpoveď až 12 kalendárnych dní. „Aj keď formálne to vyzerá všetko v poriadku, lebo v liste, ktorým nás vyzvali na doplnenie údajov bol uvedený dátum v zákonnej lehote. Vidím to ale tak, že tým iba zakrývali jej nedodržanie a svoje pochybenie,“ uviedol P. Krajňák ml. a dodal: „Súd by podľa mňa nemal rozhodovať z papierov, ale ísť na koreň veci, v tomto prípade sa ale vôbec neriešila podstata.“
F. Vicovi sa nepozdávalo ani to, že za súd zaslala list sudkyňa, ktorej jeho spis nebol elektronickou podateľňou pridelený. „Táto sudkyňa mimochodom už rozhodovala v jednom procese, ktorý som prehral,“ dodal F. Vico s tým, že išlo o prípad vlámania sa do jeho ateliéru, v ktorom si nárokoval ušlú mzdu. Oboch prekvapila aj rýchlosť následného rozhodnutia súdu, aj keď oficiálne jeho verdikt ešte nemajú. „My sme dodali potrebné formality vo štvrtok a v piatok ráno už novinári priniesli informácie o tom, že naše odvolanie zamietli,“ dodala dvojica.
(ik)

 
6.11.2006 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 2253 krát