Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Obnovia päť rokov pozastavenú rekonštrukciu Krajského súdu

Rekonštrukcia budovy Krajského súdu v Prešove, ktorá bola pozastavená v roku 2001, bude pokračovať. Svojim uznesením tak rozhodla vláda na svojom októbrovom zasadnutí, keď na tento účel vyčlenila finančné prostriedky vo výške 298 miliónov korún.

Krajský súd sídli v priestoroch historickej budovy na Hlavnej ulici 22 od roku 1998, kedy sa začalo aj s ich rekonštrukciou. Odhadované náklady na ňu boli na úrovni 175 miliónov korún, z tejto sumy však bolo napokon preinvestovaných iba 92 miliónov korún, keď prestavbu stopla vtedajšia vláda. Opravený vtedy bol čiastočne iba jeden zo štyroch objektov, v ktorých súd sídli. Konkrétne ten, v ktorom sa nachádza vedenie súdu. Nasledovala kontrola Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá zistila porušenie rozpočtovej disciplíny v čiastke 20 miliónov korún. „Táto kontrola ale nesúvisela s prerušením prestavby. Následná kontrola z Ministerstva financií navyše konštatovala, že náš súd neporušil žiaden zákon a takto sa to uzavrelo,“ vysvetlila riaditeľka správy súdu Jana Tobiášová.

Napriek tomu sa práce opätovne nespustili. Rastom cien pritom vznikla škoda, ktorú v rámci novej projektovej dokumentácie vyčíslili na 135 miliónov korún. „Tieto prostriedky sú súčasťou sumy 298 miliónov korún, ktoré sú schválené na dokončenie prestavby. Do konca budúceho roka by malo byť preinvestovaných 100 miliónov korún,“ upresnil predseda KS Igor Burger, ktorý neskrýval spokojnosť s rozhodnutím dokončiť prestavbu ďalších troch objektov súdu. „Je to prioritne záchrana kultúrneho objektu, ktorý je z roku 1756 a v súčasnosti je značne schátraný,“ dodal I. Burger.

Na prešovskom Krajskom súde v súčasnosti pôsobí 29 sudcov a pod jeho patronát patrí 8 okresných súdov. „Napriek tomu, že čo sa týka pokrytia sme najväčším krajským súdom, máme najmenej sudcov. No aj tak nie je kde pojednávať. Niektoré trestné veci, ako naposledy proces s Černákom, musíme z kapacitných dôvodov pojednávať vo väznici,“ priblížil stav, v akom sa momentálne KS v Prešove nachádza jeho podpredseda Anton Oriňák. Okrem vedenia sa totiž všetci sudcovia, súdni úradníci i asistentky musia tiesniť v jednom objekte, pričom sa neraz v jednej miestnosti tlačia aj šiesti. Rekonštrukcia, ktorá by mala zlepšiť zamestnancom súdu podmienky na prácu, má byť ukončená do konca roka 2009.
(ik)

Predseda Krajského súdu v Prešove Igor Burger
Riaditeľka správy súdu Jana Tobiášová
Takto vyzerá budova KS vo vnútre objektu
Priestory jednej časti objektu, ktorá mala byť pôvodne zrekonštruovaná pred piatimi rokmi
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK