Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mestská rada rokovala o rozpočte mesta

Budúcoročný rozpočet mestskej samosprávy by sa mal pohybovať na úrovni 1,233 mld. Sk v príjmovej a 1,273 mld. Sk vo výdavkovej časti, pričom 40 miliónový schodok by mal vykryť úver. O jeho definitívnej podobe rozhodnú poslanci Mestského zastupiteľstva na svojom poslednom riadnom zasadnutí 20. novembra.

Rozpočtu mesta na budúci rok sa na svojom poslednom rokovaní venovala aj Mestská rada, ktorá oproti pôvodnému návrhu urobila dve zmeny. Tou prvou bolo zníženie dotácie na ľadovú plochu pre mládežnícke oddiely hokejistov, ktorí dostanú menej o 400 tisíc, skráteniu sa nevyhli ani futbalisti Tatrana, ktorému príspevok zoškrtali o 2 milióny korún. „V oboch prípadoch sme sa rozhodli ostať na úrovni tohto roka a nenavyšovať príspevok o navrhované sumy,“ uviedol poslanec Milan Berdis. Členovia mestskej rady pridali k týmto prostriedkom ešte milión z rezervy a navrhli ich presunutie do rozpočtu Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) ako neinvestičnú dotáciu. „V pôvodnom návrhu požiadavka DPMP vykrytá nebola, ak sme ale nechceli siahať na výšku cestovného alebo meniť rozsah dopravy, museli sme pristúpiť k tejto zmene,“ zdôvodnil rozhodnutie členov rady M. Berdis.

Druhá zmena sa týkala príspevku pre Park kultúry a oddychu, ktorý mal dostať 4,5 milióna korún na realizáciu Záhradného kina. S tým ale nesúhlasil poslanec Juraj Hurný. „Táto suma určená nevychádza zo žiadnej štúdie, ku kinu neexistuje ideový zámer. Keď chceme niečo robiť, treba povedať, čo tam chceme mať, koľko to bude stáť a potom na to vyčleňovať peniaze. V tomto prípade to tak nebolo,“ zdôvodnil svoj návrh, s ktorým sa napokon rada stotožnila, presunúť uvedené finančné prostriedky do rezervy všeobecnej pokladničnej správy J. Hurný, ktorému sa nepozdával ani návrh navýšiť rozpočet o 1,8 milióna korún na platy piatich nových pracovníkov úradu a čiastka 700 tisíc korún na nákup motorového vozidla pre potreby mestských úradníkov. „Z výsledkov auditu na úrade vyšlo, že by sme mohli ušetriť na platoch desiatich ľudí, my ale ideme prijímať ďalších päť. Čo sa týka nákupu auta, nehovorím, že ho úradníci nepotrebujú, ale dá sa kúpiť aj lacnejšie. Neznamená, že keď máme naplnený rozpočet, že máme míňať peniaze na veci, ktoré nie sú efektívne,“ mieni J. Hurný, o ktorého návrhoch ale Mestská rada nerozhodla a zaoberať sa nimi bude až MsZ.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK