PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2263/posledne_zastupitelstvo_bude_aj_o_majetkovych_prevodoch.html

Posledné zastupiteľstvo bude aj o majetkových prevodoch

Na svojom poslednom riadnom zasadnutí pred koncom volebného obdobia sa poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove zídu v pondelok 20. novembra. Okrem iného sa v rámci pripraveného programu budú venovať aj majetkovým prevodom.

S tým, aby tento bod bol zaradený do rokovania ale nesúhlasili poslanci klubu SDKÚ-KDH, ktorý na rokovaní mestskej rady predložili návrh na jeho stiahnutie. „Dali sme návrh, aby sme na najbližšom zastupiteľstve už nič nepredávali ani nekupovali. Je všeobecným zvykom neuskutočňovať na záver volebného obdobia majetkové prevody, aby sme nezakladali ďalšiemu zastupiteľstvu nejaké záväzky, alebo pohľadávky,“ zdôvodnil tento návrh poslanec Juraj Hurný. Inak to ale vidí Milan Berdis (Smer-SD). „Ja si myslím, že sme dostali mandát na štyri roky a že pokiaľ ide o veci prospešné, nemáme sa zbavovať zodpovednosti a alibisticky to presúvať na ďalšie obdobie. Tieto prevody boli na rokovaní mestskej rady niekoľkokrát, nejde teda o mimoriadne materiály,“ oponoval a za pravdu mu hlasovaním dala aj mestská rada, ktorá návrh nezaradiť majetkové prevody do programu zastupiteľstva zamietla.

Poslanci tak budú rozhodovať aj o predaji pozemkov na Solivare pre FC Ozex Solivar, ktorý na nich chce dobudovať existujúci športový stánok. Predávať sa budú aj pozemky na Čapajevovej ulici pre 1. FC Tatran Prešov, na ktorých sa nachádza 6 obytných domov. Tie bude musieť nový vlastník asanovať a zabezpečiť jej terajšim nájomníkom bývanie. Na predaj by mala ísť aj verejná plocha na Námestí legionárov, ktorú chce odkúpiť Hotel Dukla. „Osobne s týmto predajom nesúhlasím. Je to námestie, ku ktorému by si mesto malo nechať vlastnícky vzťah a dohodnúť sa s tým, ktorý ho potrebuje, na dlhodobom prenájme,“ mieni poslanec Juraj Hurný, ktorému oponoval M. Berdis tým, že sa nepredávalo verejné priestranstvo, ale iba podzemná časť, v ktorej sídli parkovisko. „V uznesení je navyše vecné bremeno zachovania verejného priestranstva na tomto pozemku,“ uviedol M. Berdis. „Oni chceli kúpiť parkovisko, to uznávam, ale vraj sa to právne nedá. Tak musia kúpiť aj plochu na vrchu a my kvôli parkovisku predávame celý pozemok. Preto si myslím, že lepším riešením je dlhodobý prenájom, pretože ak to predáme, stratíme dosah na toto územie,“ dodal J. Hurný, ktorý preto bude hľadať podporu aj u ostatných poslancov, aby hlasovali proti takémuto predaju.
(ik)

 
10.11.2006 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1638 krát