Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Ženským zákonom sa vracajú ku svojim koreňom

Programovo prvým krokom k opätovnému posilneniu zájazdových aktivít činoherného súboru Divadla Jonáša Záborského v Prešove je naštudovanie slovenskej klasickej veselohry Ženský zákon. Jej premiéra sa uskutoční v piatok 20. októbra na malej scéne DJZ.

Predstavenie režijne pripravil hosťujúci Matúš Oľha a ako 17. októbra pred novinármi povedal, v príprave inscenácie maximálne akceptoval pôvodný text Jozefa Gregora Tajovského. Charakter mnohých dejových postáv je aktuálny totiž i dnes - presne 100 rokov po časopiseckom vydaní dramatického diela.

Činohra DJZ nechce touto svojou prvou premiérou v sezóne 2000/2001 len obohatiť repertoár na zájazdy, ale sa aj vrátiť ku svojim koreňom. Uvádzanie klasickej slovenskej dramatickej spisby ich po dlhé roky tvorilo. Umocňovalo ich dobré charakterové herectvo. Pod vedením M. Oľhu chce realizačný tím všetky tieto ambície doviesť do kvalitného výsledného tvaru. Ženský zákon prešovská činohra nehrala ešte ani raz vo svojej histórii od roku 1944.

M. Oľha naposledy hosťoval ako režisér v tomto súbore DJZ v roku 1987, keď pripravil inscenáciu Nebožtíkovo alebo Zberné stredisko. Svoj nový kontakt s prešovskými činohercami si pochvaľoval a za 6 týždňov príprav podľa neho vzniklo zaujímavé predstavenie. Tajovského hra má zvláštnu tragikomickosť a práve takýto rozmer dramatického textu M. Oľhovi plne vyhovuje. Ide o jeho v poradí tretiu réžiu hry tohto slovenského klasika, inscenovaním ktorého by mal prejsť - ako to M. Oľha zdôraznil - každý slovenský divadelný režisér.

Autorom scény je hosťujúci Štefan Hudák, kostýmy navrhol Vladimír Čap. V hlavných úlohách znesvárených susediek sa predstavia Emília Jurčíková, a. h. (v alternácii so Zuzanou Kúšikovou) a Jitka Krišková. Postavy Aničky a Miška stvárňujú Michaela Medvecová a Igor Kasala.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK