Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Volebná kampaň odštartovala - niektorí sú v predstihu

Pred prešovskou radnicou na Hlavnej ulici v utorok inštalovali 12 informačných stojanov, ktoré budú slúžiť na propagáciu kandidátov do mestskej samosprávy.

Reklamné plochy na volebnú prezentáciu už stoja na Hlavnej ulici

Ako informoval hovorca Mestského úradu v Prešove Michal Kaliňák, plochy sú určené pre 12 kandidujúcich politických subjektov a 24 nezávislých kandidátov pre voľby do Mestského zastupiteľstva a pre deviatich kandidátov na primátora, z ktorých je päť nezávislých. Jeden reklamný stojan z dvoch strán poslúži štyrom kandidujúcim subjektom. Všetky reklamné plochy na mestských informačných stojanoch majú rovnaký rozmer 80 cm x 95 cm a sú označené poradovými číslami od 1 do 45. Podľa zákona s vylepovaním plagátov možno začať od 15. novembra, kedy začína volená kampaň.

Za volebnú kampaň sa podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí
považuje činnosť politickej strany, nezávislého kandidáta, prípadne ďalších subjektov, zameraná na podporu alebo na prospech kandidujúcej politickej strany alebo nezávislého kandidáta. Za kampaň sa považujú nielen mítingy a stretnutia kandidátov s voličmi, ale aj inzercia a reklama v rozhlasovom a televíznom vysielaní ako aj v tlači a tiež na plagátoch alebo iných nosičoch informácií. Počas kampane majú mať všetci kandidáti - nominovaní politickými stranami alebo nezávislí rovnaký prístup k médiám a k službám územnej samosprávy zameraným na
podporu alebo v prospech ich kampane.

Na mestských stojanoch literu zákona kandidáti rešpektovali a tieto plochy boli v utorok ešte prázdne. Neplatilo to však o komerčných reklamných plochách. Billboardy kandidátov na primátora zaplavili Prešov a všetky výpadovky z mesta ešte pred „dušičkami“. Túto formu propagácie využívajú Milan Benč, Juraj Kopčák, Jozef Polačko a Igor Smolko. Z nich jedine súčasný primátor Milan Benč nemal na svojich plagátoch volebné číslo, iba výzvu, aby občania prišli voliť. Ostatní kandidáti svoje číslo aj v krúžku zverejnili ešte pred začatím ostrej kampane, napriek tomu, že tým porušili zákon. Svoje billboardy majú aj kandidáti na poslancov do mestského zastupiteľstva za koalíciu SDKÚ-DS, KDH.
(mm)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK