PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/23/verejna_sprava_pre_vsetkych.html

Verejná správa pre všetkých

Prednosta Krajského úradu (KÚ) v Prešove Jozef Polačko (nominovaný SDK) chápe politickú vôľu svojho predchodcu Petra Chudíka (HZDS) pochváliť sa, že za predošlej vlády bol Prešov povýšený tým, že sa po desaťročiach stal opäť sídlom kraja. Je to pekné zapáčiť sa občanom, ale nie je to o vecnom riešení problémov.

Prednosta ďalej 10. júla uviedol, že prijateľnejšie je dopracovať sa k takému modelu verejnej správy, pri fungovaní ktorého by nikto nebol buď povýšený alebo ponížený. Reagoval tak na otázku ako vníma vyjadrenie svojho predchodcu, dnešného predsedu Krajského predstavenstva HZDS v Prešove P. Chudíka, ktorý týždeň pred tým kritizoval vládou schválený návrh zriadenia vyšších územných celkov. P. Chudík povedal, že v HZDS súhlasia so vznikom vyšších územných celkov, ale nie s ich počtom 12 a ani nie s tým, že návrh oslabuje pozície Prešova ako krajského mesta. "Je to čudné, keďže SDK v terajšej vládnej koalícii vždy označovala Prešov za svoju baštu," konštatoval exprednosta.

J. Polačko v tejto súvislosti informoval, že KÚ Prešov pod jeho vedením vo všetkých svojich doterajších stanoviskách odporúčal návrh na existenciu 8 krajov, či už dostali na posúdenie návrh na 3, 8 alebo 12 krajov. Rozhodnutia o počtoch krajov sú podľa J. Polačka rozhodnutia skôr politické ako odborné a priestor na takú diskusiu na pôde KÚ nie je. Dodal, že vyjadrenia typu "Prešov bude ponížený" patria jednak do obdobia spred dvoch rokov, jednak sú predčasné, pretože o počte krajov ešte nebolo rozhodnuté. Vláda prijala len rozhodnutie o počte vyšších územných celkov z hľadiska samosprávy. Nebolo ani rozhodnuté či bude symetrický alebo asymetrický model verejnej správy.

 
11.7.2000 | Pridal: Redakcia PIS | Samospráva | čítané: 4123 krát