Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

KÚ Prešov rozporuje vládny návrh rozpočtu

Objem financií na zabezpečenie verejnej autobusovej dopravy, na tovary a služby v školstve, na štátne sociálne dávky a pre neštátne subjekty v sociálnej starostlivosti rozporuje vo vládnom návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2001 Krajský úrad (KÚ) v Prešove. Vo všetkých týchto položkách žiada vyšší objem peňazí.

Prednosta KÚ Jozef Polačko 16. októbra pred novinármi povedal, že na presadenie týchto požiadaviek využijú už len možnosť lobingu v poslaneckých kluboch Národnej rady SR.

V zákone o štátnom rozpočte na tento rok mal KÚ Prešov vo svojej kapitole stanovené výdavky v sume 7,224 miliardy Sk, po úprave k 30. júnu t. r. sa zvýšila na 7,574 miliardy Sk. Vo vládnom návrhu zákona sa počíta pre túto kapitolu s objemom výdavkov 7,972 miliardy Sk. Podľa J. Polačka zodpovedá realite, i keď by si vedel predstaviť podstatne väčší balík peňazí. Najkritickejšia bude zrejme situácia krytí nákladov na tovary a služby v školstve. Záväzky, ktoré v tejto oblasti KÚ evidoval k 31. augustu t. r. činili 93 miliónov Sk, čo v školských zariadeniach predstavuje reálne ohrozenie ich chodu. V návrhu rozpočtu na rok 2001 sa objem výdavkov na tovary a služby pohybuje na tohoročnej úrovni, čo nemôže podľa J. Polačka odstrániť existujúce napätie v platbách voči dodávateľom.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK