Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prepis on-line diskusie s JURAJOM KOPČÁKOM

Exkluzívne Vám prinášame prepis z on-line diskusie s kandidátom na primátora Ing.Jurajom Kopčákom, ktorý odpovedal na otázky položené v diskusii.

nymfa | 24.11.2006 20:01
skúsili ste rokovať s nejakým kandidátom na primátora o vzájomnej podpore, napríklad s H. myslím, že by ste sa skvele dopĺňali. tým, že vy už máte politické skúsenosti a on dravosť. niekto by ho brzdil a usmerňoval, aby zbytočne pri rúbaní dreva nepadali triesky mimo okruhu na to vymedzenom, t.j. aby nebolo treba potom viac upratovať, ako sa plánovalo, ak viete čo si pod tým myslím. Pre neho by to bol super štart do vyššej politiky o 4 roky - ľudia by už vedeli, ako si počínal trebars ako viceprimátor alebo prednosta.
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Počas kampane kandidáti nezvyknú informovať verejnosť o svojich kontaktoch a rokovaniach. Chcem sa zachovať korektne, preto v tomto čase k tejto otázke sa jednoznačne nevyjadrím.

občan | 26.11.2006 08:53
Mali ste k dispozícii 8 rokov. Načo Vám sú ďašie štyri?
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Každá investičná akcia predpokladá splnenie istých majetkoprávnych, legislatívnych a ekonomických kritérií. Je dosť nepravdepodobné v krátkodobom časovom horizonte splniť hlavne prvé dve. Preto nepovažujem termíny, sľubované protikandidátmi za reálne. Samozrejme, existujú veci, ktoré sa dajú splniť za rok, alebo dva, sú však aj také, ktoré bude ťažko splniť za 4 roky.

foxik | dnes 10:32
Viacerí kandidáti na primátora sľubujú miesta na oddych (konkrétne aj kúpalisko, bazény či aquapark). Vy ste mali za svojho primátorovania podobné ambície. Prečo sa to nepodarilo? Čo by ste robili inak, aby sa to tentokrát podarilo?
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
V čase, keď som bol primátor mesta, sa dalo o výstavbe relaxačného centra uvažovať len v kontexte mestského rozpočtu. Na takéto rozhodnutie som nemal dostatočnú podporu MsZ. V súčasnosti je celkom aktuálne spolupracovať s investormi a s pomocou európskych fondov, preto si myslím, že realizácia takéhoto komplexu je aktuálna.

foxik | 27.11.2006 10:41
Mnohí kandidáti sľubujú podľa mňa príliš veľa (práca príde za prešovčanmi, lepšiu dopravu v meste, vyššiu bezpečnosť, lepšie parkovanie, obchvat mesta, športoviská, čistotu a mnoho ďalších vecí. Vy zo svojích predchádzajúcich skúseností už musíte mať predstavu, čo všetko sa dá a čo už nie. Koľko zo spomínaných tém je podľa vás možné efektívne zmeniť z rozpočtu, ktoré má meto Prešov? Samozrejme za jedno volebné obdobie. Ďakujem.
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Nič nepadá samo z neba. Preto, aby do Prešova prišli investori, ktorí vytvoria pracovné príležitosti, je nevyhnutné vytvoriť elementárne predpoklady, to znamená pripraviť územie pre vstup investície, konkrétne ide o vysporiadanie vlastníckych vzťahov zabezpečenie územných a stavebných konaní a zabezpečneie základnej technickej infraštruktúry. Nič z toho nie je mimoriadne náročné na rozpočet, zato je veľmi náročné na profesionalitu, čas a vzťahy.

realy | 27.11.2006 10:55
Znova raz po štyroch rokoch sa deje to isté, čo tu už bolo. Z pravice resp. z kandidátov naviazaných či v minulosti, či teraz ste traja čo kandidujete na primátorské kreslo. Myslím tým Vás,Polačka a Hagyariho. Nebolo by múdrejšie celkom, alebo aspoň čiastočne združiť pravicu, aby sa neopakovalo zase to, že ľavica príde k primátorskému kreslu ako slepé kura ku zrnu, ako sa to stalo naposledy?
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
V komunálnej politike hovoriť o pravici, alebo ľavici je veľmi odvážne. Nemyslím si, že problémy mesta sa dajú riešiť cez politickú orientáciu. Skôr si myslím, že ide o spôsobilosť a profesionalitu ľudí, ktorí riešenia sľubujú. O spôsobilosti a profesionalite zvyčajne svedčia preferencie a ja nepoznám preferencie tých, s ktorými by som sa podľa vášho názoru mal dať dokopy.

realy | 27.11.2006 10:59
Čo bráni, resp. bránilo aj v čase Vášho primátorovania prílevu investícií do mesta a vybudovaniu priemyselného parku?
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Každá aktivita chce svoj čas. Počas môjho primátorovania sme museli zmeniť územný plán mesta tak, aby bolo kam zasituovať priemyselnú zónu, potom odstrániť obmedzenia vyplývajúce z vojenských predpisov. Až potom sme mohli začať s prípravou lokality Grófske, stihli sme pripraviť dokumentáciu pre územné konanie, ktorú som už nemohol využiť, pretože môj mandát skončil.

pravda | 27.11.2006 12:08
Vyjadrite sa k obchvatu Nabrezna.Je pravdou, ze vdaka vasej arogancii,a pocitu moci ste v podstate v spore s Drutarovskym zablokovali na dlhy cas vystavbu obchvatu.Drutarovsky sa v podstate zakonne branil.Nemate v tejto veci vycitky svedomia?
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Investorom Nábrežnej komunikácie nikdy nebolo mesto Prešov, ale Slovenská správa ciest. Mesto v rámci svojich kompetencií sa snažilo kompenzovať nedostatočné ocenenie nehnuteľností ležiacich v trase predmetnej komunikácie. Všetci dotknutí prijali pomoc zo strany mesta, pán Drutarovský ju neprijal. Žiadna iná ústretovosť zo strany mesta v tom čase nebola aktuálna. Aj v súčasnosti je nositeľom úlohy ukončiť výstavbu Nábrežnej komunikácie SSC, mesto môže vyvíjať na túto inštitúciu tlak.

pere | 27.11.2006 12:26
V nasom meste je vaznym problemom doprava. Takmer kazdy kandidat je zrazu na nu odborník. Ste seriozny clovek. Ake sú podľa vás reálne východiská?
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Riešenie dopravy v meste je výsostne profesionálny problém. Uchoval som si kontakty s inštitúciami, ktoré sa desaťročia zaoberajú riešením dopravy v meste a okolo mesta, preto viem, že podstatné je riešenie dopravy, ktorá vychádza z mesta, alebo končí v meste. Je to okolo 70 percent. Táto časť dopravy bude vyriešená dostavbou Nábrežnej komunikácie v úseku Levočská - ZVL, časti severného obchvatu mesta Vydumanec - Dúbrava a prekládky cesty 1/68 v úseku Dúbrava - Bardejovská ulica a vybudovanie tzv. K5 a K3, ktoré spoja ul. Bardejovskú s výpadovkou na Košice v trase, ktorá nebude precházať husto obývanými časťami mesta. V samotnom meste je nevyhnutné vybudovať okružné križivatky pri hoteli Šariš a veľkom Tescu, spojiť ulicu Rusínsku so Škutétyho a preorganizovať dopravu v lokalitách, kde sa v súčasnosti vytvárajú dopravné zápchy.

Kobik | 27.11.2006 13:18
Koho považujete za favorita volieb?
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Voľby nie sú tipovacou súťažou...

Kobik | 27.11.2006 13:31
Pán Kopčák, nikto z kandidátov vo svojom volebnom programe nerieši otázku podpory športu - futbalového Tatrana, hokejistov, ale i iných klubov. Nemyslíte si, že podpora od mesta bola aj za Vášho 8-ročného pôsobenia nedostatočná a ako sa k otázke dotovania športu staviate vy v súčasnosti?
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Šport považujem za významnú súčasť života mesta. Nemyslím si ale, že podpora športu z verejných zdrojov môže byť realizovaná cez hocikoho a pre kohokoľvek. Počas môjho primátorovania som sa pokúšal nájsť partnerov, ktorí boli schopní voči mestu zagarantovať, že verejné zdroje nebudú použité pre iné účely. V niektorých prípadoch sa to podarilo, v iných nie. Konkrétne vo futbale a hokeji v tom čase neexistoval v Prešove partner, ktorému bolo možné bez rizika poskytnúť prostriedky z mestského rozpočtu.

kodeto | 27.11.2006 13:35
Myslíte si, že vo Vašom veku budete ešte stačiť promptne a včas reagovať na potreby Prešova - potrebu dynamicky a rýchlo sa rozvíjať vo všetkých smeroch...?
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Poznám starých tridsiatnikov i mladých osemdesiatnikov. Vôbec sa necítim byť starý a trúfam si, čo sa týka pracovného nasadenia, rozdať si to s generáciou, ktorej by som mohol byť otcom. Myslím si, že ak by ľudia v zrelom veku nevstupovali v minulosti do verejného života, svet by dnes vyzeral celkom ináč, netrúfam si povedať, že lepšie. Navyše, väčšina mojich protikandidátov sa nedá zaradiť do nižšej vekovej kategórie.

StaryBorsuk | 27.11.2006 13:48
P.Kopcak, nemyslite si, ze kandidovat, ako ste sa vyjadrili, iba s cielom "zobrat niekomu hlasy" nie je celkom spravnou motivaciou? Naco je to dobre? Paci sa Vam Benc na primatorskej stolicke tak velmi ze mu treba pomoct nech pokracuje?
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Neviem, odkiaľ beriete informáciu, že mojou motiváciou pre kandidatúru bolo zobrať niekomu hlasy. Nikdy som sa neriadil takýmito nízkymi pohnútkami. Rád by som vedel, komu podľa Vás tie hlasy beriem a odkiaľ máte istotu, že ten, komu podľa Vás hlasy beriem, bude vo voľbách úspešnejší. Prečo nestojí otázka opačne - kto berie hlasy mne? Ja som čosi v tomto meste vykonal, neviem, kto z mojich protikandiátov má obdobné referencie.

marek | 25.11.2006 20:08
Kandidátov ,ktorých kryje strana -koalícia by som relatívne pochopil z čoho sú financovani ale.........Z čoho su peňažne krytý nezávislý??????? A Požiadal by som súčasného primátora o odpočet jeho funkčného obdobia.To som sa u Kopčáka tiež nepostrehol.A jediná otázka prečo kandidujú.Hlavne pre Kopčáka a Benča -už tu boli a čo ........nič.Pamätáte na Sopka.
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Neviem, či máte informácie o tom, kto financuje politické strany. Z médií všetci vieme, že väčšina strán nechala zodpovednosť za financovanie na vlastných kandidátoch. Teda spôsob zabezpečovania kampane straníckych a nezávislých kandidátov je veľmi podobný. V mojom prípade sa našlo dosť ľudí, ktorí nielen slovami, ale aj konkrétnou finančnou podporou kampane boli ochotní vyjadriť želanie, aby som v najbližších 4 rokoch stál na čele tohto mesta. Bez akýchkoľvek záväzkov. Čo sa týka odpočtu môjho funkčného obdobia,podstatná časť z neho je na mojej webovej stranke.

pete | 27.11.2006 09:24
Pán Kopčák, za posledných 5 rokov ste 3 krát kandidovali (na primátora, VÚCišpána) a 3 krát na to Prešov doplatil. Nestačilo Vám to? Musí na to doplatiť aj 4-ty krát?
<b>Ing.Juraj Kopčák:</b>
Rád by som vedel, ako Prešov doplatil na to, že som v minulosti kandidoval na verejné funkcie. Neviem, či vám sedia počty. :-)

Administrátor | 27.11.2006 14:12
V tejto chvíli ďakujeme kandidátovi na primátora Ing. Jurajovi Kopčákovi, že si našiel priestor a prišiel zodpovedať otázky našich čitateľov. Tí, ktorí ste tú svoju otázku z akýchkoľvek dôvodov nepoložili, môžete tak urobiť aj zajtra od 17. hodiny v hoteli Senátor na Okrúhlom stole všetkých kandidátov. Srdečne vás pozývame, pričom z tejto diskusie pripravujeme aj priamy zvukový prenos. Viac informácií nájdete na <a href="http://www.pis.sk/portal/?c=12&id=2322">tejto stránke</a>.

Súvisiace články
4.5.2007 Ivan Mikloš on-line na PIS.sk - KOMPLETNÝ PREPIS - aj s odhalením...
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK