Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

X-Men, réžia Bryan Singer

Film X-men v réžii Briana Singera je prepisom komixu. V poslednej dobe je ich (to ako prepisov) čoraz viac a je pre ne charakteristické, že majú kolísavú kvalitu (napr. klesajúca úroveň Batmanov). Kreslených X-men nepoznám (mea culpa, mea maxima culpa), no filmoví ma celkom potešili. Konečne sa niekto odhodlal k tomu, aby o nás - mutantoch - svetu povedal pravdu...

<img src="obrazky/xmen_002.jpg" width="100" height="155" hspace="10" border="0" align="left" alt="X-men poster">Trailer na film ma maximálne navnadil - no stalo sa to, čoho som sa bál. Ukážka bola akčným zostrihom toho najlepšieho, čo film ponúka - X-men sú síce vizuálne krásni, efekty príjemné a elegantné, no samotná dynamika deja pokrivkáva. Možno je to tým, že producenti zverili taktovku nesprávnemu režisérovi (Brian Singer nie je žiadne áčko akčného filmu, je to skôr televízny režisér, ktorý si občas odskočí na plátno), no dosť problémov spôsobilo aj predstavovanie hrdinov. Možno viac ako polovica filmu je venovaná tomu, ako sa partia kladných mutantov dáva dokopy, ako sa vyrovnávajú so svojím postavením v spoločnosti; až finále je venované tomu najlepšiemu - boju dvoch partií supermanov proti sebe. Škoda. No na druhej strane sa film končí dosť otvorene, čo dáva možnosť ďalším pokračovaniam. Nuž, na tých správnych X-men si (asi) musíme počkať...

<img src="obrazky/xmen_004.jpg" width="100" height="99" border="0" alt="Wolwerine" hspace="10" align="left">Ale aby som len nekritizoval - film sa mi páčil. Komixoví hrdinovia z Marvelu sa rokmi vypiplali do geniality a ich vzájomné súboje sú aj vo filme nádherné. Keď uvidíte Storm (Halle Berry), ako stúpa prázdnou výťahovou šachtou obklopená bleskami, kdesi pri srdci vás pichne. Súboj Wolwerina (Hugh Jackman) s Mystique (Rebecca Romijn - Stamos), adamantiová čepeľ proti biooceli - nádhera. Ray Park ako Toad je úžasne odporný, keď päťmetrovým jazykom ako gigantická žaba zatvára pancierové dvere. Dvaja hlavní protivníci: Profesor Xavier (Patrick Stewart) a Magneto (Ian McKellen - keď ho o rok uvidíte v Pánovi Prsteňov, asi mu len tak neuveríte :) sú napísaní perfektne, ich stret nie je stretom Zla a Dobra, skôr stretom dvoch nadľudí, ktorí ešte presne nevedia, čo spraviť s ľudstvom, z ktorého sa vyvinuli. A nad tým všetkým sa vznáša najsilnejšia z mutantov - Rogue (Anna Paquin) - ktorej civilný a ľudský (sic!) herecký výkon dáva celému filmu iný rozmer. Mutanti sú síce silnejší než človek, no sila môže byť aj slabosťou. Pekné...

<img src="obrazky/xmen_008.jpg" width="100" height="115" border="0" alt="Sabretooth" hspace="10" align="left">Nebyť infantilného začiatku v koncentračnom tábore (emerický pohľad na Nemcov), pomalého nástupu a nedotiahnutých odhalení (určených pre pokračovania), bol by to super film. Takto je to len dobré a oplatí sa vám na to ísť, no ja sa radšej budem tešiť na ďalšie pokračovania. Tam (dúfam) producenti zveria taktovku niekomu inému. Nemal by som nič proti Johnovi Woo, no to by som už chcel asi priveľa :) Je to ten lepší z prepisov komixu, no Burtonovmu Batmanovi alebo Bladeovi sa nevyrovná.

Snáď nabudúce.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK