Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Súboj kandidátov na primátora - kompletný prepis

Prepis diskusie s kandidátmi na post primátora mesta Prešov, ktorý sa uskutočnil dňa 28. 11. o 17.00 hod. v priestoroch hotela Senátor na Hlavnej ulici v Prešove:

Vážené dámy, vážení páni, vážení kandidáti na primátora mesta Prešov!

Dovoľte mi, aby som vás privítal na dnešnom fóre, na okrúhlom stole kandidátov na primátora mesta Prešov. Akciu organizuje spoločnosť PIS, ktorá je prevádzkovateľom rovnomenného internetového servera. Spoluorganizátorom je R. S. media a aktivisti Prešovského občianskeho fóra. Mediálne túto akciu podporil Tatra Temex a Prešovský denník Korzár.

Vážené dámy, vážení páni! Aj napriek tomu, že volebná kampaň je v plnom prúde, dovolím si vysloviť predpoklad, že táto diskusia sa bude viesť vo vecnom tóne a vyhneme sa z jednej aj z druhej strany osobným invektívam, ktoré nesúvisia s témou primátorských volieb. Ako vidíte máme tu sedem kandidátov na primátora mesta Prešov. Dvaja kandidáti - Jozef Polačko a Igor Smolko sa napokon ospravedlnili. Toľko na úvod, slovo odovzdávam Michalovi Frankovi, vedúcemu redaktorovi Prešovského denníka Korzár. Pán Frank vás bude týmto večerom sprevádzať.

Ďakujem pánovi Stolárikovi za tento úvodný vstup. Ja sa budem snažiť okrem moderátorských povinností čo najmenej vstupovať kandidátom alebo občanom za ich preslovov. Za týmto účelom tu máme aj časomieru. V skratke vysvetlím pravidlá diskusie. Ako pri iných takýchto diskusiách, ktoré sa tu už v Prešove konali, pravidlo je také, že časový limit na otázku je 30 sekúnd, časový limit na odpoveď je 1 minúta 30 sekúnd. Odpovedať budú v troch kolách všetci kandidáti. Rešpektujeme volebný zákon, preto poradie kandidátov ako vidíte je podľa abecedy s tým, že v každom kole sa poradie posúva. Takže keď začne prvý kandidát a skončí siedmy, tak v druhom kole začína druhý, skončí prvý a tak ďalej. Tak sa to bude priebežne posúvať. Verím, že diskusia bude vecná a nevyskytnú sa žiadne problémy. Prvú otázku položím ja, rovnakú pre všetkých siedmich prítomných kandidátov. Zaujímavejšie pre vás bude druhé kolo, v ktorom môže hocikto z pléna položiť otázku vybranému kandidátovi. Bude to tak, že vždy jeden kandidát, ktorý je na rade bude adresátom tej konkrétnej otázky od návštevníkov. V treťom kole budú kladené otázky medzi jednotlivými kandidátmi. V štvrtom máme pripravené otázky, ktoré prišli cez internetový portál www.pis.sk. Týmto chcem okrem vás tu v sále senátor privítať aj ľudí, ktorý sú napojení online, keďže tu na monitore vidím, že nás počúva niekoľko ľudí, neviem to tu teraz spočítať. Ale je ich tu pomerne dosť. Takže vitajte a rovno prejdeme k prvej otázke. Tú položím, opakujem, všetkým kandidátom a začne kandidát s číslom 1- pán Milan Benč.

Moderátor Otázka znie: Ak sa stanete primátorom, aké budú vaše prvé rozhodnutia?
Milan Benč: Dobrý večer. Samozrejme, prvé rozhodnutie je pripraviť prvé mestské zastupiteľstvo, pretože sú dva orgány mesta. Jedno je zastupiteľstvo, druhé je primátor. Samozrejme, po voľbách ešte treba dohodnúť konštituovanie orgánov v meste, treba dohodnúť mestskú radu a po týchto dohodách potom pripraviť to prvé. Samozrejme, treba do rozpočtu, hlavne do rozpočtu, aby úrad mohol fungovať pripraviť také návrhy alebo zmeny, ktoré vychádzajú z volebnej kampane. Čiže to, čo kandidátovi schvália obyvatelia mesta, voliči, ktorý volebný program prešiel, aby sa to dohodlo. No a toto, samozrejme, je to prvoradé, aby sa začalo to štvorročné obdobie, aby sa mohol začať plniť volebný program. Neviem, či sa to myslelo, že by to malo byť menovite, ale myslím, že volebný program každý sme prezentovali, aj ja svoj, takže tu by som ho detailne neprezentoval. Využil som možnosť, ktorá je normálna, legálna. Oslovil som voličov, obyvateľov. Dal som to po meste do schránok, takže každý sa mohol s týmto volebným programom oboznámiť. Toľko asi na úvod.

Moderátor: Ďakujem, prosím o odpoveď kandidáta Ivana Benku.
Ivan Benko: Po prvé na prvom zastupiteľstve musí primátor a všetci poslanci zložiť sľub, ktorý je daný zákonom a až vtedy môže byť konštituované ostatné. To pán inžinier Benč zabudol, takže ho naťahujem trošku na právnych normách. Konštituovanie mestskej rady v zastupiteľstve, v komisii mestského zastupiteľstva pripraviť všetky veci, ktoré je potrebné, aby prakticky od januára mohol mestský úrad pracovať. Nemyslím si, že by bolo potrebné nejak meniť, zatiaľ, to, čo je na mestskom úrade, pretože sú to zabehnutí ľudia, ktorí vedia čo majú a akým spôsobom majú pracovať. Myslím si, že je zbytočné ďalej naťahovať čas. Odovzdávam časový limit.

Moderátor: Ďakujem. Takže aké by boli prvé rozhodnutia pána Richarda Drutarovského?
Richard Drutarovský: Dobrý večer, ďakujem za pozvanie. Jedna vec sú tie štandardné veci, ktoré musí každý primátor urobiť, teda zriadiť komisie, dohodnúť zastúpenie jednotlivých klubov v mestskej rade. My, kandidáti z koalície Prešov nahlas chceme máme taký cieľ, že chceme dať väčší priestor občanom, aby ste sa mohli spolupodieľať pri rozhodovaní. Chceme, aby v komisiách bolo zastúpených viac občanov, viac odborníkov z Prešova. Chceme zriadiť inštitút občianskych poradcov, to znamená, že každý z vás, kto bude mať záujem zapojiť sa do riadenia mesta, bude dostávať všetok materiál, ktoré budú zastupiteľstvá i komisie prerokovávať a budeme na tieto názory prihliadať. Takisto chceme, čo sa týka informovanosti, všetky informácie, ktoré nám vzniknú a o ktorých sa bude rokovať, aby boli zverejňované. To sú také prvé kroky, ktoré by som ako primátor na radnici urobil.

Moderátor: Ďakujem. Položím otázku kandidátovi Pavlovi Hagyarimu. Ak sa stanete primátorom, čo budú vaše prvé rozhodnutia?
Pavel Hagyari: No moje prvé rozhodnutia budú pomerne jednoduché. Dám riešiť veľmi rýchlo dopravnú situáciu v meste. Okrem týchto štandardných krokov, ja si myslím, že hneď treba riešiť kruhové objazdy, jednosmerky, riešenie Nábrežnej ulice a riešenie - prvé rokovania aj s obchvatom. Rovnako sa stretnem s investormi, mám už rozjednané niektoré rokovania o väčších investíciách do mesta, aby sa znížila nezamestnanosť a zvýšili sa investície. Tieto štandardné kroky, ktoré pomenovali moji kolegovia, ja považujem za normálne, ktoré môže pripraviť aj úrad. Sú tu však oveľa ožehavejšie témy, ktoré treba riešiť. To znamená, že najprv doprava a ekonomika.

Moderátor: Ďakujem. Rovnakú otázku položím aj pánovi kandidátovi Jurajovi Kopčákovi.
Juraj Kopčák: Ďakujem za otázku. Primátor má kompetencie stanovené zákonom a môže robiť to, čo mu zákon umožňuje. Tie rozhodnutia sa určite týkajú len organizovania veci v rámci úradu. To znamená, že môže zorganizovať úrad tak, aby bol funkčný. Môže zadať úlohy jednotlivým pracovníkom úradu, aby robili prípravu vecí, ktoré v konečnom dôsledku predloží primátor na rokovanie mestského zastupiteľstva. A určite by to boli tie úlohy, ktoré súvisia s mojimi prioritami, ktoré som deklaroval v programe. To znamená, podobne ako pán Hagyari povedal, je to doprava, a je to príprava územia pre podnikateľskú sféru.

Moderátor: Ďakujem. Takže otázka prvých krokov na radnici pre kandidáta Jána Tomka. Nech sa páči.
Ján Tomko: Čo sa týka prvých krokov, ktorý by som urobil, treba to vidieť v dvoch rovinách. Kandidáti, ktorí kandidujú do mestského zastupiteľstva, je tu veľmi široké ako spektrum kandidátov, tak jednotlivých politických strán, politických hnutí a nezávislých kandidátov. Čiže bolo by prvé stretnúť sa zo zástupcami jednotlivých politických strán a s nezávislými kandidátmi a dohodnúť určité pravidlá hry. Tie ostatné veci tu moji kolegovia spomínali. Tie vyplývajú ako zo zákona, tu nie je čo meniť. Druhé, čo by bolo ako veľmi potrebné, hneď ako sa konštituuje mestská rada, mestské zastupiteľstvo po zložení ako sľubu, aby mesto začalo plniť dá sa povedať, tie ciele, ktoré som si ja vytýčil. A na prvom mieste by to bolo geografický informačný systém o majetku mesta. Ďakujem.

Moderátor: Ďakujem. Posledným diskutujúcim v tomto prvom kole bude pán kandidát Mikuláš Žemlička a aj jemu teda položím tú istú otázku. Ak sa stanete primátorom, aké budú vaše prvé kroky, vaše prvé rozhodnutia?
Mikuláš Žemlička: Po prvé sa po ďakujem za pozvanie k dnešnému okrúhlemu stolu. A chcel by som, ako povedali moji predrečníci, všetky tieto úlohy, ktoré vyplývajú zo zákona stopercentne splniť. Po konštituovaní všetkých komisií, orgánov mestského zastupiteľstva a podobne v prvom rade, čo by som urobil, by som sa podrobne oboznámil so stavom, ktorý preberám, aby som mal prehľad, čo sa tu dialo, čo sa tu konalo do detailov, by som povedal, v určitých mojich podstatných záujmoch a hneď by som bezprostredne snažil plniť priority môjho volebného programu. Ďakujem.

Druhé kolo
Otázky prítomných občanov
Moderátor: Otázka znie: V prospech koho sa vzdáte v týchto voľbách a prečo to robíte?
Ivan Benko: Ako som už povedal, nedá sa vzdať. Zákon vraví, že tri dni pred voľbami môže kandidát odstúpiť. Ale vzdať sa v niečí prospech to je tak, že ja sa vzdám v prospech pána Benča, ale nie moji voliči ho musia voliť.

Moderátor: Hodláte odstúpiť?
Ivan Benko: Ak je otázka postavená takto, tak nehodlám odstúpiť, hodlám postúpiť. Takže, uvidíme, ako to bude. Neidem sa vzdávať, chcem kandidovať na post primátora a nechcem sklamať všetkých, ktorí mi podpísali, aby som mohol kandidovať na primátora a na poslanca ako nezávislý.

Moderátor: Druhá otázka bude na pána Richarda Drutarovského.
Občan: Ja by som sa chcel pána Drutarovského opýtať, či sa necíti príliš mladý na túto funkciu?
Richard Drutarovský: Necítim sa ani príliš mladý, ani príliš starý. Myslím si, že teraz dozrel čas, aby do vedenia mesta prišli ľudia, ktorí sú mladí, majú nové nápady. Aby prišiel do zastupiteľstva i na radnicu čerstvý vietor. Keď som osobne v 89 roku dúfal, že zmeny prídu čoskoro, netušil som, že budem čakať až doteraz. Myslím si, že teraz som dozrel, mám polovicu života za sebou a vnímam to ako vhodný čas. Keby som bol starší, už by som to nebol ja.

Moderátor: Má niekto otázku na kandidáta Pavla Hagyariho?
Občan: Spomínali ste, že prvoradou vašou úlohou bude zabezpečiť cestnú sieť. Obnoviť, zrekonštruovať. Bývam na sídlisku III a tam je značne preťažená hlavná cesta, ktorá sídlisko pretína.
Pavel Hagyari: Prešov nemá doteraz vyriešený celý dopravný generel. To znamená, že treba osloviť špecialistov na dopravu a určite tú dopravu treba riešiť. Ja som vo svojom volebnom programe ako krátkodobé riešenie dal kruhové objazdy. Tie môžu byť podľa môjho názoru v priebehu šiestich mesiacov vyriešené. Do jedného roka je možné spraviť nábrežný obchvat. Do troch až štyroch rokov sa dá spraviť veľký projekt obchvatu Prešova, je to PPP projekt - s podporou európskych fondov. A diskutoval som aj s niekoľkými nadnárodnými spoločnosťami, de facto by išlo o diaľničné spojenie, mýtne spojenie, kde by tento obchvat zaplatili veľké dopravné spoločnosti. Ja nie som špecialista na dopravu, ale máme šikovných dopravných inžinierov, ktorí to určite zvládnu a toto bude určite priorita.

Moderátor: Ďalším v poradí je pán Juraj Kopčák. Nech sa páči, kto má na neho otázku.
Občan: Chcel by som sa pána Kopčáka opýtať, ako vidí možnosť riešenia priemyselného parku v lokalite Grófske.
Juraj Kopčák: Priemyselný park Grófske bol pripravovaný za môjho pôsobenia na radnici do tej úrovne, že sme pripravili na prvých 50 hektárov dokumentáciu na územné konanie. Považujem za absolútne nevyhnutné pre ďalšie kroky urobiť niektoré rozhodnutia súvisiace práve s týmto územným konaním, vyriešiť - vyrokovať podmienky pre infraštruktúru, pre všetky technické siete, ktoré do tohto územia treba priviesť - elektriku, plyn, vodu a komunikačné siete, dopravu a tak ďalej. Potom môžeme osloviť investorov s tým, že územie máme majetkoprávne vysporiadané, legislatívne, technicky, infraštrukturálne. Vtedy môže prísť investor. Teda, v tomto postupe nijaká iná cesta neexistuje, lebo legislatíva je neúprosná. A to, že nedajú sa stavať fabriky na zelenej lúke bez infraštruktúry je holá pravda.

Moderátor: Nasleduje otázka pre kandidáta Jána Tomka. Ak nie je pre neho otázka od občanov, skúsim položiť otázku ja. Kandidujete za trojicu mimo parlamentných strán. Prečo ste sa rozhodli prijať túto kandidatúru na primátora a aké si dávate šance, keďže kandidujete mimo parlamentné strany.
Ján Tomko: Treba povedať, že prijal som ponuku, hoci nie som členom žiadnej politickej strany za ktoré kandidujem. Oslovili ma, keď sme spolu ako sedeli pár ľudí, ktorí tu v tomto ako žije, pracuje, podniká. No a rozhodli sa, že som z toho kolektívu, ktorí sme tam boli ten najvhodnejší. Ja osobne som presadzoval jednu kolegyňu, ktorá je žena, aby bola medzi týmito pánmi, ktorí sú tu za stolom, aby bol jeden kvietok. Pani nakoniec ako reagovala, že ešte nie, ešte nedozrela. No tak ja hovorím, že neviem, že možno o štyri roky už budeš prezretá. Takže to je vo vzťahu k tomu. Treba povedať jednu podstatnú vec. Ja nevidím problém, či je niekto z koalície vládnych alebo opozičných strán. Nie je to rozhodujúce pre opozičnú politiku. Samozrejme, tie dvere môže mať niekto pootvorené viacej, ak je z vládnych strán. Ale pre život mesta to neprináša žiadny ako, žiadne plus. Ak mesto sa bude riadiť, a bude ho menežovať ako schopný človek, môže byť aj nezávislý a bez problémov to mesto prekvitať ako bude.

Moderátor: Poprosím o otázku z pléna pre kandidáta Mikuláša Žemličku. Opäť je ticho. Skúsim ja. Pán Žemlička, vy máte takisto vo svojom programe ako jednu z priorít riešenie dopravnej situácie. Chcem sa vás spýtať, ako chcete riešiť dopravný problém, ktoré mesto má.
Mikuláš Žemlička: Keďže nie som, ani dopravný inžinier, ani iný odborník v cestnej doprave, tak k tejto úlohe by som zorganizoval skupinu odborníkov, ktorí by toto riešenie pripravili. Samozrejme, toto riešenie by muselo byť perspektívne, dlhodobé, nie aby riešenie, ktoré pripravia, riešilo problém na niekoľko rokov, lebo to nič neznamená. To nie je absolútne zaujímavé. Dopravná situácia sa tu musí riešiť perspektívne, niekoľko rokov dopredu. A tak by som tomu aj postupoval a na tom aj trvám. Niektoré nápady mám, ale samozrejme, to sú iba moje, iluzórne, musia to posúdiť odborníci a pripraviť pre to patričné dokumenty, projekty. Ale musí sa na tom robiť čím skôr. Toľko.

Moderátor: Posledným diskutujúcim v tomto kole bude pán Milan Benč.
Občan: Dovolím si položiť otázku v nadväznosti na ten priemyselný park Grófske. Tú istú otázku som písomne položil na web. Mesto Prešov dostalo asi pred dvomi rokmi vynikajúcu ponuku na kúpu kľúčových 40 hektárov pozemkov v lokalite plánovaného priemyselného parku za cenu 140 korún za meter štvorcový, čo je dobrá cena aj v Rožkovanoch, nie to ešte v Prešove. Prečo sa takúto výhodnú ponuku niekoľkokrát odmietli a neposunuli ju na rokovanie pléna mestského zastupiteľstva.
Milan Benč: Prvá ponuka na ten park bola 33 korún. Potom sme povedali, že áno, že ju akceptujeme. Bola majiteľom zvýšená na 135. Bola tým bielym, jak sa vyznačuje, bola v jeho žiadosti prepísaná. Postúpil som ju riadnym postupom na odbor mestského majetku. Stade bolo v komisii poslancov. Samozrejme, ešte sme aj preverovali aj ako je to s vlastníctvom. Na úrade pôdohospodárstva, na krajskom úrade je ešte tam aj asi rok aj pol bola stará žiadosť nejakých pôvodných vlastníkov, len v tejto veci ešte nerozhodli. Takže dosť to bolo také rizikové, či do toho ísť. Keby náhodou rozhodli, že ten vlastník bude iný, tak takú informáciu sme dostali, a vlastne zastupiteľstvo potom túto lokalitu neschválilo a aj z toho dôvodu, že bola veľmi náročná na infraštruktúru. Čiže vybrať z parku, ktorý mal vyše 160 hektárov vybrať stred a k tomu robiť zhruba za osemsto, cez osemsto miliónov na infraštruktúru investovať, tak mestský rozpočet na toto bez podpory štátu nebol pripravený realizovať. Ani sa to nedalo, zákon bol taký, že bolo treba mať dve firmy a tridsať percent spoluúčasť. Takže bolo treba 240 miliónov spoluúčasť mesta, keby sme boli od štátu dostali peniaze.

Tretie kolo
Moderátor: V treťom kole otázok občanov na kandidátov začína Richard Drutarovský. Prosím o otázku.
Občan: V prípade, ak by bol zvolený za primátora, ako by riešil nábrežnú komunikáciu, keďže vieme, že jeho meno je spájané s tým nešťastným riešením. Či by riešil nehnuteľnosť vlastného otca, pretože vieme, že požiadavky jeho otca boli nad rámec mesta. Ako by riešil, teda finančne vlastného otca.
Richard Drutarovský: V prvom rade, chcem povedať, že na nábrežnej komunikácii nemám žiadne nehnuteľnosti, ani som sa do úradného konania nikdy nezapojil, ani som nemal s nikým žiadne spory. Treba povedať, že nábrežná komunikácia je stavba, ktorá bola pripravovaná už pred 20 rokmi. Vtedy sa nerátalo s tým, že doprava v Prešove bude taká intenzívna, aká je teraz. Je potrebné viesť dopravu na diaľnicu poza mesto. Chcem upozorniť na jednu vec, že nábrežná komunikácia, to riešenie, ktoré sa presadzuje teraz, má negatívny vplyv na občanov, ktorí žijú na sídlisku II a III. Po jej dokončení, pravdepodobne, keďže nebude iná možnosť ako sa tranzitná doprava bude viesť cez mesto, tak táto doprava sa bude hromadiť niekde pri Jednote, pri Kauflande. Takže toto je vec, ktorú treba riešiť. Čo sa týka toho, čo sa pýtate na nejaký môj vzťah v tejto veci, šesť rokov sa na tejto komunikácii nič nedeje, ja som nezaregistroval žiadnu komunikáciu od tých kompetentných. Sú tu iste ľudia, prinajmenšom dvaja, ktorí by sa k tomu vedeli vyjadriť, čo oni robili pre to, aby sa nábrežná komunikácia dokončila.

Moderátor: Ďalším v poradí je kandidát Pavel Hagyari. Nech sa páči, otázka pre neho.
Občan: Ja som sa už bola sťažovať aj u pána Benča, mne veľmi vadí v Prešove ako sú tu situované obchody. Ja som bežný spotrebiteľ a ja napríklad v meste nemôžem kúpiť zeleninu. Nemôžem si v meste kúpiť poriadne oblečenie, pretože ako vidíte sami, sú tu samé čínske obchody. Prešov mesto, je čínske mesto. Okrem toho, napríklad potraviny tu nemáte v meste. Je tu iba Agromilk a viacej nič iné. Máte tam Tesco a to je koniec. Ja nie som mobilná autom. Ako by ste riešili túto situáciu.
Pavel Hagyari: Mesto Prešov má nehnuteľnosti a má záujmy občanov, presne ako ste to povedali. Má možnosť svojou cenovou politikou zvýhodniť napríklad obchody so zeleninou, obchody s potravinami a podobne. Ja som diskutoval aj v priebehu tejto kampane dokonca aj so šéfkou obchodu Agromilku, že mestská polícia ich pokutuje, pokiaľ počas dňa dodávajú čerstvé pečivo. Mám pocit, že je to nesprávne a že je to choré. V každom prípade, ja nepoznám zloženie mesta, mestského majetku, ale pokiaľ to tak bude a nájdeme to riešenie, aby sme podporili práve takéto veci. Čo sa týka tých čínskych obchodov, tých vytlačí len ekonomika a snáď môže pomôcť obchodná inšpekcia a hygiena.

Moderátor: Ďalší v poradí je kandidát Juraj Kopčák. Nech sa páči otázku. Znovu ticho. Skúsim teda položiť otázku ja. Položím otázku, ktorú som sa dočítal z otázok od návštevníkov internetového portálu www.pis.sk. Vy ste boli osem rokov primátorom Prešova, stáli ste na čele mesta. V posledných troch voľbách, nielen mestských, ale aj dvoch regionálnych ste neuspeli. Moja otázka teda znie: Prečo ste sa znovu na to dali a išli ste kandidovať?
Juraj Kopčák: Tú otázku som si prečítal na portáli a neznela tak, ako ste to povedali.
Moderátor: Dovolil som si ju naformulovať inak.
Juraj Kopčák: Otázka znela tak, bolo v nej konštatované, že som poškodil mesto. Ja som sa pýtal, ako som poškodil mesto, keď v ostatných komunálnych voľbách som skončil na druhom mieste, a vraj som zobral hlasy tretiemu. Tak neviem, kto komu zobral hlasy, ale takto to bolo: Vo voľbách županských, pred piatimi rokmi som skončil na druhom mieste a neuspel som preto, že jednoducho mi to odbojkotovala strana, ktorá ma nominovala. To môžem hovoriť veľmi zodpovedne a skutočne to môžem aj dokázať. Takže prečo kandidujem? Preto, lebo myslím, že tomuto mestu viem ešte pomôcť. Mám za sebou spústu práce v tomto meste, mám za sebou skúsenosti, viem sa pohybovať v inštitúciách, ktoré mestu môžu pomôcť a bolo by z mojej strany neférové, keby som sa neponúkol. To ale neznamená, že sa vnucujem.

Moderátor: Ja som, pravda, tú otázku formuloval jemnejšie, lebo som ju chcel položiť tak, ako som ju položil. Nech sa páči otázky pre kandidáta Jána Tomka. Opäť ticho, skúsim teda ja. V úvodnom vstupe ste hovorili, že jednou z vašich priorít je príprava akéhosi geografického plánu, akéhosi zistenia, kde v Prešove sú voľné plochy, na aký účel. Chcem sa opýtať, aká je vaša predstava priemyselného parku v meste Prešov.
Ján Tomko: Čo sa týka geografického informačného systému, treba povedať jednu vec. Mesto je taký istý vlastník, ako každý iný vlastník a musí mať o svojom majetku prehľad. Hovorím to kvôli tomu a mám to aj v programe a skupina geodetov je schopná pripraviť tieto veci relatívne veľmi skoro, aby mesto neprichádzalo do rôznych sporov, ktoré vedie a časť tých sporov prehráva. To je jedna z vecí. Čo sa týka priemyselného parku, oslovila ma pred nejakým časom skupina ľudí, ktorá už pripravuje územne miesto, kde sa pripraví závod zhruba pre 450 pracovných miest. Bude v náväznosti na automobilový priemysel. Je to v katastri mesta Prešov. Nie je to Haniska, nie je to Záborské, nie je to Veľký Šariš. Tak asi toľko.

Moderátor: Kandidát Mikuláš Žemlička. Nech sa páči, otázky pre neho.
Občan: V Prešove bola zrušená spevohra, čiže opereta ako najlepšia a posledná na Slovensku. Ako bývalého divadelníka sa chcem spýtať, ako by riešil túto situáciu v Prešove.
Mikuláš Žemlička: Som rád, že takú otázku som dostal, lebo celý môj život je spätý s kultúrou a konkrétne s DJZ, kedy ešte môj otec za vojnových čias ako družstevník sa podieľal na zakladaní družstevného divadla v Prešove, terajšieho DJZ. Táto problematika je mi veľmi blízka, môjmu srdcu a som veľmi smutný z toho čo sa tu deje s kultúrou a s divadlom vôbec. Prešov bol presláveným prešovským divadlom. Prešovská činohra bola jedna z vynikajúcich telies na Slovensku. Prešovská spevohra bola známa od Prahy, až po východ, po Košice, po Prešov, lebo bola jedna vynikajúca spevohra, ktorá nemala konkurenciu v určitých dobách. A teraz sme toto divadlo zruinovali, zničili. Máme dve budovy, ale budova ešte nie je divadlo. Divadlo musí mať kolektív, divadlo sa tvorí, divadlo sa buduje, divadlo sa formuje. A si myslím tak, že naši predošlí funkcionári veľmi to zanedbali. Je to smutné. Riešil by som to tak, že spevohra tu v Prešove bude.

Moderátor: Ďalší v poradí je kandidát Milan Benč. Nech sa páči otázka.
Občan: Ja by som mala pre pána Benča otázku. Už keď je reč o divadle, o tom námestí pred divadlom, tam sú nejaké také, pre nás obyvateľov, nejaké nevyjasnené otázky.
Milan Benč: Divadlo patrilo štátu. Keď sa delimitovalo na samosprávu, tak sme sa vtedy stretli traja funkcionári, čo sme boli - prednosta krajského úradu, tak aj okresného a primátor Prešova. Vtedy sme sa dohodli, že najlepšie možnosti financovania má krajská samospráva, takže to zobral krajský úrad prešlo to na VÚC-ku, teda Prešovský samosprávny kraj. Keďže bolo treba upraviť to námestie, vtedy boli sme spolu na radnici aj s pánom exprimátorom Kopčákom. Sme urobili vtedy zmluvu s Košicami, že to námestie prevezme mesto na 33 rokov, aby mohlo zainvestovať peniaze. Sa opravilo námestie. No a teraz vznikla tá situácia, že pri nevysporiadaní pozemkov sa objavilo, že VÚC-ka prenajala teda parkoviská, vybrala firmu a prenajala aj pozemok, ktorý patrí, nie veľa metrov štvorcových mestu. A keďže hotel Dukla by pri svojej kategórii mal mať aj svoje parkovanie, tak požiadali majitelia Dukly, aby sme túto časť, tých 200 metrov štvorcových im predali, aby vstúpili do rokovania s VÚC-kou, aby si mohli pripraviť parkovanie pre seba, niekoľko áut, pretože urobili aj cez suterén si vstup na to parkovisko. Takže v podstate, jedná sa o tento majetok mesta, ktorý treba vyriešiť.

Moderátor: Posledným kandidátom v tomto kole je pán Benko. Čiže posledná možnosť položiť otázku.
Občan: Minulý týždeň prebehla v Divadle Alexandra Duchnoviča beseda len so štyrmi z prítomných kandidátov na primátora. A tam pán Benko povedal, že pred štyrmi rokmi sa vzdal v prospech pán Benča. Ale že teraz to ľutuje a že svojim voličom by sa mal ospravedlniť za toto. Tak ako vlastne tieto svoje slová myslel?
Ivan Benko: Tak, ako som to povedal. Že to, čo sme si my predsavzali s pánom Benčom sme nedotiahli do konca. Preto sú aj niektoré veci, ktoré nedošli tak, čo sme sľúbili. Je to aj mojou, aj jeho chybou. Ja som aj ďalšiu vec povedal, že už mám dosť rokov na to, aby som začal boxovať a že by som robil trénera pánovi Hagyarimu. To bola druhá časť tej otázky. Čiže sú veci, ktoré mne ľudia vytkli, vtedy, keď som sa vzdal v prospech pán Benča. Nie je to nejaká osobná nevraživosť, ja si Milana, môžem mu tu to tak povedať, veľmi vážim ako človeka, len sú veci, keď robíte, narobíte aj chyby. A nie je to alibizmus. Stačí toľko?

Štvrté kolo
Moderátor: Dostávame sa pomaly, ale isto, do ďalšej fázy tejto diskusie. Osobne si myslím, že pomerne zaujímavej. Otázky budú klásť kandidáti sami na seba, s tým že kadidát, ktorý je v poradí si vyberie toho, komu chce položiť otázku. A opäť v štandardných časových limitoch. Na rade je pán Pavel Hagyari. Nech sa páči, môžete si vybrať niektorého z vašich protikandidátov a položiť mu otázku. Ten vám na ňu môže, respektíve, ani nemusí na ňu odpovedať. Nech sa páči.
Pavel Hagyari: Ja vás asi sklamem. Ja na svojich protikandidátov nemám žiadne otázky. Ja sa celú túto kampaň venujem iba programu, problémom Prešova a snahy ich riešeniu. Veľa počúvam, hľadám riešenia, takže na kandidátov nemám otázky.

Moderátor: Nech sa páči, pán Kopčák.
Juraj Kopčák: Škoda, že som nebol prvý v poradí, lebo by som povedal to isté. Takže opakujem to isté, ja skutočne sa nezaoberám protikanditátmi, pretože to nie je ani fér. Každý ponúka čosi, čo ponúka, na čo sa cíti a je to jeho vec a vec občana, ako to vyhodnotí.

Moderátor: Ideme ďalej, nech sa páči, pán Tomko.
Ján Tomko: Nerád zasahujem, lebo túto reláciu moderujete vy. Bolo by dobré, aby sa pýtali občania, nie aby sa pýtali kandidáti navzájom. Pretože predpokladám, že každý jeden z nás pozná program toho druhého. Čiže, ja to považujem za logické, aby sa pýtali občania, respektíve to, čo máte ako na pis-ke.

Moderátor: Ja samozrejme, rešpektujem vás názor, ale takisto rešpektujem tieto pravidlá. Na to som bol aj zavolaný, aby som sa pokúsil na neho dohliadnúť. Zatiaľ teda nepadla žiadna otázku, uvidíme, ako zareaguje pán kandidát Mikuláš Žemlička. Nech sa páči.
Mikuláš Žemlička: Tak na rozdiel od mojich spolukandidátov, lebo to nie sú protikandidáti, lebo so všetkými sa, až na jeden prípad sa poznám, sú to moji dobrí známi, priatelia, ktorí majú úctu a vážnosť a nerád by som im dával otázky, také by som povedal, neadresné, ale jednu veľmo adresnú im dám. Či sú schopní spolu sa dať dohromady a spolupracovať.
Moderátor: Keďže dodržiavame pravidlá, otázka bola položená, ale má byť položená jednému kandidátovi. Tak, ktorého si vyberiete, pán Žemlička? Nech sa páči. Ktorého si vyberiete, aby vám na túto otázku odpovedal?
Mikuláš Žemlička: Ja by som si vybral pána Kopčáka.
Juraj Kopčák: Musím povedať verejne, že sme o tom rozprávali s pánom Žemličkom. Takže, to je otázka, taká, on už vie, čo ja odpoviem. Ja som za každú spoluprácu, ale samozrejme, keď sú pravidlá a keď tá spolupráca je reálna. Nie som za to, aby sa podpisoval nejaký bianko šek na spoluprácu o ktorej nevieme, ako sa bude vyvíjať, kto, ako, čo bude garantovať v rámci tej spolupráce a kto, za čo bude zodpovedný. Ten návrh pána Žemličku poznám v detailoch a v tomto stave, ako ho predložil nie som schopný, jednoducho, sa pod takýto návrh podpísať.

Moderátor: Na rade je pán kandidát Milan Benč. Nech sa páči.
Milan Benč: Ako kandidáti na primátora sme raz boli médiami vyzvaní na konfrontáciu. Aj cez Korzár, Večerník. Ja som tam oficiálne odpovedal, že nemám záujem o konfrontáciu medzi kandidátmi, ale o komunikáciu s občanmi, obyvateľmi mesta, s našimi voličmi. Takže ďakujem.

Moderátor: Nech sa páči, pán Ivan Benko.
Ivan Benko: Ja na otázku odpoviem otázkou. Viete si predstaviť, žeby všetko to, čo my tuná sľubujeme nie siedmi, ale deviati pre toto mesto sa splnilo? Ja mám taký dojem, že toto by bolo najkrajšie pre a najúčelnejšie pre toto mesto.
Moderátor: Komu formulujete túto otázku, ja vám na ňu nebudem odpovedať.
Ivan Benko: Nebola to otázka pre kandidátov.

Moderátor: Pán Drutarovský je posledným diskutujúcim v tomto kole. Nech sa páči.
Richard Drutarovský: Ja sa prikláňam k väčšinovému názoru, ktorý tu odznel, že kampaň by nemala byť konfrontačná a určite by som bol radšej, keby ste sa vy, občania, viacej pýtali, pretože v týchto voľbách ide o to, aby sa potom naplnilo to, čo vy potrebujete.

Moderátor: Ďakujem. Osobne, priznám sa, som čakal také dynamickejšie toto kolo. Nevadí, ideme ďalej.

Piate kolo
Moderátor: Ideme do finále. Na rade sú otázky, ktoré sa mali možnosť pýtať návštevníci portálu www.pis.sk. Dokonca, chodia otázky aj teraz. Hneď by som využil prvú z nich. Na rade je pán kandidát Juraj Kopčák. Jemu by som položil otázku, ktorá bola adresovaná všetkým kandidátom, kladiem ju teraz jemu. Ako chcete riešiť úsek verejného poriadku v meste Prešov, vandalizmus a kriminalitu?

Juraj Kopčák: Vandalizmus a kriminalita v Prešove nie je väčšia ako v zrovnateľných mestách. Mesto má svoje nástroje na ich riešenie, tým nástrojom konkrétnym je mestská polícia. Tuto sedí pán náčelník oproti mne. Takže, v podstate, jediným možným riešením je samozrejme, čo sa týka represie, je mestská polícia. V minulosti, teda za môjho pôsobenia, existovala dohoda medzi štátnou políciou a mestskou políciou. Vytvárali sme spoločné hliadky a spoločné služby v tomto meste. Myslím si, že to bol pozitívny dopad na znižovanie kriminality a na vandalizmus. Zo strany štátnej polície, jednoducho, nebola ochota pokračovať v tom dlhodobo. Takže, možno že by sme sa vrátili k tomu modelu spolupráce so všetkými zainteresovanými inštitúciami, ktoré môžu skutočne na túto oblasť života mesta vplývať.

Moderátor: Ešte spresním snáď, že tú otázku položil návštevník s nickom Emerico.

Moderátor: Na pána Tomka dám opäť otázku, ktorá bola smerovaná na všetkých kandidátov. Pýta sa nick s menom Student. Mal by som na kandidátov na primátora mesta tieto otázky: A to, či v Prešove bude aspoň aspoň jeden krytý bazén pre verejnosť, ako sa budú snažiť riešiť tento problém? A čo chcú spraviť pre to, aby bolo v Prešove viac ihrísk na futbal, basketbal, skatepark, aby mali mladí ľudia kde športovať?

Ján Tomko: No, čo sa týka ako bazénu, všetci, ktorí v Prešove žijete nejakých pár rokov viete, že v lokalite vedľa zimného štadióna bol pripravovaný ako bazén. A ja si myslím, že je to najvhodnejšia lokalita pre tento bazén. Neboli by potrebné v lete postaviť žiadne ako parkoviská, parkoviská pri zimnom štadióne sú, bazén sa tam postaviť, ako letný bazén ako dá. A to isté súvisí ako aj s krytou plavárňou. Aby sa tam vybudovala, respektíve, dobudovala, lebo časť týchto hál už tam je. Aby sa dobudoval areál, ako oáza športu pre Prešovčanov. A ja si myslím, že je jedno, kto bude ako primátor mesta z tých deviatich, ktorí tu sú. Je proste potrebné tento bazén dobudovať, pretože to, čo je na sídlisku III už nevyhovuje pre 21. ako storočie na počet obyvateľov a tak ďalej. Čiže ja si myslím, že to je jedna z hlavných úloh. Čo sa týka tých športovísk. Veľmi veľa mesto vlastní škôl, škôlok, pozemkov. Hraje sa uličná liga. Tí ľudia nadávajú. Prednedávnom sa spílili bránky na bývalej ako na Ulici 17. novembra, kde chlapci hrávajú futbal. Čiže dať to do nájmu týmto chlapcom. Zo správy majetku dohodnúť...

Moderátor: Ďakujem. Skočím vám do toho, vypršal čas. Otázku pre pána Žemličku položím tú istú, akú som dal pánovi Kopčákovi. A to, ako chcete riešiť úsek verejného poriadku, to je kriminalitu a vandalizmus v meste?

Mikuláš Žemlička: Musím povedať, že stav, ktorý v Prešove pretrváva, je neúnosný. Prejdeme sa po meste, všetko je rozbité, rozkopané, znivočené. Mestská polícia, otvorene hovorím, neplní svoju úlohu. Pretože mám osobné skúsenosti, keď viem o prípade, môj prípad, poviem pravdu, že 33-krát po sebe mi rozbili prevádzky, vykradli všetko, aj suché fixky. Do tla. Iste to nebola náhoda. A mestská polícia ani v jednom prípade nezasiahla. Ani v jednom. Ale keď sa zjaví, že zatúla sa nejaký turista do Prešova na mestskú zónu, hneď sú ako supy na ňom a už od neho drankajú 2500 korún. Si viete predstaviť, takýto turista Prešov obíde na sto kilometrov okolo. A ešte všetkých svojich príbuzných, známych odhovorí, aby týmto smerom išli. Ta tak si ja nepredstavujem funkciu mestskej polície.

Moderátor: Na rade je kandidát Milan Benč. Na nezávislých kandidátov bola viackrát taká otázka, ktorú teraz položím aj jemu. Z čoho financujete svoju volebnú kampaň?

Milan Benč: Tak volebnú kampaň, tak ako aj pominulé a tak ďalej samozrejme väčšinu financujem zo svojho. Nie je veľmi náročná, nie je drahá. A iste sa mi aj kamaráti prihlásia, ktorí chcú pomôcť, nie je to nejaké horibilné sumy, takže dá sa povedať, že neskrachujem ako rodina, alebo že by to bolo takým spôsobom. Takže si myslím, že takú kampaň, ktorú som zvolil i pri VÚC-ke, i pred štyrmi rokmi nie je niekoľko miliónová, nie je taká nákladná.

Moderátor: Kandidátovi Ivanovi Benkovi nepoložím rovnakú otázku. Jeho sa chcem opýtať, otázku od nicka s názvom Pikus. Kedy už bude konečne obchvat cez Nábrežnú a kedy sa konečne odkloní premávka z Ulice 17. novembra?

Ivan Benko: Otázka je dobrá. Odpoveď znie: Je to Slovenská správa ciest, pretože je to cesta prvej triedy. A rieši to štát, mesto sa k tomu len pridalo. Čiže, Slovenská správa ciestu musí túto komunikáciu dokončiť, ale tak, ako to povedal pán Drutarovský, zo 17. novembra sa to prenesie na Obrancov mieru. Čiže, tam to pokračuje. Mala to byť odľahčovacia komunikácia. Ja z tohoto miesta len môžem povedať to, že mi je veľmi ľúto, že zomrel hlavný aktér, ktorý pred veľkými voľbami sľúbil spolu s dôchodcami, že sa zablokuje Ulica 17. novembra. Mám taký dojem, že potom by sa aj štátna správa trošku prebudila.

Moderátor: Tentokrát položím rovnakú otázku pánovi Richardovi Drutarovskému. Kedy už bude konečne obchvat cez Nábrežnú a kedy sa konečne odkloní premávka z Ulice 17. novembra?

Richard Drutarovský: No, nedá sa na to odpovedať inak, len naozaj tak, že investorom je tam Slovenská správa ciest, ktorá má povinnosť tam konať, samozrejme, v spolupráci s mestom. Ja o tomto probléme niečo viem. Podpora od mesta bola veľmi slabá, ako hovorím, nejakú poslednú aktivitu v tejto veci som zaregistroval pred šiestimi rokmi. Viem, že Slovenská správa ciest očakáva podporu od mesta, že nejakým spôsobom problémy, ktoré tam existujú pomôže posunúť dopredu. Žiaľ, nestalo sa to. Je to ten problém, ktorý som hovoril, problém sídliska II. Ak bude tento problém vyriešený, ja si myslím, že dokončeniu tejto komunikácie nebude nič brániť. Ale samozrejme, je tu potrebný naozaj ústretový prístup aj od mesta, aj od Slovenskej správy ciest.

Moderátor: Na financovanie volebnej kampane sa ako nezávislého kandidáta opýtam aj pán Hagyariho. Nech sa páči.

Pavel Hagyari: Ja asi s tým mám problém najmenej. Každý vie, že robím biznis, že robím vo väčších investíciách, vo väčších financiách. Takže časť som zafinancoval sám. Ale treba povedať, že najväčšiu časť kampane zafinancovali ľudia, ktorí sú z Prešova a ktorí nie sú spokojní s tým, ako mesto vyzerá a kto ho vedie. Preto ma niekoľko mesiacov presviedčali, aby som pomohol Prešovu, že sa v týchto investičných projektoch pohybujem. A ja som aj povedal, že mojou hlavnou úlohou je ekonomika, ekonomika, ekonomika. Rovnako do Prešova sa dá doviesť aj slušnosť, na to netreba žiadnu ekonomiku. Ale je potrebné, aby sme doviedli slušnosť aj na úrad, aj úradu voči občanom. To znamená, že financovanie kampane jasné, programy tiež.

Moderátor: Ideme ďalej. Poprosím o odpoveď na rovnakú otázku aj pána Kopčáka, ktorý tiež kandiduje ako nezávislý.

Juraj Kopčák: Ja som aj na vašom portáli vysvetlil, že viem, aký je rozdiel medzi financovaním kampane nezávislých a straníckych kandidátov. Pretože všetky centrály strán vyhlásili, že nedávajú peniaze na svojich kandidátov a že všetko je na kandidátoch samotných, aby si zabezpečili zdroje na financovanie. Rozdiel nie je žiaden. V podstate je financovanie z prostriedkov ľudí, ktorí chcú, aby daný kandidát kandidoval. To je celý problém. Nielen deklaratívne povedať, že ja chcem, aby si kandidoval, ale sú ochotní k tomu priložiť aj trošku práce, aj trošku peňazí. Z takýchto zdrojov mám financovanú kampaň, ktorá tiež nie je nejaká okázalá.

Moderátor: Pre Ján Tomka, ktorý nie je nezávislým kandidátom, mám pripravenú inú otázku, ktorá tu už odznela. A tou je riešenie vandalizmu a kriminality v meste.

Ján Tomko: Než ako sa dostanem k tejto otázke, ktorú ste mi položil, tak čo sa týka politických strán, za ktoré kandidujem ja, tak tie sú chudobné ako kostolné myši. Čiže takisto si to financujem akože sám a z finančných prostriedkov svojich priateľov. Čo sa týka vandalizmu v meste treba povedať jednu vec. Samozrejme, mestská polícia tu je, plní svoje funkcie tak, ako ich plní. Za pani Hrustičovej bolo vidieť, obrazne povedané, podľa môjho názoru, možno, že sa mýlim, že tých policajtov bolo viedieť medzi ľuďmi viacej. Že sa neriešilo operatívne, kde je potrebné niečo uhasiť, ale robili prevenciu. A ja si myslím, že tu vedie cesta, aby policajti boli tam, kde potrebné je a nie tam, aby vyberali od cudzincov, čo už tu hovoril aj kolega Žemlička.

Moderátor: Otázka pre Mikuláša Žemličku je od užívateľa s nickom naivka, ktorý sa pýta, kedy už konečne nový primátor oboznámi svojich pracovníkov s elementárnymi zásadami slušného správania sa k občanom?

Mikuláš Žemlička: Radnica, nemá občanom vládnuť, ale radnica má občanom slúžiť. A to bude na prvej schôdzi mestského úradu jasne povedané. Jasné školenie bude, ako sa majú správať k týmto občanom, lebo nie sú občania pre nich tu, ale my sme pre občanov. A by som chcel vidieť výsledky, keď nebudú tieto princípy dodržiavané. To zakročím.

Moderátor: Ja by som si dovolil položiť túto otázku aj pánovi Benčovi.

Milan Benč: Samozrejme, že v prvom rade, dá sa hocikedy nadávať, kričať, ale treba prísť aj konfrontovať. Mal som také prípady, kde mi ľudia prišli, povedali, napríklad, že úradník sa vyviezol výťahom prednostne než občan. Povedal mi meno, zavolal som. Bežne chodia, sa školia. Máme pravidelné stretnutia, takže vedia, že sú platení z daní občanov. Ja si myslím, že daktoré také populistické vyhlásenia nie sú celkom adekvátne. Ale, keby som mohol požiadať, aby ľudia mali odvahu a prišli konfrontovať, keď sa niečo také stane. Lebo bez toho, len sa sťažovať, povedať a neprísť urobiť nápravu, tak teraz robte nápravu, keď nenájdete toho, ktorý chce prísť a povedať, že bol to vtedy, ten úradník, aby sa dalo s ním urobiť náprava. Platí Zákonník práce, keď takéto veci neurobíte, podľa zákonníka to riešiť nemôžte. Prehlasujem a môžem povedať, že za štyri roky som veľa prípadov takýchto, ktoré som riešil nemal. Takže ja si myslím, že len každý rok im pri novoročnom začínaní roka vždy ich upozorním, že sú najmä po 1. 1. 2005 platení najmä z daní občanov a že musia sa takto k obyvateľom správať. Takže len potrebujeme na takéto prípady extrémne konfrontáciu. Inak sa to nedá zo Zákonníka práce riešiť.

Moderátor: Ivana Benka by som sa opýtal na tú kriminalitu a vandalizmus. Ako by chcel teda riešiť verejný poriadok, keby bol primátorom?

Ivan Benko: Rieši to zákon o obecnej a mestskej polícii. Máme vyhlášky, rieši to zákon o sprejeroch, ktorý schválila národná rada, aj my všeobecne záväzné nariadenie. Ja mám taký dojem, že tuná je potrebné tieto veci riešiť od školy a od rodiny. Pretože, keď doma nevidí nejaké zvláštne výstrelky, mám taký dojem, že toto je už psychológia, ktorá by mala viesť rodinný život k tomu, že poškodzovať cudzí majetok nie že je neslušné, ale nepatrí sa to. Viem, existuje hip-hop kultúra, existuje kultúra sprejerov, dostali sme podobnú otázku aj keď sme boli s mladými. Mám taký dojem, že tuná je potrebné sa viac priblížiť mladej generácii a vysvetľovať im veci ohľadom kriminality. Nie je problém ísť navštíviť ústav väzby, kde sedia neplnoletý, aby videli, aký dopad majú mnohé nerozumné veci, ktoré spravia.

Moderátor: Kandidáta Richarda Drutarovského som sa ako posledného nezávislého kandidáta neopýtal ešte na financovanie kampane, takže to robím teraz.

Richard Drutarovský: Na túto otázku je jednoduchá odpoveď. My, v občianskej koalícii sme ôsmi, ďalší kandidujú do zastupiteľstva ako poslanci. Ako ste si možno všimli, naša kampaň nie je priveľmi nákladná. Úmyselne nepoužívame bilbórdy, pretože máme heslo, že nechceme bilbórdy, my sa s vami chceme stretávať a rozprávať. A s bilbórdom sa asi veľmi tažko porozprávate. A poskladali sme sa my, ôsmi, na tú kampaň, ktorú ste, dúfam, zaregistrovali. Čiže je to z našich vlastných peňazí, nemáme záväzky voči nikomu, ani nás nikto neplatí, ani sme takéto ponuky neprijali.

Moderátor: Na Pavla Hagyariho mám opäť otázku z internetu. Návštevníčka s nickom Lenka hovorí, že ste sľubovali 1000 pracovných miest. Mňa ako mladého človeka, ktorý končí školu zaujíma hlavne reálnosť vášho sľubu vytvoriť 1000 pracovných miest v Prešove.

Pavel Hagyari: Možností vytvoriť tisíc pracovných miest je neuveriteľne veľa. Už v našom programe máme výstavbu bytov, moderného sídliska pre mladých. Ide o investíciu asi za jeden a pol miliardy, ktorá by priniesla asi 400 - 500 pracovných miest. Toto financovanie je možné dlhodobo, či už cez mestské obligácie, cez banku alebo podobne. Rovnako ďalší projekt je projekt zateplenia sídlisk. Je to projekt za 4 miliardy. Je na osem rokov a opäť prinesie niekoľko sto pracovných miest. Máme reálnych niekoľko investorov. V prípade, že sa to potvrdí, už možno niekedy budúci týždeň alebo o dva týždne, bude reálny zahraničný investor, ktorý chce vstúpiť na slovenský trh, ide asi o 500 pracovných miest. Nechcem o tom rozprávať, kým to nebude reálne. Ja som bol minulý týždeň na otočku v Bratislave, stretol som sa s nejakými priateľmi, rovnako investormi, ktorý sa pohybujú vo sfére Aquaparkov. Spolu sme sedeli asi niekoľko hodín. Dávame dokopy projekt Arény Prešov. Tento megaprojekt by zahŕňal tak olympijský bazén, tak dve dvadsaťpäťky, tobogany. Tých projektov je toľko, že sa obávam, že budú chýbať pracovné miesta a že budeme ťahať mladých ľudí zo sveta.

Moderátor: Ďakujem. Vyčerpali sa otázky v tomto kole. Čo sa týka celkového času je dobrý, keďže kandidáti voči sebe neútočili a nekládli si navzájom otázky. Využijem túto príležitosť a ako moderátor do toho vstúpim takou výzvou na poslednú otázku z pléna, ktorá by bola určená všetkým kandidátom. Zrazu je ich veľmi veľa. Dáme priestor na dve otázky, na viac nie.

Šieste kolo
Moderátor: Položíme dve otázky, viac nie.
Občan: Mám pripomienku k doprave. Dvaja kandidáti povedali, že Ulica 17. novembra je už doriešená, chvalabohu, pokoj tam bude. Tak som to vyrozumela z celej diskusie. Ale, že všetko prejde na Obrancov mieru. Ja na nej bývam. A srdečne pozývam bývať vás všetkých tuná prítomných. Môžte sa spýtať ostatných, chodiť z domu do domu, aj tanky po nej chodia.

Moderátor: Preruším vás, váš čas vypršal. Otázka nepadla, ďakujem. Prosím ďalšieho o otázku.
Občan: Pre neprispôsobivých občanov mesto stavia nájomné byty. V ktorej lokalite by ste s výstavbou nájomných bytov pre neprispôsobivých by ste pokračovali?
Moderátor: Prv, než odovzdám slovo kandidátom, žiadam o poslednú otázku, aby sme to potom zhrnuli.
Občan: Určite mi dáte za pravdu, že také niečo, ako sa teraz tu stalo, tak nemalo by byť niekde tuná, ale niekde v mestskej hale a počet ľudí by mal byť pomerne väčší. Dúfam, že je to signál pre vás všetkých. Pán Drutarovský, čo vás viedlo k tomu. Kandidujete na funkciu primátora. Ja by som chcel vedieť, aké vnuknutie vy ste dostali? Ináč, iba toľko chcem vedieť. Pôsobim na strednom odbornom učilišti spotrebných družstiev. Nábrežná komunikácia - žijem s ňou denne 24 hodín. Stačí mi to, asi nie?
Moderátor: Ja vás preruším. Jednak vám vypršal časový limit a možnosť položiť otázku konkrétnemu kandidátovi už bola. Ak bude v rámci časového limitu chcieť kandidát na ňu zodpovedať, bude to na ňom. Poďme na odpovede. Otázka znela jasne - lokality pre neprispôsobivých občanov. Na rade je pán Tomko.

Ján Tomko: Kto čítal ako program, respektíve prvý rozhovor, ktorý bol v denníku ako Korzár som hovoril o tom, že je potrebné riešiť aj tento problém. Oslovili ma ľudia, ktorí bývajú na Starej teheleni a sťažujú sa, že časť ľudí tam neplatí a majú problém. Ide o rómskych spoluobčanov. Mesto má pozemok. Ktorý ako poznáte mesto, je to vpravo od ZVL, tam, kde sa nachádzala bývalá ako čistička. Medzi traťou a Torysou. Je to mestský pozemok, dá sa povedať, neboli by, pretože je jedno kde sa postaví ako lokalita pre neprispôsobivých občanov, už hneď sa ozvú. Tam, obrazne povedané, by nemali vznikať ako veľké problémy ak by sa tam tie byty postavili.

Mikuláš Žemlička: Aby som povedal pravdu, s touto otázkou som sa nikdy nezaoberal, lebo si myslím, že je pre týchto občanov postavená tá Tehelňa, kde by mali zotrvať. A netreba odstraňovať následky, akože neplatičov vysťahovať z bytov, ale treba odstraňovať príčiny. A touto cestou by som sa vybral, by som sa snažil odstraňoval príčiny, nie následky. To znamená, ľudia, ktorí nemajú na zaplatenie bytu, by som im umožnil, aby si to mohli odrobiť, odpracovať. Tvrdo by odmakali to, ale nemuseli by ísť pod holé nebo.

Milan Benč: V podstate mesto ani neprispôsobivých občanov nemá, skôr má neplatičov. Tak by sa dalo asi charakterizovať. Pripravili sme niekedy šesť lokalít, ale všade sa obyvatelia postavili vlastne proti. Sme tento program zastavili s tým, že hľadáme možnosti, alebo mali by sme hľadať, ako pomôcť vlastne takýmto ľuďom, ktorí sú odkázaní tak jak je to bežne v Európskej únii. Veď keď si zoberieme, že tu majú problémy žiť a stade odídu a inde majú podporu. Tu by mal viac robiť lepšiu v podstate politiku štát. Takto môže s podporou potom aj mesta riešiť sa skôr to neplatičstvo. Takýchto bytov, máme pomaly, keď sa tak vezme, máme dostatok. Zlikvidovali sme vlastne Pod táborom tú provizórnu ubytovňu, bývalé staveničné zariadenie. Takže dá sa povedať, skôr, že by dostali príspevky viac od štátu na bývanie, možno aj na tú energiu, aby sme mi taký problém v krajskom meste ani teoreticky nemali.

Ivan Benko: Neexistuje pojem neprispôsobivý. U nás sme na hranici biedy u mnohých ľudí. Ak sa pozriem na Ulicu Tarasa Ševčenka, tam je do piatich miliónov na jednom bloku. Ako ich vymôžeme. Tak ako povedal aj Miki Žemlička. Dať im prácu. Akú prácu, ktorú musím riešiť cez úrad práce, aby som dostal verejnoprospešnú činnosť? Mám taký dojem, že tuná je najvýhodnejší pomer toho, čo povedal vo svojom programe pán Hagyari. Zamestnať, zamestnať ich v podnikoch, ktoré by riešili veci práve pri komunálnej výstavbe a komunálnej práce. Akonáhle vie niekomu niečo dáte, to si neváži. Nech majú podiel na výstavbe svojich sociálnych bytov, ktoré sú takisto nielen u nás, ale môžem povedať, že aj v celom svete.

Richard Drutarovský: Problém, o ktorom sa tu hovorí je trošku vážnejší. Nevedia si s ním poradiť ani väčšie mestá. Dokonca si s ním nevedia poradiť ani v Európe. Určite nie je riešením budovať kade-tade po meste nejaké ďalšie geto. Naozaj treba týmto ľuďom skúsiť dať prácu. Toto je problém. Viem, že je veľa podporných programov v eurofondov, ktoré sú na toto zamerané. Naozaj tam ide o ľudí, ktorí pracovné návyky nemajú, alebo stratili. Tu, čo mne chýba bola doposiaľ väčšia angažovanosť mesta využiť tieto možnosti. Máme v našom tíme človeka, Romana Eštočáka, ktorý sa týmto problémom v Európskom sociálnom fonde dlhodobo venuje. Ja by som bol rád, keby sa dostal do zastupiteľstva, keby bol aj v príslušných komisiách a verím, že aj mnoho ďalších skúseností, ktoré sú aj inde na Slovensku osvedčené by s nimi prišiel a že v zastupiteľstve konečne by zazneli aj nejaké rozumnejšie návrhy. A hlavne také, ktoré ten problém riešia, pretože ten problém je časovaná bomba a musíme ho riešiť asi inak, ako doposiaľ.

Pavel Hagyari: Ja asi sklamem. Ja nemám také lokality. Mám vytypované lokality pre výstavbu pre mladých, mám vytypovné lokality na výstavbu športovísk, na multifunkčnú Arénu Prešov, mám vytypované lokality na priemyselné parky, ale na tieto lokality nemám nič vytypované. Ja som právnik, to znamená, že zákon musí platiť pre každého rovnako.

Juraj Kopčák: Otázka bola kam. Odpoveď: Nikto nedal kam. Pretože ani ja ju nedám, lebo takáto odpoveď neexistuje. Existuje len dohoda medzi občanmi a vedením mesta a medzi zastúpením jednotlivých obvodov. Všetky lokality, o ktorých sa tu hovorilo, lokalita blízko Hanisky už bola na pretrase v mestskom zastupiteľstve, možno v deväťdesiatompiatom, deväťdesiatomšiestom roku. A okamžite sa postavila celá štvrť, celé Šváby a celý Solivar. A bola revolúcia v meste. Také dačo, aby sa kdesi zasituovalo, aj keď to pôjde o mestský pozemok, aj keď by išlo o akýkoľvek z majetkoprávneho hľadiska nekonfliktný problém, je to problém občiansky. Nesúhlasím s tým, že v Prešove neexistujú neprispôsobivý občania, v Prešove existujú neplatiči aj neprispôsobivý občania. Keby boli len neplatiči, nebol by problém zasituovať takúto lokalitu pre výstavbu náhradných bytov.

Moderátor: Takže sme vo finále, posledné záverečné kolo začne pán Žemlička. Aj tu platí, že poslední budú raz prví. V tomto kole je priestor minúta tridsať bez otázky. Každý kandidát má možnosť povedať akúkoľvek svoju prezentáciu.

Mikuláš Žemlička: Ja by som dal prednosť nášmu priateľovi Števovi Senkovi, lebo sa trvale hlási. Je najmenší a posadil sa do zadu a nikto ho nevidí. Števko, povedz svoju otázku na môj úkor.

Moderátor: Ak nemajú protikandidáti nejaké výhrady, nech sa páči, pán Senko, poďte položiť svoju otázku.
Občan Štefan Senko: Nielen chlebom je človek živý. A som veľmi rád, že aj predrečník tu načal tému okolo divadla. Pán Žemlička niečo okolo toho povedal. Ja som chcel položiť otázku jednému z kandidátov, žiaľ, tu nie je. A síce: Aký je rozdiel, medzi zločinmi komunizmu - nikdy som nebol rusofil, nie som ani amerikanofil - a medzi umeleckou vraždou v demokracii. Zavraždiť ducha možno? Toto je moja otázka, ktorú trošička rozvediem. Mám tu časopis Zrno. Tento pán na ňom je don José, po slovensky - Jozef Hrdý, ktorý formoval moje detstvo u saleziánov v Bratislave. A s ktorým som v tých smutných rokoch dával eštébákom drny do výfukov, aby nám nemohli saleziánov odviezť.
Moderátor: Ďakujem, ja vás, žiaľ, preruším. Formulujte svoju otázku.
Občan Š. Senko: Odpoveď na ňu nedostanem. Prečo ma niekto paralyzoval, a či po 44 rokoch môže zaslúžilý umelec, laureát ceny Víta Nejedllého, nositeľ Ceny mesta Prešova, či môže byť v sociálnej sieti a na zozname v hmotnej núdzi. Pán Boh zaplať. Myslím si, že dobrý herec by mal zomrieť na javisku a nie v sociálnej poisťovni.

Moderátor: Ďakujem. To bol naozaj taký dramatický vstup. Pôjdeme ďalej, ak sa niekto z kandidátov v rámci svojho limitu bude chcieť aj k tomu vyjadriť, je to jeho slobodná vôľa. Pán Benč, nech sa páči.

Milan Benč: V podstate, keď chcem len pokračovať v tom, čo som začal pred štyrmi rokmi, keď môj volebný program dostal najväčšiu podporu. Snáď, zmenili sa priority vzhľadom k tomu, že som denne s občanmi mesta, viem aké sú ich problémy. Tak v podstate som chcel pokračovať naďalej, aby sa to mesto ďalej upravovalo. Samozrejme, teraz nám treba dotiahnuť investorov do toho nášho parku, ktorý máme pri Delni. Máme tam ešte 20 hektárov voľných. Takže bežne rokujeme s investormi, ponúkame podmienky, za ktorých môžu prísť. Ďalej by bolo treba vrátiť sa k tým komunikáciám, ktoré sú v centre mesta. Čiže ja nesľubujem, že budem budovať štátne, tie ktoré nie sú naše. Takže je chcem robiť na tej okružnej, Jakrovej. Samozrejme pokračovať vo výstavbe nájomných bytov, ktorých sme postavili vyše 100 za minulé obdobie. Rozšíriť aj kamerový systém. Tu by som potreboval aj podporu občanov, lebo to je náš majetok, na neho sa skladáme z našich daní, tak aby im nebolo jedno. A ak my aj chytíme cez kameru niekoho, je potom problém vymôcť tie peniaze. Pokračovať v separácii odpadu, modernizovať základné školy, chodníky, prístrešia pre komunálny odpad, šport, cyklistika, infraštruktúra..

Moderátor: Ďakujem. Priestor má pán Ivan Benko.
Ivan Benko: V roku 1990, kedy som bol posledným predsedom MsNV som povedal, že sme v prvom ročníku demokracie. Dnes máme 17 rokov, pomaly ideme do dospelosti. A čo sa stalo za tých 17 rokov. Mali by sme sa pozrieť na to, čo my sme dali tomuto mestu. Mám taký dojem, že mesto je živý organizmus. A bez toho, aby žilo, nemôže existovať. Obrátiť sa na všetkých ľudí, príďte a povedzte, kde človek robí chybu. Nikto z nás nemá univerzálny rozum, nie sme encyklopedisti. Chcel by som, aby sme sa s ľuďmi stretávali, pretože keď nebudeme počúvať hlas ľudu, hlas boží nám nepomôže. A mám taký dojem, že každý jeden z nás by chcel tomuto mestu len to najlepšie. Nebudem rozprávať o tom, že akým spôsobom, ale ako po štyroch rokoch by sme vedeli spraviť tak, spoločne sme dosiahli, aby Prešov bol znovu tretím mestom na Slovensku, aby bol krajským mestom, aby bol našim mestom, kde sme sa narodili.

Richard Drutarovský: My kandidáti občianskej koalície Prešov nahlas, ktorú tu ja reprezentujem chceme, aby sa z Prešova stalo atraktívne, bezpečné a prosperujúce mesto. Samozrejme, veľmi nám záleží na tom, aby v Prešove každý, kto chce pracovať našiel pracovné miesto, aby sa nám tu dobre bývalo, aby ste sa cítili bezpečne. Ideme do volieb s heslom, že zdravý rozum a triezvy pohľad na veci. Chceme vám však sľúbiť aj niečo viac. Že nebudeme rozhodovať o vás, bez vás. Že sa vás budeme pýtať na vaše názory a to je nevyhnutné pre to, aby toto mesto dobre fungovalo, pretože toľko dobrých nápadov a umu, ktorý je u Prešovčanov sa jednoducho nedá očakávať, že zastupiteľstvo a na radnici vymyslia všetko za nás. Tie podnety od vás treba. Chceme, aby ste primátorovi a poslancom videli na prsty a chceli by sme z radnice vyhnať korupciu. Aby mesto malo aj v tomto oveľa lepšie meno, aké má teraz. Pretože s touto povesťou, aké má teraz investorov veru neprilákame. To, že to myslíme naozaj vážne vám tu sľubujem, že chceme robiť pravidelné odpočty toho, čo sme sľúbili a ako postupujeme.

Pavel Hagyari: Ja som sa dlhšie zamýšľal, či sa chcem natrvalo vrátiť do Prešova. Chvíľu mi trvalo, kým som sa rozhodol, že áno. Že mám možnosť pomôcť rodnému mestu, že mám možnosť splatiť dlh, ktorý tu mám voči svojim starým rodičom, voči svojim rodičom, priateľom, známym, možno prvým láskam. A jednoducho sa chcem vrátiť preto, lebo nechcem, aby naše deti a našich rodičov zabíjali autá na Levočskej a na Obrancov mieru. Nechcem, aby naši mladí chodili robiť práce nekvalifikované do zahraničia, nechcem, aby sa starali o starých ľudí v Holandsku, v Rakúsku, ale nech sa starajú doma. Chcem, aby naši mladí boli doma, športovali, mali kultúru, mali perspektívu. Chcem, aby toto mesto bolo úspešné, moderné a bohaté. Prešov bude presne taký, akého má primátora.

Juraj Kopčák: V meste Prešov boli rokoch 1994 - 2002 rozbehnuté mnohé veci aj za pomoci tu prítomných mojich protikandidátov ako poslacov mestského zastupiteľstva. Prijali sme vážne dokumenty, ako územný plán rozvoja mesta, strategický plán rozvoja mesta. Bolo zrekonštruované centrum mesta, nielen tak, ako mnohí hovoria, že to boli nejaké kamienky poskladané, ale s kompletnou infraštruktúrou, ktorá umožnila revitalizáciu všetkých objektov na Hlavnej ulici. Boli tu pritiahnuté veľké investície do dopravy, pretože tak Nábrežná komunikácia ako aj Rusínska cesta by tu neboli bez aktivity mesta, bez konkrétnej prípravy územia zo strany mesta. Tieto aktivity jednoducho ustali a nepokračovalo sa v tom trende, ktoré mesto nastúpilo. Musím povedať s čistým svedomím, že mesto pred štyrmi rokmi bolo tretím najväčším mestom na Slovensku aj svojou vážnosťou. Preto som sa rozhodol kandidovať, aby mesto túto pozíciu opäť nadobudlo a bolo vážnym a váženým mestom v Slovenskej republike.

Ján Tomko: Vážené dámy, vážení páni, vážení protikandidáti. Chcem asi povedať toľko: Odznelo tu niekoľko ako veľmi zaujímavých ako podnetov, ako toto v ktorom žijeme, ja od svojich 15. rokov, ako ho vylepšiť. Všetci vieme, že je potrebné založiť projekty, ktoré sa budú dotýkať nielen tohto ako storočia, ale aj ďalších storočí. Pani spomínala Ulicu Obrancov mieru. Podľa môjho názoru, riešenie Nábrežnej komunikácie netreba vidieť ako všeliek. Je to len jeden z možných budúcich okruhov tohto veľkého mesta. Ostatné musia byť presmerovanie diaľnice smerom na Košice pri ZVL, na Kapušany, musia tieto veci sa vyriešiť. Spomínaná Slovenská správa ciest, ktorá tu bola spomínaná. Ja si myslím, že mesto musí ako byť na ťahu s touto inštitúciou. Jedna osobná moja skúsenosť. Pred 11 rokmi sme vo Svidníku so Slovenskou správou ciest, cestným investorským útvarom riešili o nich, sme boli na územnom konaní - naša stavba, ktorú sme realizovali s nemeckým partnerom je už stará, potrebujeme ju opraviť a Slovenská správa ciest ešte ani nezačala. Čiže mesto musí ísť dopredu pri všetkých týchto akciách, ktoré sa dotýkajú dopravy v meste.

Moderátor: Ďakujem. V tejto chvíli mi ostáva poďakovať všetkým kandidátom. Som veľmi rád, že títo siedmi kandidáti prijali pozvanie. Som veľmi rád, že dodržiavaním časového limitu a férovou debatou uľahčili prácu, aj keď priznám, že som sa v niektorých momentoch trošku zapotil. Ešte raz ďakujem, že prišli a rovnako ďakujem aj vám, ktorí ste prišli a položili svoje otázky kandidátom na primátora mesta Prešov. Všetkých vás pozývam druhého decembra ku komunálnym voľbám. Ďakujem pekne.
Dovidenia.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK