Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Nový biskup Mišina chce rozvíjať výchovu

Povzbudiť bratov a sestry farárov vo výchovnej činnosti a najmä v hľadaní iných modelov výchovy ku skutočnému rodičovstvu je jedna z úloh, ktorú si vytýčil 21. októbra v Prešove slávnostne inštalovaný nový biskup Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (VD ECAV) na Slovensku Igor Mišina.

Slávnostné uvedenie biskupa do úradu vykonal generálny biskup ECAV Július Filo. Podobne bol do funkcie dozorcu VD ECAV inštalovaný Ján Paciga, ako aj dištriktuálni presbyteri.

V poradí siedmy biskup VD ECAV sa narodil v roku 1951 na Liptove, teologické štúdium skončil na Slovenskej bohosloveckej fakulte v Bratislave a v roku 1974 ho ordinovali za evanjelického kňaza. Slúžil v Ladzanoch, Koceľovciach a naposledy od roku 1984 v Rankovciach pri Prešove. Práve tu sa najviac venoval tomu, k čomu vo svojom inštalačnom príhovore nabádal bratov a sestry farárov - práci s deťmi, s dorastom a mládežou. Navyše rozvinul kresťanskú misiu medzi Rómami. Rómsky zbor z tejto obce spieval dokonca na dnešnej slávnosti v chráme sv. Trojice v Prešove. Pomôcť spoločnosti riešiť rómsku otázku sa bude usilovať aj ako nový dištriktuálny biskup. K tomu dodal: "Bez toho, aby Rómovia uverili v Pána Boha, nebude sa s nimi dať niečo urobiť."

Biskup Mišina pred novinármi po inštalácii povedal, že aspoň v tomto jeho 6-ročnom volebnom období neprichádza do úvahy presťahovanie biskupského úradu VD ECAV z Prešova. Naznačil tiež, že podnikne kroky, aby sa ECAV vrátila celá nová budova evanjelického kolegiálneho gymnázia. Dnes ju gymnázium spoločne využíva s rektorátom Prešovskej univerzity.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK