Nedeľa, 19. máj 2024
Meniny má Gertrúda | zajtra Bernard

Komunálne voľby – sledujte výsledky na PIS.sk

Dnes sa o 7. hodine otvorili volebné miestnosti a občania vo všetkých slovenských mestách a obciach môžu až do 20. hodiny svojim hlasovaním rozhodnúť o ďalšom osude miestnych samospráv na najbližšie štyri roky.

Komunálne voľby sa rozbehli aj v Prešove a priebeh hlasovania, no najmä konečné výsledky budeme mapovať aj prostredníctvom nášho portálu. Meno nového primátora by sme mali spoznať okolo polnoci a hneď ako bude všetko jasné vám prinesieme aktuálne informácie o výsledkoch volieb. Našou snahou je sprostredkovať vám čo najskôr aj reakcie víťazného kandidáta na primátora mesta Prešov. V komunálnych voľbách sa pritom o toto kreslo uchádza deväť kandidátov. Štyroch z nich nominovali politické strany alebo koalície, piati idú do boja o voličské hlasy ako nezávislí kandidáti. O tom, ktorí z nich zvíťazí, má právo rozhodnúť 73 085 zapísaných voličov, z ktorých je 470 cudzincov. Voliť sa bude v 79 okrskoch, najväčším je okrsok na ZŠ Važecká na sídlisku Šváby.

Medzi nezávislými kandidátmi je súčasný primátor Milan Benč, riaditeľ študentského domova Ivan Benko, elektroinžinier-informatik Richard Drutarovský, advokát Pavel Hagyari a manažér a exprimátor Juraj Kopčák. K politickým nominantom patrí kancelár vysokej školy Jozef Polačko, ktorého nominovala koalícia SDKÚ-DS – KDH, ďalej lekár Igor Smolko, kandidát za koalíciu SMER-SD – SNS - ĽS-HZDS - SF, za konateľom obchodnej firmy Jánom Tomkom, stojí koalícia Ľavicový blok - Úsvit - Strana zelených a živnostník Mikuláš Žemlička kandiduje za stranu MISIA 21 – Hnutie kresťanskej solidarity.

O miesto v 31-člennom mestskom zastupiteľstve sa vo voľbách bude uchádzať 152 kandidátov. Z nich má 128 kandidátov stranícku záštitu a 24 sa rozhodlo kandidovať ako nezávislí. V Prešove vznikli tri koalície: SDKÚ-DS – KDH má 31 kandidátov, SMER-SD – SNS - ĽS-HZDS – SF má 31 kandidátov, ĽB – Úsvit – SZ má 9 kandidátov. Ďalšie politické strany kandidujú samostatne - ANO má 5 kandidátov, DSS - 2, HZD - 14, KSS - 22, Misia 21 – Hnutie kresťanskej solidarity - 7, RIS - 3, Slovenská národná koalícia - Slovenská vzájomnosť - 1, SĽS - 1 a SMK - 2 kandidátov.
(mm, ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady. Predpokladaný termín vydávania a expedície rozhodnutí je koniec mesiaca apríl a mesiac máj.
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Tour de Prešov po prestávke opäť štartuje
Aj Prešov má svoju Tour. Po prestávke sa 1. mája 2024 obľúbené cyklistické podujatie vracia do ulíc nášho mesta. Pripravené je množstvo noviniek.
Zmena prevádzky verejných toaliet v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov o zmene prevádzky verejných toaliet od 1. mája 2024. Pre občanov budú k dispozícii verejné toalety na Floriánovej ulici.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK