Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Komunálne voľby – sledujte výsledky na PIS.sk

Dnes sa o 7. hodine otvorili volebné miestnosti a občania vo všetkých slovenských mestách a obciach môžu až do 20. hodiny svojim hlasovaním rozhodnúť o ďalšom osude miestnych samospráv na najbližšie štyri roky.

Komunálne voľby sa rozbehli aj v Prešove a priebeh hlasovania, no najmä konečné výsledky budeme mapovať aj prostredníctvom nášho portálu. Meno nového primátora by sme mali spoznať okolo polnoci a hneď ako bude všetko jasné vám prinesieme aktuálne informácie o výsledkoch volieb. Našou snahou je sprostredkovať vám čo najskôr aj reakcie víťazného kandidáta na primátora mesta Prešov. V komunálnych voľbách sa pritom o toto kreslo uchádza deväť kandidátov. Štyroch z nich nominovali politické strany alebo koalície, piati idú do boja o voličské hlasy ako nezávislí kandidáti. O tom, ktorí z nich zvíťazí, má právo rozhodnúť 73 085 zapísaných voličov, z ktorých je 470 cudzincov. Voliť sa bude v 79 okrskoch, najväčším je okrsok na ZŠ Važecká na sídlisku Šváby.

Medzi nezávislými kandidátmi je súčasný primátor Milan Benč, riaditeľ študentského domova Ivan Benko, elektroinžinier-informatik Richard Drutarovský, advokát Pavel Hagyari a manažér a exprimátor Juraj Kopčák. K politickým nominantom patrí kancelár vysokej školy Jozef Polačko, ktorého nominovala koalícia SDKÚ-DS – KDH, ďalej lekár Igor Smolko, kandidát za koalíciu SMER-SD – SNS - ĽS-HZDS - SF, za konateľom obchodnej firmy Jánom Tomkom, stojí koalícia Ľavicový blok - Úsvit - Strana zelených a živnostník Mikuláš Žemlička kandiduje za stranu MISIA 21 – Hnutie kresťanskej solidarity.

O miesto v 31-člennom mestskom zastupiteľstve sa vo voľbách bude uchádzať 152 kandidátov. Z nich má 128 kandidátov stranícku záštitu a 24 sa rozhodlo kandidovať ako nezávislí. V Prešove vznikli tri koalície: SDKÚ-DS – KDH má 31 kandidátov, SMER-SD – SNS - ĽS-HZDS – SF má 31 kandidátov, ĽB – Úsvit – SZ má 9 kandidátov. Ďalšie politické strany kandidujú samostatne - ANO má 5 kandidátov, DSS - 2, HZD - 14, KSS - 22, Misia 21 – Hnutie kresťanskej solidarity - 7, RIS - 3, Slovenská národná koalícia - Slovenská vzájomnosť - 1, SĽS - 1 a SMK - 2 kandidátov.
(mm, ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK