Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Najviac kresiel získalo KDH, až 18 poslancov obhájilo posty

V sobotňajších komunálnych voľbách sa rozhodlo aj o obsadení mestského zastupiteľstva, ktoré v tomto volebnom období bude pôsobiť v nezmenenom počte 31 poslancov.

Voliči rozhodli o rozdelení poslaneckých kresiel tak, že najlepšie obstála dvojkoalícia SDKÚ-DS + KDH so 17 nominantmi, v novom mestkom parlamente bude aj 10 kandidátov štvorkoalície Smer-SD + ĽS-HZDS + SNS + SF, štyria poslanci budú nezávislí. Najsilnejšie zoskupenie v novom parlamente bude mať KDH, ktoré získalo 11 poslaneckých miest, ich koaličný partner pre tieto voľby SDKÚ-DS bude mať v novom zastupiteľstve 6 kresiel. V súčasnosti najsilnejšia politická strana na Slovensku Smer-SD získala 8 kresiel, po jednom si rozdelili ĽS-Hnutie za demokratické Slovensko a Slobodné fórum. Oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu sa lepšie darilo nezávislým kandidátom, keď sa do poslaneckých lavíc dostali hneď štyria (Andraščíková, Benč, Benko, Kollárová). V minulom volebnom období bol ako nezávislý úspešný iba Ivan Benko.

Voľby rozhodli aj o tom, že v novom mestkom parlamente bude sedieť 23 mužov a 8 žien, teda o jednu viac ak predtým. Až 18 poslancov obhájilo svoje posty z minulého volebného obdobia, ďalší štyria sa do poslaneckých lavíc vrátia, keď v nich pôsobili v niektorom z minulých volebných období. Deviatich poslancov čaká v zastupiteľstve krst, naopak posty v poslaneckých laviciach neobhájilo päť dnes už bývalých poslancov, ktorí sa o tento post opäť uchádzali (Anderko, Bujdóso, Buranovský, Csatáryová, Husovský).
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK