Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Pripomenuli si 333. výročie založenia

Slávnostným vyhodnotením projektu Milénium a viacerými ďalšími akciami si 20. októbra Evanjelické kolegiálne gymnázium (EKG) v Prešove pripomenulo 333. výročie svojho založenia.

Ceny ôsmim najlepším účastníkom projektu z radov študentov evanjelických cirkevných škôl z celej SR odovzdal biskup Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku Igor Mišina.

Riaditeľka gymnázia Anna Pribulová v tejto súvislosti uviedla, že časť nákladov na realizáciu vzdelávacieho projektu, ktorý začal pred rokom 18. októbra, hradila grantom Nadácia otvorenej spoločnosti.

V tomto školskom roku je v osemročnom štúdiu 169 študentov a v štvorročnom 94. Počet tried vzrástol na 9. V uplynulom školskom roku sa po dlhých 55 rokoch konali opäť maturitné skúšky v 4-ročnom gymnaziálnom štúdiu so zameraním na cudzie jazyky. Pristúpilo k nim 23 študentov. Hneď po oslavách 20. októbra odišlo 15 žiakov gymnázia na týždennú návštevu partnerskej školy - Evanjelického gymnázia z nemeckého mesta Jena. Dovedna 11-členná skupina študentov, učiteľov a duchovných stamadiaľ sa celý tento týždeň v Prešove oboznamovala s chodom prešovskej školy. Okrem tohto partnerského kontaktu, ktorý má prvý takýto výstup po 2 rokoch úsilia, prešovské EKG spolupracuje s evanjelickou školou v meste M(ssingen pri Stuttgarte a vo Viedni.

Kolégium hornouhorských evanjelických stavov v Prešove, čo bol jeho prvý oficiálny názov slávnostne otvorili 18. októbra 1667. Išlo o 10-triedne gymnázium s vyučovaním vyšších náuk, filozofie a teológie. V jeho pôvodnej prvej budove dnes sídli biskupský úrad Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku a škola funguje v časti tej budovy na Námestí legionárov, ktorú nútene opustila pred bezmála 60 rokmi a nanovo v nej otvorila svoje triedy v septembri 1996.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK