Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Regióny podľa návrhu rozpočtu dostanú málo

To, že návrh štátneho rozpočtu na rok 2001 nepreviedol väčší podiel zdrojov na regióny, považuje podpredseda Demokratickej strany (DS) a poslanec Národnej rady SR za SDK Jozef Kužma za jeho základnú chybu.

Naopak ako 23. októbra v Prešove povedal, páči sa mu, že po prvýkrát je k nemu priložený ministerkou financií strednodobý finančný výhľad na roky 2000 až 2003. Všetky trecie plochy v rámci celého koaličného klubu sa dostanú na pretras počas jeho rokovania v utorok 24. októbra v Bratislave.

Kužma za najvážnejšiu z podmienok, ktoré v sobotu 21. októbra ústredné orgány DS dali, aby jej poslanci podporili vládny návrh rozpočtu na rok 2001, označil vyplatenie dlhopisov Fondu národného majetku. Zároveň pripomenul, že ostatné podmienky sú diktované snahou DS nezvyšovať príjmovú časť u štátnych orgánov. Uznal, že navrhovaný schodok 37,1 miliardy SK je až neprimerane veľký, DS však počítala s prijatím návrhu schodkového rozpočtu. Kritizoval, že v návrhu v porovnaní s tohoročným rozpočtom nie sú na strane verejných výdavkov žiadne zásadné úspory, a tak sa riešenie problému presunulo na stranu rozpočtových príjmov. Na spoločnom koaličnom klube bude kritizovať aj to, že sa navrhuje zvýšenie poplatkov za služby štátu. Ako neprijateľné označil napr. zvýšenie poplatku za výpis z registra trestov o 100 percent. "Uznávam zvýšenie len tzv. rýchlostných poplatkov, ale výpis z registra trestov je úplne niečo iné," dodal.

K riešeniu finančných požiadaviek Krajského úradu v Prešove povedal, že minulý týždeň absolvoval stretnutie s prednostom, ako aj s pracovníkmi odboru financií a bude presadzovať úpravy napr. v presune väčšieho balíka financií na štátne sociálne dávky.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK