Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

KÚ Prešov kúpil 17 nových áut

Jedno Audi A8 v základnej výbave, dve autá zn. Nissan Primera a 14 octavií kúpil v minulých týždňoch Krajský úrad (KÚ) v Prešove pre svoje potreby a pre potreby okresných úradov v Prešovskom kraji.

Prednosta KÚ Jozef Polačko k tomu 19. októbra povedal, že peniaze na nákup boli v rozpočtovej kapitole KÚ v časti strojné investície tohoročného štátneho rozpočtu a išlo plne o nevyhnutný krok. Odmietol tým kritiku tejto kúpy, ktorú v ten deň na stretnutí s novinármi vyslovil exprednosta KÚ Prešov a predseda krajského predstavenstva Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) v Prešove Peter Chudík.

P. Chudík kritizoval kúpu nových áut a hodnotil ju ako neúsporné opatrenie. "Nestačilo pánu Polačkovi nové auto hoci aj v polovičnej cene, a nie Audi za vyše 3 milióny Sk?" spýtal sa. Terajší prednosta KÚ mal podľa neho radšej splniť svoj sľub, že v novom miléniu už nebude ani v jednej základnej škole v Prešovskom kraji suché WC. Exprednosta so zvedavosťou bude čakať na reakciu Najvyššieho kontrolného úradu SR k tomuto nákupu.

J. Polačko v reakcii na tieto vyjadrenia povedal, že peniaze na nákup nových áut pre miestnu štátnu správu v kraji si naplánovali vlani. Priemerný vek vozového parku je totiž 8 až 9 rokov, úrady majú v evidencii autá aj s rokom výroby 1979. Tohto roku vyradili dve autá zn. Tatra 613 a jedno také previedli na OÚ v Starej Ľubovni. Na nákup nových áut vypísali verejnú súťaž, ktorá bola zverejnená v obchodnom vestníku. Súťažné podmienky si vyzdvihlo 8 subjektov, napokon konkrétne ponuky dali len dva z nich. "Požadovali sme totiž relatívne vysokú zábezpeku," vysvetlil prednosta. Súhlasil s tým, že sa dali kúpiť aj lacnejšia autá, ale na obranu kúpy uviedol, že napr. primery nie sú najnovšieho typu, ale boli vyrobené v roku 1998 a každá jedna stala necelých 1,1 milióna Sk. Pritom VW Passaty kúpili pred 4 rokmi pre prednostov OÚ, keď prednostom KÚ bol práve P. Chudík, za 950 tisíc Sk. Polačko doplnil, že jeho predchodca kúpil Audi A6, ktoré bolo len o 600 tisíc Sk lacnejšie ako je dnešné A8. Audi A6 je však po ťažkej havárii, pri ktorej bolo napoly zničené a ku ktorej došlo ešte za čias, keď vo funkcii pôsobil P. Chudíki.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK