Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Vianočná kapustnica poteší aj bezdomovcov

Prešovský mestský úrad nebude na tieto Vianoce podávať pre bezdomovcov polievku na námestí. O ľudí bez domova sa tento raz postará Gréckokatolícka diecézna charita, ktorá ich prichýli vo svojich priestorov Pod Táborom.

Bezdomovci tu dostanú vianočnú večeru, darčeky, pri slávnostnom stole nebude chýbať riaditeľ Gréckokatolíckej diecéznej charity Peter Valiček a duchovný otec Jozef Voskár. Pre stovku bezdomovcov a ľudí v núdzi zabezpečí vianočnú večeru mestská radnica, ktorá ju nielen zaplatí, ale ju do charitného domu aj nechá priviesť. V nocľahárni Archa pribudli k pôvodnému počtu 53 postelí ďalšie provizórne lôžka, aby sa tak rozšírila kapacita tohto zariadenia a mohli sa tu vyspať i ďalší ľudia bez vlastnej strechy nad hlavou. Peter Valiček tak chce v plnej miere naplniť projekt nazvaný Resocializačný systém - cesta k domovu. Charita má svojich klientov aj v resocializačnom zariadení na Jarkovej ulici, kde sú umiestnení bývalí alkoholici a narkomani, ktorí majú za sebou liečbu. Súčasťou programu je práca a pastorácia, ktorú podľa Valička nerobia násilne. Aj tu bude prestretý štedrovečerný stôl. Na darčeky prispel rád Maltézskych rytierov a charita. V prešovských uliciach pracovníci charity oslovujú bezdomovcov, aby im ponúkli na Vianoce potrebnú starostlivosť a pomáhajú sa im ubytovať v objektoch charity. Aj počas tohtoročných januárových tuhých mrazov sa v charitných priestoroch nocľahárne Archa podávala pre bezdomovcov dva týždne polievka. Išlo o dohodu s mestom, aby tak ľudia bez domova prežili najkrutejšie mrazivé dni. Valíček potvrdil, že podobne chcú postupovať aj počas tejto zimy.
(mm)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK