Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Pavel Hagyari sa ujal funkcie primátora

Nový primátor Pavel Hagyari sa na dnešnom 1. ustanovujúcom zasadnutí nového Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove oficiálne ujal svojej funkcie. Stalo sa tak potom, čo zložil sľub primátoraazrúk doterajšieho šéfa radnice Milana Benča prevzal insígnie prvého muža mesta.

Nový primátor tak urobil za účasti starého i nového poslaneckého zboru, pozvaných hostí i mnohých občanov mesta. Vo svojom príhovore potom uviedol, že sa končí čas sľubov. „Pre mňa a pre poslancov tohto mesta začína najdôležitejšie obdobie - čas skutkov. Z volebného programu sa stane pracovná agenda, “ zdôraznil hneď v úvode nový primátor, ktorý za zmysel svojej práce označil „službu občanom a prácu pre mesto“. Hagyari potom pred novinármi potvrdil rozbehnuté rokovania s viacerými investormi, konkretizovať ich ale zatiaľ nechcel. "Viaže ma mlčanlivosť a ich vnútorné záležitosti v zahraničí, ktoré majú a nechcú to medializovať, " uviedol P. Hagyari, podľa ktorého by konkrétne veci mali byť jasnejšie v priebehu dvoch až troch mesiacov. Rázne a okamžité zmeny nechce nový primátor robiť ani v otázkach možných zmien na prešovskej radnici. Aj tu žiada o trpezlivosť. Na našu otázku, či bude potrebovať na naštartovanie plnenia sľubov obligátnych 100 dní, odpovedal: „Áno, budem rád, ak mi ich dáte. “

Okrem primátora zložilo sľub aj všetkých 31 zvolených poslancov, ktorí potom podľa očakávania vytvorili v mestskom parlametne dva poslenecké kluby. Tie kopírujú zloženie volebných koalícií. So 17-timi členmi bude mať prevahu poslanecký klub SDKÚ-DS a KDH, ktorého predsedom sa stal Jozef Baláži (KDH), podpredsedom Juraj Hurný (SDKÚ-DS). Menšinových 11 poslaneckých kresiel má klub Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS a SF. Za jeho predsedu zvolili Milana Berdisa (Smer-SD), podpredsedom sa stal Anton Bidovský (SF). Štyria poslanci sú nezávislí.

Nový poslanecký zbor zvolil aj piatich sobášiacich na občianskych obradoch. Stali sa nimi Ivan Benko (nezávislý), Milan Berdis (Smer-SD), Mária Čížiková (SDKÚ-DS), Milan Laca (Smer-SD) a Ľudovít Malaga (ĽS-HZDS). Poslanci určili aj sobášné dni, ktorými ostávajú štvrtky (od 13.30 do 15.30 hod. ) a soboty (od 13.30. do 18:00 hod. ). Nové zloženie dostala aj komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, ktorá je zo zákona zložená z jedného zástupcu každej politickej strany alebo hnutia ako aj jedného zástupcu nezávislých poslancov zastúpených v MsZ. Do komisie napokon boli zvolení Katarína Ďurčanská (KDH), Igor Smolko (Smer-SD), Jozef Kužma (SDKÚ-DS), Ľudovít Malaga (ĽS-HZDS), Anton Bidovský (SF) a Marta Kollárová (nezávislá).

Voľba zástupcov primátora mesta, ako aj členov Mestskej rady, či zloženie jednotlivých komisií mestského zastupiteľstva bude na programe až na ďalšom zasadnutí MsZ, ktoré je plánované na pondelok 29. januára.
(ik)

P. Hagyari pri skladaní sľubu primátora
Podpis P. Hagyariho pod sľub primátora mesta
P. Hagyari prevzal insígnie primátora od doterajšieho prvého muža radnice M. Benča. Ten sa vrátil do poslaneckých lavíc
Do rúk nového primátora skladal sľub aj predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS - KDH J. Baláži
Predseda poslaneckého klubu Smer-SD - SNS - HZDS a SF, Milan Berdis pri skladaní sľubu
Aj nové zastupiteľstvo má 31 poslancov
Súvisiace články
29.12.2006 Hagyari 127. prvým mužom Prešova
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK