Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Tohoročné Reimanove dni patria neurológom

Aktuálne poznatky z liečenia centrálnych porúch hybnosti, epilepsie, neurologických svalových ochorení a predovšetkým otázky prevencie cievnych mozgových ochorení dominujú v trojdňovom programe XXVIII. Reimanových dní v Prešove.

Súčasťou 26. októbra začatého podujatia je aj XVII. Slovenský a český neurologický zjazd a XII. Slovenský a český epileptologický zjazd.

Úvod podujatia bol venovaný gratuláciám k 60. narodeninám predsedu Slovenskej neurologickej spoločnosti univerzitného profesora Ľubomíra Lisého, ktorý v súčasnosti o. i. mnohých funkcií zastáva aj post dočasného poradcu Svetovej zdravotníckej organizácie pre neurológiu. Miestni organizátori podujatia mu odovzdali na základe rozhodnutia Slovenskej lekárskej spoločnosti aj Reimanovu cenu, ktorá je jedným z piatich každoročných prestížnych ocenení spoločnosti. Profesor Lisý ju dostal za súbor prác, ktoré publikoval v poslednom období.

Hlavný odborník SR pre neurológiu Pavel Traubner na začiatku podujatia povedal, že i napriek rozdeleniu Česko-Slovenska neurologické spoločnosti v oboch republikách sa schádzajú na spoločných zjazdoch. Je to výraz akceptácie mozgového potenciálu na oboch stranách a možnosť vymieňať si aktuálne poznatky z tohto medicínskeho odboru.
V programe podujatia pre vyše 300 účastníkov je dovedna 109 prednášok odborníkov zo špecializovaných pracovísk v Prahe, Bratislave, Brne, Plzni, Martine, Košiciach, Banskej Bystrici.

Reimanove dni ako odborná akcia, venujúca pozornosť predovšetkým otázkam prevencie v každom medicínskom odbore, sa v Prešove koná od roku 1971. Každý rok - s jedinou prestávkou v roku 1990 - je venovaná inej oblasti lekárskej vedy. Pomenovaná je po Janovi Adamovi Reimanovi (1690-1770), ktorý bol aj vo funkcii mestský fyzikus v Prešove a v roku 1721 vykonal valiorizáciu na svojej dcére Márii a tá počas miestnej epidémie ovčích kiahní neumrela. Začal svojou činnosťou epochu účinnej prevencie proti infekčným chorobám.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK