Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Vraha z Jakubovian odsúdili na 24 rokov

Na 24 rokov nepodmienečne odsúdil dnes Okresný súd v Prešove Jakuba H. z Chminianskych Jakubovian za vraždu 29-ročného Mareka Ivanko-Maceja. Odsúdený sa k skutku priznal a trest by si mal odpykať v najprísnejšom väzení.

Odsúdený vrah Jakub H. by mal vo väzení stráviť najbližších 24 rokov

Súd mu navyše nariadil aj ústavné ochranné liečenie, keďže k skutku došlo pod vplyvom alkoholu a toxických látok. Ako tiež rozhodol senát, pod ochranným dohľadom bude ďalšie tri roky. Dnešné hlavné pojednávanie sa konalo v skrátenej forme, rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť. Keď sa tak stane, 22 ročný obžalovaný tak bude mať pred sebou viac rokov vo väzenskej cele, ako je jeho terajší vek. Pritom nepôjde o jeho prvú väzbu. K vražde došlo pred rokom 18. januára v noci. Jakub H. spolu s druhým obžalovaným Metodom H. sa pred vraždou pokúsili ukradnúť psa, ktorého chceli zjesť. Keď zviera začal jeho majiteľ brániť, Jakub ho pichol nožom do hrude. Napadnutý muž zomrel do hodiny po šoku z vykrvácania. Prípad ďalšieho obžalovaného Metoda H. , súd vylúčil na samostatné konanie.

Okresný senát dnes priznal vdove Kataríne Ivanko-Macejovej úhradu nákladov spojených s pohrebom vo výške cez 18 tis. Sk. Ona aj matka zavraždeného vyjadrili tesne po vynesení rozsudku nespokojnosť s jeho výškou. Očakávali mimoriadny trest doživotie. To by považovali za jediný spravodlivý trest pre vraha. „Bol mladý, akurát mu bolo do života. Bol pomocou pre mňa, aj pre svoju ženu a deti. Teraz je všetkému koniec, “ prehlásila matka obete. Vrahovi svojho syna nikdy nedokáže odpustiť. Z dediny by sa radi odsťahovali, ale nemajú na to dostatok financií. Chminianske Jakubovany je obec, kde rómska komunita prerástla počtom ostatné obyvateľstvo a nie je ľahké tu predať dom. Ich obavy o vlastnú bezpečnosť sa zatknutím vraha nekončia. „Práve teraz, po vynesení rozsudku sa bojíme, ako zareaguje jeho rodina. Či nebudú agresívni, “ uviedla mladá vdova. Matka zavraždeného tvrdí, že rodina vraha je nevyspytateľná. „Práve oni sú najväčším postrachom obce. “
(mm)

Súvisiace články
21.6.2007 Vrahovi znížili trest
Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK