Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Pripomenuli si polstoročie fakulty

Oceneniu významu a poslania Pravoslávnej bohosloveckej fakulty Prešovskej univerzity (PU) v Prešove bolo 25. októbra venované slávnostné zasadnutie jej vedeckej rady. Uskutočnilo sa v Prešove pri príležitosti 50. výročia založenia tejto duchovnej školy Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku.

Tak metropolita tejto cirkvi Nikolaj, ako aj dekan fakulty Peter Kormaník a ďalší slávnostní rečníci, o. i. generálny konzul ČSR v SR Josef Byrtus, ocenili, že fakulta vydržala všetky skúšky a pokračuje v plnení svojej cyrilo-metodskej misie. Dovedna ju absolvovalo vyše 400 duchovných, ktorí boli nielen zo Slovenska či Česka, ale aj z Ruska, Ukrajiny, Rumunska, Poľska, Etiópie. Pri svojom založení mala fakulta šesť katedier a to až do roku 1990, keď prešla spod riadenia ministerstvom kultúry do zväzku fakúlt Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a následne v roku 1997 bola zakladajúcou fakultou PU.

Fakulta má v súčasnosti deväť katedier a do rôznych foriem štúdia sa v školskom roku 2000/2001 zapísalo 371 poslucháčov. Mnohí z nich nie sú členmi pravoslávnej cirkvi. Svoje detašované pracovisko má v Olomouci. Ako prvá z piatich fakúlt PU úspešne toho roku zvládla nový akreditačný proces a má právo konať štátne záverečné skúšky zo študijného odboru pravoslávna teológia a učiteľstvo všeobecnovzdelávacích predmetov so špecializáciou etika a náboženská výchova a na štúdium popri zamestnaní v odbore sociálna práca.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK