Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

P. Hagyari: "Problém sme neriešili na základe formálnych výhovoriek"

Včerajšie zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove malo pôvodne na svojom programe dva rokovacie body – zmenu zakladacej listiny mestskej spoločnosti Prešov Real, s.r.o. a návrh na odvolanie náčelníka Mestskej polície Jána Pavlovského, ktorý sa svojej funkcie vzdal na základe veku. O oboch týchto bodoch ale napokon MsZ nerokovalo.

Ťažiskovým bodom zasadnutia pritom bola situácia v spoločnosti Prešov Real, s.r.o. , ktorá sa v posledných dňoch v médiách pretriasa najmä v súvislosti s podaným trestným oznámením na jej riaditeľa a poslanca Jozefa Kislíka (KDH), ako aj zlým hospodárením spoločnosti, ktoré kritizoval primátor Pavel Hagyari. Ten preto chcel na mimoriadne zvolanom zasadnutí MsZ odvolať dozornú radu spoločnosti Prešov Real, s.r.o. ako aj samotného Jozefa Kislíka z funkcií. Napokon z toho ale nebolo nič, pretože poslanci neodsúhlasili program zasadnutia.

Svojim návrhom sa o to „postaral“ exprimátor a poslanec Milan Benč (nezávislý). „Keďže zastupiteľstvo nemá konštituované svoje orgány, teda Mestskú radu a komisie, môže podľa zákona rokovať, ale nemôže prijímať uznesenia, pretože je porušený štatút mesta i rokovací poriadok. Preto som na to upozornil, “ zdôvodnil svoj návrh M. Benč, ktorému oponoval predseda menšinového poslaneckého klubu Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS a SF Milan Berdis. „Zákon o obecnom zriadení príslušných paragrafoch, hovorí iba o tom, že MsZ môže zriadiť mestskú radu a komisie. Je ale na samotnom zastupiteľstve, kedy ich kreuje. Môže tak urobiť na prvom, treťom, ale i siedmom zasadnutí. Preto si myslím, že toto zastupiteľstve bolo zvolané v súlade so zákonom a mali sme o uvedených bodoch rokovať, “ uviedol M. Berdis s tým, že stiahnutie bodov z rokovania považuje za „strkanie hlavy do piesku“.

Poslanci ale napokon Benčov návrh podporili. Svojimi 17-timi hlasmi sa o to postarala väčšinová koalícia SDKÚ-DS a KDH. Na návrh predsedu jej poslaneckého klubu Jozefa Balážiho sa ale do programu dostal bod rôzne, v ktorom poslanci zaviazali hlavného kontrolóra Milana Tkáčika vykonať kontrolu hospodárenia spoločnosti Prešov Real za posledné dva roky a rozhodli sa k tomuto problému vrátiť na marcovom zasadnutí. „Ak by sme sa mali riadiť prvým hlasovaním, kde sme neprijali druhý a tretí bod programu z toho dôvodu, že nie sú kreované orgány, nemali by sme rokovať ani o bode rôzne, “ reagoval na hlasovanie koalície SDKÚ-DS a KDH M. Berdis. „Zaujali sme také stanovisko s tým, že bod, ktorý sa týka kauzy okolo spoločnosti Prešov Real sa nebude prejednávať, ale zaviažeme hlavného kontrolóra mesta, aby urýchlene konal vo veci a vykonal hĺbkovú kontrolu v uvedenej spoločnosti. Aby sme dostali relevantné podklady k rozhodovaniu, pretože všetko sa to doteraz odohráva na úrovni rečí v médiách, no my nemáme na základe čoho rozhodovať, “ vysvetlil stanovisko koalície SDKÚ-DS a KDH predseda jej poslaneckého klubu J. Baláži s tým, že „aj v tomto prípade platí prezumpcia neviny a dovtedy by sme nemali nikoho odvolávať. Ak sa ale podozrenia potvrdia, budeme za razantné riešenie. “

Primátor mesta Pavel Hagyari bol z výsledku prvého rokovania zastupiteľstva sklamaný. „Problém sa neriešil, iba sa oddialil. Rozhodnutie poslancov považujem za neekonomické a zjavne politické. Ide o krok späť. Mali sme možnosť riešiť okamžite problém, ktorý nastal, a ukázať obyvateľom mesta, že dôjde k zmene spravovania majetku mesta. Na základe formálnych výhovier to ale riešené nebolo. Môj návrh na toto MsZ bol iba reakciou na zlé hospodárenie spoločnosti Prešov Real a snaha okamžite urobiť zmenu. Bohužiaľ táto loď stále pláve v tom istom kurze, “ povedal nám po zasadnutí zastupiteľstva prešovský primátor.
(ik)

Prvé "ostré" zastupiteľstvo sa napokon skončilo blamážou
Súvisiace články
13.4.2007 REAL: Čo priniesla kontrola
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK