Pondelok, 03. jún 2024
Meniny má Karolína | zajtra Lenka

Viedeň z Prešova?

Primátor Prešova Pavel Hagyari dnes predstavil historické jadro mesta honorárnemu konzulovi Slovenska v Rakúsku a známemu architektovi mesta Viedeň Walterovi Hildebrandovi, ktorého na brífingu predstavil ako svojho nádejného externého poradcu v oblasti investícii a architektúry.

Jeho skúsenosti chce využiť na vytvorenie koncepcie rozvoja mesta, ktorá by využitím súkromných zdrojov a nových myšlienok mala vyústiť do výrazného rastu ekonomiky. "Moja predstava je, aby priniesol trocha viac vetra na východ. Aby ukázal, že aj v ďalekom Prešove sa dajú robiť veci svetového unikátu, " uviedol Hagyari.
Podľa jeho slov nepôjde o platenú funkciu, ale o aktivitu, ktorá je založená zatiaľ na filantropii. Hagyari chce vytvoriť tím architektov Prešova, ktorí spoločne s hlavným architektom mesta a rakúskym expertom prejdú konkrétne lokality a vyjadria sa k predloženým návrhom. Do dvoch týždňov chce prešovský primátor pripraviť vhodnú pôdu a všetky podklady, aby k takémuto rokovaniu mohlo dôjsť. Materiály, ktoré odborný tím vypracuje a posúdi, že by tu mohli mať úspech, dostanú na rokovanie poslanci v mestskom zastupiteľstve.
Walter Hildebrand pred novinármi vyhlásil, že doteraz sa jeho aktivity ako honorárneho konzula sústredili na južnú a západnú časť Slovenska. "O to viac ma teší, že som mohol navštíviť mesto, ktoré je súčasťou historickej soľnej a jantárovej cesty, " uviedol. Budúcnosť rozvoja mesta vidí v agresívnejšom získavaní investorov a rozvoji turizmu. Podľa jeho vyjadrenia prekrásne okolie Prešova a blízkosť hraníc s Poľskom, Ukrajinou a Maďarskom ho predurčuje k profitovaniu z cestovného ruchu. V tomto rezorte vidí aj najväčšiu šancu vytvárania nových pracovných miest. Historické centrum považuje z architektonického pohľadu za hotové. Mesto by sa malo ďalej rozvíjať na iných pozemkoch. Ktorým smerom, zatiaľ nekonkretizoval. V oblasti priemyslu odporúča koncentrovať sa na jeden druh výroby. Budúcnosť poľnohospodárstva vidí v pestovaní bioproduktov a orientovaní sa na obnoviteľné zdroje. Perspektívu regiónu vidí vo vytvorení spojnice Prešov - Košice v silné centrum, ktoré by malo preniknúť do sveta aj spoločným názvom. Hildebranda priviedol do Prešova bratislavský podnikateľ Ivan Čopák, ktorý ho pred novinármi nazval "autorom nového Prešova".
-mm-

vľavo Walter Hildebrand, vpravo Ivan Čopák.
Mohlo by Vás zaujímať
Prešovský trojičný jarmok opäť prinesie týždeň plný remesiel, folklóru a chutného jedla
Park kultúry a oddychu a mesto Prešov aj tento rok spoločne pripravili tradičný Prešovský trojičný jarmok v centre mesta, ktorý prenesie návštevníkov k svojim koreňom, ľudovej kultúre a remeslám.
Prešovská MHD vás odvezie na Posádkový deň detí
Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. informuje cestujúcich, že v piatok 31. mája mimoriadne posilní spoje k letisku v Nižnej Šebastovej. Pre všetky deti a ich rodičov je pripravený Posádkový Deň detí.
Európske mesto športu: na Prešov sa pozrela zahraničná delegácia
Na tri dni do Prešova zavítala delegácia, ktorá bude posudzovať kandidatúru Prešova na titul Európske mesto športu. Jej úlohou bolo zmapovať sieť prešovských športovísk a vypočuť si obhajobu mesta ku kandidatúre. Zaujímali sa aj o možnosti športovania pre najmenších i dôchodcov.
Dobro a práca, čo vás baví, sú receptom na dlhovekosť, odkazuje storočná pani Mária
Medzi storočných Prešovčanov sa v tomto roku zaradila aj pani Mária Prociková z Royovej ulice. Ku gratulantom sa pripojilo aj mesto Prešov.
K novým zastávkam pribudli aj moderné prístrešky
Mesto Prešov s pomocou európskych zdrojov zrekonštruovalo 4 zastávkové nástupištia na Sídlisku III. Vozidlá MHD tu majú konečne vybudovaný vlastný pruh, ktorým zachádzajú k zastávke a nebránia tak v jazde autám za nimi. Na dvoch zastávkach boli dodané aj štyri kusy prístreškov a city-lightov najnovšej generácie.
Linky 4, 8 a 38 budú premávať v prázdninovom režime
DPMP, a.s. informuje cestujúcich, že od 3. júna 2024 budú linky 4, 8 a 38 premávať v prázdninovom režime.
Prešovčania zahlasovali za projekty participatívneho rozpočtu
V Prešove prebieha pilotný ročník participatívneho rozpočtu. Verejnosť hlasovala za 9 projektov, medzi ktoré sa prerozdelí viac ako 40-tisíc eur. Jednotlivé projekty môžu žiadatelia začať realizovať už v júni 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK