Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Viedeň z Prešova?

Primátor Prešova Pavel Hagyari dnes predstavil historické jadro mesta honorárnemu konzulovi Slovenska v Rakúsku a známemu architektovi mesta Viedeň Walterovi Hildebrandovi, ktorého na brífingu predstavil ako svojho nádejného externého poradcu v oblasti investícii a architektúry.

Jeho skúsenosti chce využiť na vytvorenie koncepcie rozvoja mesta, ktorá by využitím súkromných zdrojov a nových myšlienok mala vyústiť do výrazného rastu ekonomiky. "Moja predstava je, aby priniesol trocha viac vetra na východ. Aby ukázal, že aj v ďalekom Prešove sa dajú robiť veci svetového unikátu, " uviedol Hagyari.
Podľa jeho slov nepôjde o platenú funkciu, ale o aktivitu, ktorá je založená zatiaľ na filantropii. Hagyari chce vytvoriť tím architektov Prešova, ktorí spoločne s hlavným architektom mesta a rakúskym expertom prejdú konkrétne lokality a vyjadria sa k predloženým návrhom. Do dvoch týždňov chce prešovský primátor pripraviť vhodnú pôdu a všetky podklady, aby k takémuto rokovaniu mohlo dôjsť. Materiály, ktoré odborný tím vypracuje a posúdi, že by tu mohli mať úspech, dostanú na rokovanie poslanci v mestskom zastupiteľstve.
Walter Hildebrand pred novinármi vyhlásil, že doteraz sa jeho aktivity ako honorárneho konzula sústredili na južnú a západnú časť Slovenska. "O to viac ma teší, že som mohol navštíviť mesto, ktoré je súčasťou historickej soľnej a jantárovej cesty, " uviedol. Budúcnosť rozvoja mesta vidí v agresívnejšom získavaní investorov a rozvoji turizmu. Podľa jeho vyjadrenia prekrásne okolie Prešova a blízkosť hraníc s Poľskom, Ukrajinou a Maďarskom ho predurčuje k profitovaniu z cestovného ruchu. V tomto rezorte vidí aj najväčšiu šancu vytvárania nových pracovných miest. Historické centrum považuje z architektonického pohľadu za hotové. Mesto by sa malo ďalej rozvíjať na iných pozemkoch. Ktorým smerom, zatiaľ nekonkretizoval. V oblasti priemyslu odporúča koncentrovať sa na jeden druh výroby. Budúcnosť poľnohospodárstva vidí v pestovaní bioproduktov a orientovaní sa na obnoviteľné zdroje. Perspektívu regiónu vidí vo vytvorení spojnice Prešov - Košice v silné centrum, ktoré by malo preniknúť do sveta aj spoločným názvom. Hildebranda priviedol do Prešova bratislavský podnikateľ Ivan Čopák, ktorý ho pred novinármi nazval "autorom nového Prešova".
-mm-

vľavo Walter Hildebrand, vpravo Ivan Čopák.
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK