PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2503/vieden_z_presova.html

Viedeň z Prešova?

Primátor Prešova Pavel Hagyari dnes predstavil historické jadro mesta honorárnemu konzulovi Slovenska v Rakúsku a známemu architektovi mesta Viedeň Walterovi Hildebrandovi, ktorého na brífingu predstavil ako svojho nádejného externého poradcu v oblasti investícii a architektúry.

Jeho skúsenosti chce využiť na vytvorenie koncepcie rozvoja mesta, ktorá by využitím súkromných zdrojov a nových myšlienok mala vyústiť do výrazného rastu ekonomiky. "Moja predstava je, aby priniesol trocha viac vetra na východ. Aby ukázal, že aj v ďalekom Prešove sa dajú robiť veci svetového unikátu, " uviedol Hagyari.
Podľa jeho slov nepôjde o platenú funkciu, ale o aktivitu, ktorá je založená zatiaľ na filantropii. Hagyari chce vytvoriť tím architektov Prešova, ktorí spoločne s hlavným architektom mesta a rakúskym expertom prejdú konkrétne lokality a vyjadria sa k predloženým návrhom. Do dvoch týždňov chce prešovský primátor pripraviť vhodnú pôdu a všetky podklady, aby k takémuto rokovaniu mohlo dôjsť. Materiály, ktoré odborný tím vypracuje a posúdi, že by tu mohli mať úspech, dostanú na rokovanie poslanci v mestskom zastupiteľstve.
Walter Hildebrand pred novinármi vyhlásil, že doteraz sa jeho aktivity ako honorárneho konzula sústredili na južnú a západnú časť Slovenska. "O to viac ma teší, že som mohol navštíviť mesto, ktoré je súčasťou historickej soľnej a jantárovej cesty, " uviedol. Budúcnosť rozvoja mesta vidí v agresívnejšom získavaní investorov a rozvoji turizmu. Podľa jeho vyjadrenia prekrásne okolie Prešova a blízkosť hraníc s Poľskom, Ukrajinou a Maďarskom ho predurčuje k profitovaniu z cestovného ruchu. V tomto rezorte vidí aj najväčšiu šancu vytvárania nových pracovných miest. Historické centrum považuje z architektonického pohľadu za hotové. Mesto by sa malo ďalej rozvíjať na iných pozemkoch. Ktorým smerom, zatiaľ nekonkretizoval. V oblasti priemyslu odporúča koncentrovať sa na jeden druh výroby. Budúcnosť poľnohospodárstva vidí v pestovaní bioproduktov a orientovaní sa na obnoviteľné zdroje. Perspektívu regiónu vidí vo vytvorení spojnice Prešov - Košice v silné centrum, ktoré by malo preniknúť do sveta aj spoločným názvom. Hildebranda priviedol do Prešova bratislavský podnikateľ Ivan Čopák, ktorý ho pred novinármi nazval "autorom nového Prešova".
-mm-

 
18.1.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 4166 krát