Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Okresný prokurátor: „Dôkazy v prípade spoločnosti Prešov Real sú všeobecné“

Spor okolo spoločnosti Prešov Real, ktorý nateraz vyvrcholil na stredajšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva, začal trestným oznámením na riaditeľa spoločnosti Jozefa Kislíka, ktoré na Okresnú prokuratúru v Prešove podala hlavná ekonómka firmy.

Okresný prokurátor Michal Glevaňák

„Písomné oznámenie o podozrení z trestnej činnosti som preskúmal a zistil som, že sú tam závažné body a dôvodné podozrenie, že mohlo dôjsť k naplneniu trestných činov, ktoré treba preveriť. Vzhľadom na to, že prokuratúra nemá kapacity a znalcov, aby tieto podozrenia preverovala osobne, požiadal som primátora, aby kontrolu vykonal hlavný kontrolór mesta, “ informoval nás okresný prokurátor Michal Glevaňák, ktorý takýto postup označil za bežný. Na našu otázku o aké trestné činy v súvislosti s podaným trestným oznámením ide a aké sú dôkazy, odpovedal: „Zatiaľ sa javí podozrenie z jedného trestného činu, a to machinácie pri narábaní s majetkom mesta. Dôkazy sú všeobecné, ako napríklad, že údržbár zarábal viac ako mal, že boli uzatvárané zmluvy, či dohody, ale nieveme kedy s kým a či sú pravdivé, alebo že boli prenajímané nebytové priestory niekomu za lacné koruny, niekomu za drahšie. “

Hlavný kontrolór mesta Milan Tkáčik na stredajšom zasadnutí zastupiteľstva uviedol, že žiadne písomné rozhodnutie prokurátora v tejto veci zatiaľ neobdržal. „Prokurátor musí podľa zákona písomne rozhodnúť, čo s týmto trestným oznámením urobí. Či si vyžiada doplnenie, alebo dá začať trestné stíhanie alebo ho iným spôsobom ukončí. Doteraz (v stredu v čase zasadnutia MsZ – pozn. res. ) nemám od pána prokurátora žiadny právne relevantný dokument, “ uviedol hlavný kontrolór mesta Milan Tkáčik, ktorý podľa vlastných slov nevidel na kontrolu dôvod pred tým, ako prokuratúra o trestnom oznámení rozhodne. „Zastupiteľstvo ma ale svojim rozhodnutím zaviazalo kontrolu vykonať a po jej skončení predložiť správu. Budem konať tak, ako zastupiteľstvo rozhodlo, “ dodal M. Tkáčik s tým, že správa z kontroly by mohla byť hotová do jedného mesiaca. „Po predložení a vyhodnotení správy hlavného kontrolóra bude zaslané naše stanovisko, či sú tu dôvodné podozrenia zo spáchania trestného činu, z akých skutkov a či tieto skutky spĺňajú pojmové znaky niektorého z trestných činov, “ reagoval okresný prokurátor M. Glevaňák a dodal: „Termín nie je spravidla daný, ale do 30 dní od zaslania veci budeme od mesta žiadať, aby nám podalo informáciu, v akom to je štádiu. Ak to urobia skôr, budeme vo veci konať okamžite. “
(ik)

Hlavný kontrolór mesta Prešov Milan Tkáčik
Súvisiace články
13.4.2007 REAL: Čo priniesla kontrola
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK