Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Nová smernica - mestské priestory získa ten, kto dá viac

Mestský úrad v Prešove prehodnotí všetky zmluvy za prenájom mestských nebytových priestorov a od zajtra zavádza do platnosti novú smernicu primátora, ktorá stanovuje výšku nájomného za tieto priestory.

Nová smernica stanoví sumy minimálneho nájomného, ktoré by malo byť rozdelené podľa lokalít, v ktorých sa nebytové priestory nachádzajú. Tieto sumy budú základom pre vypísanie verejnej súťaže a nájomcom priestorov sa stane ten, kto vo verejnom výberovom konaní ponúkne za daný priestor najvyššie nájomné. „Súčasne sa vrátime k prehodnoteniu všetkých zmlúv za nebytové priestory, ktoré v meste sú a budeme zisťovať, či nájomné, za ktoré mesto prenajíma, je v súlade s trhovou hodnotou. Nebudeme dávať výpovede, ale ponukové konania, pri ktorých vyššia cena rozhodne. Či tá cena zostane taká, aká je v súčasnosti, rozhodne trh, “ vysvetlil P. Hagyari. Nový systém má podľa primátora v daných lokalitách zrovnoprávniť metské priestory so súkromnými. Ponukové konania, ktoré bude pripravovať mesto a nie jeho spoločnosť Prešov Real, budú robené verejnou súťažou prostredníctvom médií. Primátor pritom aj naďalej ráta s úľavami na nájomnom pre organizácie, ktoré nemajú v predmete činnosti podnikanie. „Mesto môže dať zníženie trebárs organizáciám zaoberajúcim sa sociálnou oblasťou, či iným neziskovým organizáciám, ale pokiaľ pôjde o biznis, tak žiadne výnimky, “ dodal P. Hagyari. Mestský úrad sa chce vyvarovať aj problémov s neplatičmi. „Budeme žiadať, aby zo strany nájomcov bola daná zábezpeka, a aby sa platilo trojmesačné nájomné vopred. Keď niekto nebude platiť, pôjde v jednomesačnej výpovednej lehote preč a ten depozit zostáva v prospech mesta. To znamená, že sa vyhneme súdnym sporom, “ vysvetlil princíp prešovský primátor, ktorý očakáva, že výnos z majetku mesta by sa mal zvýšiť zo súčasných 25 miliónov korún na zhruba 35 miliónov ročne.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK