Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mesto začalo riešiť dopravu v meste

Vytvorenie jednosmernej komunikácie v centre mesta, riešenie najväčšej križovatky v meste kruhovým objazdom a naštartovanie dokončenia Nábrežnej komunikácie – to sú tri základné veci v oblasti dopravy, ktoré chce v najbližšom čase realizovať odbor dopravy a výstavby Mestského úradu v Prešove.

Spustenie jednosmernej dopravy na uliciach Jarková a Slovenská by malo podľa primátora Pavla Hagyariho sprejazdniť cestovanie v centre mesta. Stať by sa tak malo po ústupe zimy a snehu. „Vytvorenie jednosmeriek by vytvorilo rezervu zhruba 80-tich parkovacích miest, ktoré by sa mali stať súčasťou systému parkovania, ktorý chceme vytvoriť. Máme záujem a hľadáme riešenie, aby sa dalo parkovné platiť cez mobil, a aby mali ľudia 20 až 30 minút úvodného parkovania grátis, “ uviedol P. Hagyari. Obe ulice by mali prejsť rekonštrukciou, v rámci ich lepšieho sprejazdnenia sa uvažuje aj o vpustení prevádzky do mesta smerom okolo hotela Dukla na ulicu Hurbanistov. Toto riešenie by malo odbremneiť preťaženie križovatky na Vajanského ulici. „Uvažujeme o obmedzení rýchlosti v tejto mestskej časti na 30 km/h kvôli bezpečnosti chodcov a otvorená zatiaľ ostáva otázka úplného uzavretia týchto komunikácií v centre mesta pre dopravu v priebehu ďalšieho roka, “ dodal primátor.

Kruhovým objazdom by mala byť riešená situácia na najväčšej prešovskej križovatke Levočská – Sabinovská. Mestským úradom už bola vypísaná súťaž na spracovanie štúdie. „Tá preukáže technické možnosti, rozpočtový náklad i nutné prekládky, keďže tadiaľ prechádza trolejové vedenie, ktoré bude potrebné modifikovať. Na základe štúdie potom budeme jednať s jednotlivými správcami, či sa na tom budú ochotní podieľať a v akom rozsahu, “ uviedol vedúci odboru výstavby a dopravy MsÚ Marián Karabinoš. Štúdia by mala byť hotová v priebehu marca. Zdá sa, že v najbližšom čase by sa mohla doriešiť aj problematická časť Nábrežnej komunikácie. Pripravuje sa totiž dohoda s rodinou Drutarovských, ktorá by mala byť uzavretá do konca februára. „Potom už nič nebude brániť tomu, aby sme túto cestu sprejazdnili v priebehu roka – roka a pol, “ dodal P. Hagyari. Prešovský primátor absolvoval na Ministerstve dopravy tiež rokovania o urýchlení výstavby diaľničného obchvatu Prešova. Ten chce ministerstvo začať realizovať až po roku 2010, snahou mesta je tento proces urýchliť. Okrem toho sa mesto zaoberá riešením križovatky pri ZVL, Okružnou ulicou ako aj prepojením Rusínskej cesty s Čiernym mostom.
(ik)

Vedúci odboru dopravy M. Karabinoš (vľavo) a primátor P. Hagyari
Súvisiace články
1.11.2007 Nábrežná komunikácia dostala zelenú 14.4.2007 Chudík ponúkol ministrovi na kruhový objazd 20 miliónov 26.2.2007 Vyriešia dopravnú situáciu v meste?
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK