Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Zlodeji a vandali sužujú Kaufland

V priebehu šiestich dní nám päťkrát niečo ukradli alebo zdevastovali," uviedol Rastislav Mochnacký, realizátor osadových úprav pri budúcom obchodnom dome Kaufland, situovaného na začiatku prešovského Sídliska III.

Časť upravovaného priestranstva verejnej zelene patrí Kauflandu, časť sa realizuje na mestskom pozemku.

Podľa slov Rastislava Mochnackého kradnú ľudia vysadené kríky, mlčovaciu kôru a ničia kotvenia stromov. "To je najzávažnejšie, pretože prerušia koreňový systém, ktorý sa počas týždňa rozrastá a stabilizuje. Prerušenie koreňového systému má za následok uhynutie stromov," uviedol R. Mochnacký a dodal, že bezprostredné škody napáchané zlodejmi a vandalmi činia dvadsaťtisíc korún, no "na jar sa možno ukážu ďalšie". Ako podotkol, na hline boli viditeľné stopy po vozíku. V tom čase "zmizlo" dvakrát tridsať kríkov, čo je počet, ktorý sa približne zmestí na jeden vozík. Dvakrát už realizátori sadových úprav podali oznámenie na políciu. Policajti však tento voľne prístupný objekt z objektívnych príčin strážiť nemôžu, takže krádeže a vandalizmus pokračujú.

"Veľa ľudí má pripomienky, že je nedostatok verejnej zelene, ale zdá sa, že sa zeleň nedá ani vysadiť, lebo ju niektorí jedinci hneď zničia alebo ukradnú," skonštatoval Rastislav Mochnacký, ktorý dodal, že na priestranstve v okolí budúceho obchodného domu Kaufland má byť, podľa projektu, do polovice novembra vysadených 3500 kríkov a 255 vzrastných stromov, napríklad lipy, javory, jasene, liriodendrony a ďalšie. "Ak ľudia uvidia, že niekto ničí, prípadne kradne sadenice a ďalšie veci, mali by upovedomiť políciu. Či už štátnu, alebo mestskú, keďže je to budúci mestský majetok," apeloval Mochnacký a zdôraznil, že tento problém nemá len jeho firma, ale aj ďalšie spoločnosti zaoberajúce sa výsadbou zelene.

Rastislav Mochnacký uviedol aj ďalší kuriózny príklad, ako sa v areáli bezostyšne kradne. Jeden starší pán sa robotníkov, pracujúcich na sadových úpravách, opýtal, či sú kolíky, ktorými sú ohradené novozasadené stromy, chemicky nezávadné. Takéto kolíky totiž potrebuje na regály na potraviny. Jeden takýto kolík pritom stojí vyše sto korún.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK