Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Primátorovo poučenie z pobytu v USA

Pomôžte si sami je jednoduchý záver zo všetkých skúsenosti, ktoré získal primátor Prešova Juraj Kopčák počas trojtýždňového pobytu v USA od 24. júna t. r. Cieľom záujmu 8-člennej skupiny, ktorú okrem neho tvorili primátori Banskej Bystrice a Krompách a pracovníci samospráv vo Zvolene, Myjave, a Trnave, a ktorú na základe odporúčania Veľvyslanectva USA v SR vybralo Ministerstvo zahraničných vecí USA, bolo zmapovať poznatky z oživovania hospodárstva miest a regiónov USA.

Prešovský primátor 17. júla po návrate domov povedal, že doniesol so sebou aj asi 20 kíl rôznych podkladov a chce z nich spracovať do 2 týždňov písomnú správu nielen pre pracovníkov mestského úradu, ale aj pre širšiu verejnosť. Pokúsil sa tiež nadviazať kontakty, z ktorých by mohli vzísť potenciálni investori. V tomto smere je najnádejnejší kontakt s finančnou korporáciou v Houstone, ktorá zabezpečuje obojstranný prenos kapitálu, t. j. do štátu Texas a z neho von. Dohodli sa, že mesto Prešov pošle svoju ponuku.

Hospodárstvo USA bolo približne pred 20 rokmi v takom istom stave ako súčasná slovenská ekonomika, ktorú sužuje najmä vysoká nezamestnanosť a nevyriešená ekonomická transformácia. J. Kopčák na príklade návštevy Clevelandu poukázal na to, že bolestný proces transformácie si vyžiadal jediné - trpezlivosť a pracovitosť. V tomto meste, bývalom oceliarskom gigante, dnes nepracuje už ani jedna oceliareň a kým pred dvoma desiatkami rokov po úpadku tohto odvetvia tu mali 30-percentnú nezamestnanosť, tak v súčasnosti je okolo 2 percent. Podčiarkol, že všetky aktivity na oživovanie nemali štátny alebo samosprávny pôvod, ale išlo o osobnú iniciatívu miestnych ľudí, súkromné osoby našli odvahu pripraviť projekty a nimi oslovili investorov.

Podľa J. Kopčáka pobyt poukázal ešte na dve veľmi vážne stránky pôsobenia americkej samosprávy - na spoluprácu s médiami a na pozitívne ovplyvňovanie verejnej mienky.

Všetky náklady na cestu hradilo Ministerstvo zahraničných vecí USA. Slovenskí zástupcovia sa stretli s dvoma republikánskymi kongresmanmi Johnom Micom a Tomom Sawyerom, prezreli si reprezentačné priestory budovy Kongresu, boli na rokovaní Kongresu, navštívili Washington, New York, štáty Ohio, Indiana, Oregon, Texas. V Clevelande sa stretli s Americkými Slovákmi a boli hosťami aj mesta Lakewood, v ktorom z 9 členov mestskej rady sú siedmi Slováci.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK