Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

"Mestská polícia sa nemá správať ako firma," tvrdí nový náčelník MsP J. Andrejko

Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva bol do funkcie nového náčelníka Mestskej polície (MsP) v Prešove vymenovaný Ján Adrejko, ktorý na tomto poste nahradil odchádzajúceho Jána Pavlovského.

Nový náčelník prešovskej MsP pracuje v zbore MsP 16 rokov, naposledy pôsobil ako vedúci oddelenia priestupkovej činnosti. Jeho prioritou na novom poste je, aby polícia pod jeho vedením bola občanom viac nápomocná. „Nebudeme sa správať ako nejaká firma, ktorá bola zriadená za účelom dosiahnutia zisku. Prioritou je prevencia, nie represia a zvyšovanie sumy uložených pokút. Skôr chceme byť pripravení ľuďom pomôcť. Budeme síce prísni na tých, čo porušujú zákony, nechceme ale na verejnosti pranierovať tých, ktorí sa dopustia priestupkov neúmyselne, “ uviedol na stretnutí s novinármi J. Andrejko. Ako príklad označil správanie sa k turistom, ktorí zablúdia na Hlavnej ulici. „Budeme sa ich snažiť z pešej zóny usmerňovať, nie ich trestať. Tvrdo ale zakročíme proti tým, ktorí to budú chcieť využiť, ako to bežne robia díleri z iných miest, rátajúc s tým, že pokuty nedostanú, “ zdôraznil náčelník.

Zbor MsP v súčasnosti tvorí 75 príslušníkov a 4 občianske pracovníčky. Zabezpečovať poriadok v meste policajtom pomáha aj 10 kamier, z ktorých 8 sa nachádza v centre mesta, zvyšné dve monitorujú Starú Tehelňu. Nový náčelník chce počet kamier zvýšiť. „Postupne chceme kamery umiestniť aj na Sídlisku III, Sídlisku II, či Sekčove. Hlavne na Sídlisku Sekčov totiž máme od občanov stále pripomienky, že dochádza k narušovaniu verejného poriadku. “ Počet nových kamier pritom bude podľa J. Andrejka závisieť od toho, koľko finančných prostriedkov mesto na tento účel vyčlení. „Je to pomerne drahá vec, v závislosti od spôsobu prenosu, či vzdialenosti od polície sa cena jednej kamery pohybuje zhruba od 100 do 200-tisíc korún, “ uviedol. Kamery ale nemajú byť jediným spôsobom zabezpečovania verejného poriadku na sídliskách. „Je potrebné posilniť aj hliadky v týchto oblastiach, preto sa v popoludňajších a večerných hodinách začala jedna hliadka z centra mesta, ktorá nebola dostatočne využitá, striedavo presúvať práve na najväčšie sídliská, “ priblížil konkrétny krok k riešeniu problémov mimo centra mesta náčelník MsP. Doteraz monitorovali vo večerných hodinách Sídlisko Sekčov dve hliadky, Sídlisko III jedna.
(ik)

Nový náčleník MsP v Prešove Ján Andrejko
Súvisiace články
26.2.2007 Nové kamery budú obsluhovať postihnutí občania
Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK