Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Krajský úrad v Prešove nebude využívať Audi A8

Krajský úrad (KÚ) v Prešove nebude používať vozidlo Audi A8, ktorého kúpa za vyše 3,2 milióna Sk bola nedávno realizovaná a prevedie sa na inú štátnu inštitúciu, v ktorej používanie áut takejto kategórie je obvyklé.

S týmto rozhodnutím oboznámil 2. novembra na mimoriadnej tlačovej besede prednosta KÚ Jozef Polačko. Druhým riešením je odpredaj auta a prednosta vyhlásil, že prípadnú stratu preberie ako svoju osobnú hmotnú zodpovednosť. Ako ďalej informoval, po porade s premiérom Mikulášom Dzurindom v pondelok 30. októbra bol poverený realizáciou uvedeného prevodu minister vnútra Ladislav Pittner.

Prednosta vo svojom písomnom vyhlásení sa prihlásil k chybám, ktoré KÚ, ako aj on osobne v procese tohto nákupu a pri vypísanom výberovom konaní urobil. KÚ neobmedzil hornú hranicu možnej ponuky, čo umožnilo podanie ponúk "nad bežný štandard". Ďalšou chybou bolo, že všetky tri skupiny automobilov - t. j. stredná strieda, vyššia stredná trieda a luxusná trieda - boli zahrnuté do jediného výberového konania, čo "nám neumožnilo samostatné rozhodnutie v jednotlivých skupinách". KÚ musel o ponuke 17 automobilov pre KÚ a trinásť okresných úradov v kraji rozhodovať ako celku. Napokon pri zadávaní podmienok na verejnú súťaž neboli uvedené žiadne dôvody, pre ktoré by KÚ mohol výberové konanie zrušiť.

Odmietol však politickú rovinu tohto problému, i keď bol na nedávnom októbrovom ustanovujúcom zasadaní konferencie regionálneho zväzu Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie zvolený bez protikandidáta za jeho predsedu. Konštatoval, že "vyvodenie personálnych dôsledkov" nie je otázka, ktorá patrí jemu. Zopakoval akurát, že pri tomto nákupe nebol porušený žiadny právny predpis.

Audi A8 je v súčasnosti v garážach KÚ Prešov, nepoužíva sa, zatiaľ bolo na ňom najazdených do 4 tisíc km.

Polačkov predchodca na poste prednostu KÚ Prešov a predseda Krajského predstavenstva Hnutia za demokratické Slovensko Peter Chudík na dnešnom stretnutí s novinármi zopakoval svoje výhrady voči kúpe Audi A8. Po prvýkrát ich zverejnil 19. októbra a tie vlastne odštartovali medializovanie celého problému. Ako dnes zdôraznil, ak dva automobily zn. Nissan Maxima po 1,2 milióna Sk a 14 octavií po necelých 400 tisíc Sk sú potrebné, nemá proti tomu nič, ale Audi A8 pre potreby prednostu KÚ považoval a považuje za prehnaný luxus. "Očakávam, že prednosta prizná svoju chybu," konštatoval. Podľa neho prednosta ako krajský líder SDKÚ "neurobil dobrý politický krok". Rečnícky sa takisto spýtal, ako sa k tomu problému postaví politický subjekt, ktorý J. Polačka nominoval na tento post. Išlo o Kresťanskodemokratické hnutie ako jednu z platforiem Slovenskej demokratickej koalície.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK