Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Mestská rada navrhla zrušiť výhodné nájomné politických strán

Prvé rokovanie má za sebou Mestská rada (MsR) v Prešove, ktorá bude mať v novom volebnom období 10 členov. Keďže poslanecký klub KDH, SDKÚ-DS ale svoje miesta zatiaľ neobsadil, na úvodnom rokovaní sa stretla iba šestica poslancov – Milan Berdis, Ivan Benko, Mária Kusendová, Anton Bidovský (všetci z klubu SMER-SD, ĽS-HZDS, SNS, SF), Jozef Baláži a Katarína Ďurčanská (obaja Klub kresťanských demokratov a nezávislých).

Mestskí radní mali na programe osem bodov. Jedným z nich bol aj materiál o prehodnotení jednotného nájmu nebytových priestorov pre politické strany a hnutia v mestom spravovaných objektoch za 130 Sk/m2. Takéto uznesenie je pritom platné už od roku 1993. Nájom politickým stranám chcel upravovať primátor Pavel Hagyari už počas februárového riadneho zasadnutia MsZ. Napokon ale tento bod stiahol z rokovania, keďže sa k nemu nevyjadrila, vtedy iba novovytvorená, MsR. Jej členovia sa na včerajšom rokovaní ale zhodli na tom, že politické strany by nemali mať oproti ostatným nájomcom v mestských priestoroch žiadne výhody a navrhli štrnásť rokov platné uznesenie zrušiť. „Hlavnými argumentami členov rady na zrušenie uznesenia boli stabilné príjmy politických strán využívajúcich nebytové priestory. Politické strany využívajú lukratívne priestory v centre mesta za symbolické nájomné, ktoré zďaleka nepokrýva ani náklady na údržbu. Ďalším z argumentov bolo, že takéto zvýhodňovanie politických strán nie je opodstatnené aj preto, lebo ich činnosť je iná ako napríklad mimovládnych organizácií, ktoré je potrebné zo strany mesta adekvátnym spôsobom podporiť, “ uviedol tlačový tajomník MsÚ v Prešove Michal Kaliňák. Nájom by sa podľa návrhu mal po novom riadiť smernicou primátora o výške nájmu za nebytové priestory. Niektorým politickým stranám sídliacim v mestských objektoch by tak mohol nájom vzrásť aj 10-násobne - v závislosti od toho, kde sídlia. Napríklad na prvom podlaží budovy na Slovenskej ulici, v ktorej okrem iných politických strán sídlia aj krajské organizácie SDKÚ-DS a KDH, je ročný nájom stanovený na 1000 Sk/m2. „Rozhodnutie Mestskej rady má odporúčací charakter, o všetkom musia rozhodnúť svojim hlasovaním poslanci zastupiteľstva, “ dodal M. Kaliňák.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK