PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2671/fhe-beatmakers.html

FHE: Beatmakers

Skupina Beatmakers vznikla okolo roku 1963 v Prešove. Zakladal ju gitarista Peter Bobák, ktorý oslovil basgitaristu Miroslava Táslera (dnes sa žiada dodať - seniora). Kvarteto dopĺňali bubeník Stanislav Bobák a gitarista Dušan Lukáč.

Časom pribudli aj ďalší hudobníci. Skupina začala skúšať a hrávať v bare hotela Dukla, náhoda ju však čoskoro posunula do 'Mekky' prešovskej populárnej hudby - Parku kultúry a oddychu. Bigbítová formácia Beatmakers nastúpila ako záskok za inú kapelu, ktorá v tom čase vzala jeden 'kšeft' na svadbe. Záskok sa okamžite zmenil na trvalý angažmán.

Beatmakers pravidelne hrávali na obľúbených Čajoch o piatej a zúčastnili sa aj na viacerých slovenských súťažiach a festivaloch. „Bolo to veľmi živé obdobie. Hrávali sme repertoár Beatles, ale aj Shadows, Rolling Stones a rock´n´rollové štandardy. V tom čase bolo veľa takýchto kapiel, čo nás nútilo k ustavičnému napredovaniu, “ spomína s odstupom štyridsiatich rokov Miroslav Tásler.

Bol to práve on, ktorý po istom čase pre 'klasické' muzikantské nezhody kapelu Beatmakers opustil a spoluzaložil nový band Roams. S ním vyhral prešovskú Beatovú ligu v roku 1967, v tom čase prestížnu záležitosť, pričom medzi porazenými ostali aj Beatmakers, k veľkej radosti ex-člena M. Táslera.

Skupina Beatmakers natočila v ukrajinskom rozhlase päť skladieb. Nie je však isté, či sa vôbec zachovali. V prípade, ak o nich niekto vie niečo viac, nech sa ozve na e-mail autora.

Foto: archív autora

 
10.3.2007 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 5376 krát