PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2692/fhe-futurama.html

FHE: Futurama

Jednou z priekopníckych hudobných skupín v Prešove bola Futurama. Bola prvou bigbítovou kapelou v Prešove. Ako prvá totiž začala používať elektrické (vtedy nazývané elektrofonické) gitary. Aj názov si dala podľa značky jedného z prvých modelov elektrofonických gitár vyrábaných v Československu.
Futurama

Futurama vznikla na prelome rokov 1962 a 1963, približne asi rok a pol hrala aj so saxofónom v obsadení: Rudo "Buco" Uličný (gitara), Miro "Čiri" Čermák (basová gitara), Miro Michalec (alt saxofón a spev) a Jozef "Juzek" Schlosser (klavír), za bicími sa vystriedali viacerí členovia, približne jeden rok hral na tomto poste študent Pedagogického inštitútu v Prešove Kamil Leštach. Po skončení štúdia (1964) sa vrátil pracovať do svojho bydliska v Poprade. Kľúčovým momentom pre skupinu bolo angažmá v PKO (od septembra 1963), kde nahradila dovtedy pôsobiaci 15-členný tanečný orchester Antona Petríka. Futurama začala pravidelne hrávať na nedeľných čajoch o piatej, plus na spoločenských akciách (Deň učiteľov, MDŽ, Silvester... ).

Vlastná tvorba v tom čase nebola kľúčová (hoci na zachovanom CD Futuramy je aj jedna pôvodná skladba: Futurama Boogie), ale hudobníci sa snažili čo najvernejšie priblížiť originálom odpočutým z Radia Luxembourg a Slobodnej Európy, z dovezených platní a magnetofónových záznamov. V tom čase do Futuramy pribudol druhý gitarista Milan Országh navrátivší sa z vojenčiny. „Saxofón sa v modernej bítovej hudbe držal ešte z čias swingových tanečných kapiel a to na celosvetovej úrovni. Kapela vyhľadávala skladby s týmto nástrojom a s použitím elektrofonických gitár, “ opisuje vtedajší repertoár Milan, dnes redaktor Prešovského Večerníka. Po príchode bubeníka Jána Senderáka a odchode Mira Michalca došlo k zmene štýlu. Začala sa orientovať na skladby The Shadows.

8. apríla 1964 sa Futurama zúčastnila big-beatového festivalu v Košiciach. Ďalším úspechom bolo vystúpenie na bále DJZ, či mimoprešovské koncerty. V lete 1966 sa rozpadla po tom, ako z Futuramy odišiel Buco Uličný. Pokusy o jej resuscitáciu neboli úspešné, bodku za jej kariérou dal Silvester 1966.

Viac: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=416

Foto: autor a archív

 
31.3.2007 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 7044 krát