Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Slovensko-americká akčná komisia

Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA) urobila všetko pre úspešný štart činnosti slovensko-americkej akčnej komisie. O takomto závere z prípravných prác na jej zriadení informoval 4. júla riaditeľ prešovskej kancelárie SFPA a od mája t. r. aj riaditeľ výskumného centra SFPA Alexander Duleba. Oficiálny začiatok práce komisie by sa mal odohrať na jej zasadaní v novembri v Bratislave. Očakáva sa, že predsedníctvo za americkú stranu prijme Zbigniev Brzeziňski.

Spolupredsedom za slovenskú stranu má byť Eugen Jurzyca. Podporu pre vznik komisie získala SFPA a jej americký partner od administrácie prezidenta USA, od prezidenta SR a od vlády SR. Počiatočnými hlavnými donormi činnosti bude 12 amerických firiem, ktoré doteraz investovali v SR, potom by sa mali pridať aj slovenské spoločnosti.

A. Duleba ďalej informoval, že také komisie pracujú v Poľsku, na Ukrajine a v Rumunsku, pričom slovenská by mala plne rešpektovať skúsenosť z poľsko-americkej trilaterálnej komisie, keď účastníkom budú navyše zástupcovia Európskej únie (EÚ).
Účasť SFPA na tomto procese je daná aj tým, že spoločnosť od roku 1998 organizuje pravidelne ročne, raz v Bratislave a raz vo Washingtone, okrúhle stoly k zahranično-politickým a bezpečnostným témam s Kongresu USA blízkym Centrom pre strategické a medzinárodné štúdie, ktoré je špičkovým inštitútom na otázky medzinárodnej bezpečnosti USA. Jeho štúdie a analýzy vplývajú na rozhodovanie Kongresu v zahraničnej politike, a teda jeho zástoj bude veľmi dôležitý v situácii, keby Kongres USA hlasoval za SR ako člena NATO. Zamestnancom centra je napr. Z. Brzeziňski a mnohé z bývalých významných osobností, ktoré spoluvytvárali zahraničnú politiku USA.

Akčná komisia bude mať tri subkomisie - pre podnikanie, pre financie a banky a pre zahraničnú politiku a bezpečnosť. Prvé dve vypracujú odporúčania pre vlády SR a administráciu USA ako zvýšiť prílev investícií USA do SR, ako vytvoriť prehľadné hospodárske pomery v SR výhodné pre zahraničných investorov, čím by SR akceptovala normy EÚ. Tretia subkomisia vypracuje sumár najdôležitejších argumentov pre kongresmanov USA, aby vedeli pri hlasovaní, prečo je dobré mať SR v NATO.

A. Duleba vyjadril vďaku za pomoc pri naštartovaní činnosti prvých dvoch subkomisií podpredsedovi vlády SR Ivanovi Miklošovi a veľvyslancovi SR v USA Martinovi Bútorovi. Dovedna oslovili 63 významných firiem na Slovensku, doteraz s členstvom vyjadrilo súhlas 35 z nich.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK