Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

FHE: Island

Koncom 90. rokov vznikla v Prešove formácia Island, ktorá bola odpoveďou na slávne írske U2. Kapelu založili Dušan Guman (gitara, autor hudby a textov) a Daniel Lanščák (basgitara), ktorí figuruje aj v aktuálnej zostave. Zakladajúce duo dopĺňal bubeník Vašo Bednář. Medzičasom sa v zostave objavila aj speváčka Maja Mikolajová, klávesák Miloš Kriššák či zaujímavá postavička od Sniny - Ľubo Dubjak (basová gitara). Zostava sa napokon vykryštalizovala tak, že k pôvodnému duu sa pripojili spevák Ľubo Leško a bubeník Martin Javorský.

Island

Prvým väčším koncertom Islandu bola účasť na Rockovej lige 2000. Kronikár kapely (kto iný ako kapelník D. Guman) na vystúpenie spomína takto: „Vzhľadom na ich reálne schopnosti bolo ich vystúpenie jedným z tých lepších. Vystúpenie otvorila Long Way Home, kde Dandyho basa kamsi odišla a hrmotne sa vrátila až ku koncu skladby. Chlapci celé vystúpenie zvládli po psychickej stránke veľmi dobre. Nasledovala New Millenium s nechceným vynechaním polovice prvého refrénu, potom prvá skladba kapely Last Romantic Song. Potom a aj neskôr si Josh poklebetil s publikom a ohlásil ´pre všetky naše frajerky´ My Life´s Full Of You, ktorá plynulo prešla do ´hitu´ Kosovian Sky. “

Po rozbehu natočil Island v štúdiu Perina prvé demo a kapela si následne dáva pauzu. Impulzom pre znovuobnovenie bola možnosť účasti na festivale Verím, Pane v júli 2003 v Námestove. Po účasti na tomto festivale mal Island aj prvý samostatný koncert, v prešovskom Vysokoškolskom klube (v hoteli Senátor). Stopu po sebe Island zanechal aj na tohoročnej Rockovej lige a tiež si chcel znovu zahrať v Námestove.

Web: www.island.szm.sk

Foto: island.szm.sk

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK