Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Chudík a Hagyari rokovali s premiérom

Premiér Róbert Fico, primátor Prešova Pavel Hagyari, predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík ako aj ďalší členovia vlády sa v nedeľu večer stretli na spoločnom rokovaní. Jeho výsledkom je prísľub premiéra, že do Prešovského kraja poputuje najviac peňazí určených na výstavbu diaľnic a rýchlostných komunikácií.

Slovenská vláda v programovacom období rokov 2007 až 2013 poskytne na tento účel dotácie vo výške 273 miliárd korún. „Z nich pôjde do Prešovského kraja spolu 87 miliárd korún, čo tvorí 32 percent všetkých dotácií a to je najväčší podiel zo všetkých krajov Slovenska. Priamo na diaľnice pôjde 56 miliárd korún, zvyšok je určený na rýchlostné komunikácie, “ uviedol premiér, ktorý takýto krok považuje za konkrétny príspevok k znižovaniu regionálnych rozdielov. „Verím, že Prešovský a Košický kraj budú už čoskoro pre investorov podobne atraktívne ako je v súčasnosti Žilinský, či Trenčiansky kraj, “ dodal premiér, podľa ktorého je cieľom vytvoriť z týchto peňazí pripojenie diaľnice D1 na európsku diaľničnu sieť cez rýchlostnú komunikáciu Košice – Miškolc.

Na rokovaní sa hovorilo aj o výstavbe obchvatu mesta Prešov, konkrétne o napojení diaľničného úseku D1 od Fričoviec na Prešov. Ten by sa podľa predsedu PSK Petra Chudíka pri intezívnej spolupráci krajskej a mestskej samosprávy mohol začať stavať koncom roku 2009 a nie, ako s tým pôvodne počítal vládny návrh, až v roku 2013. Na to ale musí byť celé územie pripravené, čo je podľa premiéra väčší problém ako zdroje na financovanie výstavby obchvatu. „Zdá sa, že mesto nie je pripravené a problém je vo vlastníckych vzťahoch, ktoré často spôsobujú oddialenie výstavby konkrétneho úseku. Minister dopravy predložil zákon, ktorý má pomôcť urýchliť procesy, ktoré súvisia s vysporiadaním územia a stavebným konaním. Verím, že tento zákon získa podporu parlamentu a pomôže vyriešiť situáciu, ktorá vznikla v Prešove, “ uviedol po stretnutí R. Fico, ktorý verí, že pri „maximálnom úsilí ten rok 2009 začína byť aktuálny. “ Aktivitu v tomto smere prisľúbil aj primátor Prešova Pavel Hagyari, ktorý ocenil aj podporu zo strany premiéra, ktorú vyjadril myšlienke nového železničného koridoru Poprad – Prešov – Košice. „Je to garancia toho, že sa už v tomto roku začne robiť technická príprava, “ uviedol prešovský primátor.
(ik)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK