Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

FHE: Striga

Niekedy na prelome rokov 1986 a 87 vznikla v prešovskej časti Solivar skupina Striga, považovaná za legendu. V tom čase vládol metal a táto atmosféra sa ukázala byť priaznivou pre Strigu. Jej kultovou postavou bol spevák zvaný Leiche.

Striga

Spomína to aj kniha z roku 1993 Ohlasy písní těžkých (encyklopedie českých a slovenských hard rockových a heavy metalových skupin), kde je Striga jediným zástupcom šarišskej metropoly. Je pri nej aj fotografia, na ktorej sú, mimochodom, s členmi Strigy sfotení členovia Metalliky Lars Ulrich a Kirk Hammet. Práve Metallica patrila k jedným z inšpiračných zdrojov „strigôňov“. V predrevolučnom období Striga vypredávala „piňďák“, ako sa nazýval vtedajší Dom pionierov a mládeže (dnes v týchto priestoroch sídli Pravoslávna bohoslovecká fakulta Prešovskej univerzity).

Na vtedajších Koncertoch mieru (neskoršej Rockovej ligy) Striga väčšinou nesúťažila, ale hrala rovno ako hosť, zúčastnila sa ja legendárneho (predčasne ukončeného) koncertu v amfiteátri pri „piňďáku“ v lete 1989. Keď bola koncom 80. rokov v Prešove na vrchole popularity, tak je skôr pomohli než ublížili problémy so schvaľovaním Leicheho hororových textov.

Ich autor k tomu neskôr pre Korzár povedal: „Tvrdili nám, že sú to protištátne texty, čo bola hlúposť. Keď sme raz mali hrať vo finále v PKO, nevedeli sme či vôbec vystúpime. Ľubo Hanušín vtedy povedal, že ak nepríde nikto z OV KSS môžeme hrať. Cítili sme sa ako nejaký ´krylovci´, čo je však nezmysel. Mali sme len pochmúrne texty. Za toho totáča mala mladá generácia strach a rešpekt. Ja som si to však neuvedomoval a bral to všetko ako zábavu. “

Z tohto obdobia sa zachoval videozáznam Rock Show Movie. V úspešnom rozjazde pokračovala kapela aj po revolúcii. Už v roku 1991 bola označovaná za legendu, čo potvrdzuje článok z časopisu Rockorama. V tomto období už Strigu opustil (bol vyhodený? ) spevák. Nahradil ho Košičan Marián Anděl. Z ďalších hudobníkov sa Strige vystriedali gitaristi Juraj Roman, Patrik Kubánka, Július Šafránek, basgitaristi Juraj Molčan, Tomáš Kačala a bubeníci Vilo Bocák a František Železník.

Prvé, trojskladbové demo, kapela nahráva (1992) v zložení Roman, Železník, Molčan a Anděl. Okrem toho aktívne koncertuje. V roku 1993 Striga vynecháva účasť na Rockovej lige, zato sa jej však podarí dostať sa spomedzi 226 slovenských skupín do semifinále novej súťaže Marlboro Rock In, čo znamená koncert v Bratislave a širšiu medializáciu (postup si zopakuje aj v roku 1996).

Prichádzajú ďalšie personálne zmeny. V novej zostave Marián Dráč (spev), Juraj Roman (gitara, vokály), Ján Šarišský (gitara), Ján „Kafi“ Kavulič (basová gitara, vokály), František Železník (bicie nástroje) nahráva v roku 1995 demo Watching Nasty World, ktoré AD micro STUDIO vydalo oficiálne, ako album na magnetofónovej kazete.

Striga sa nevyhla ani ďalším zmenám a výraznejšiemu odklonu od pôvodného thrash-metalového smerovania. S novým gitaristom Jánom Kolesárom (namiesto J. Šarišského) nahráva v roku 1997 ešte pod názvom Striga v AD micro STUDIO demo Negative Points. Ide o labutiu pieseň, kapela mení názov na Frown.

Foto: archív autora

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK