Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

BMW sa pretriasalo už aj vo Veľkom Šariši

Nie je tomu tak dávno, čo jediným slovenským mestom zaujímajúcim sa o investíciu mníchovskej automobilky BMW bol Prešov. Táto nemecká a automobilka, ako je známe, má záujem o výstavbu montážneho závodu.

O investíciu sa dnes uchádza vyše stovky miest nielen zo Slovenska, ale aj Maďarska, Poľska, Českej republiky i ďalších krajín. A na tému BMW sa diskutovalo aj na utorňajšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Veľkom Šariši, mestečku v Prešovskom okrese.

"Ponuku sa zatiaľ do Nemecka nedostala, Prešov ju podal prvý. Prešov však bude mať problémy s pozemkami," povedal veľkošarišský primátor Róbert Oros, pričom uviedol, že by v tejto súvislosti bolo možné uvažovať s pozemkom za podnikom ČKD vo Veľkom Šariši. Upresnil, že chce o tejto téme rokovať so svojim prešovským kolegom, ale k podaniu žiadosti na tender BMW je nutné vypracovať komplexný 120 stranový dotazník. Róbert Oros teda túto tému uzavrel slovami: "Asi z toho nič nebude."
Na jeho slová zareagoval poslanec MsZ Štefan Hanigovský: "Bol by som veľmi rád, keby som nemal pravdu. Kto si ale myslí, že BMW pôjde von z Nemecka, mýli sa. Slovensko nespĺňa ani tridsať percent kritérií, ktoré BMW požaduje, naviac mu konkurujú aj mestá z Maďarska, Poľska, Českej republiky, Rakúska a najmä nemecké mestá." Ako dodal, predpokladá, že investícia mníchovskej automobilky ostane v Nemecku. "Najlepšie predpoklady na výstavbu závodu má, pokiaľ viem, Berlín. Ak chcú znížiť nezamestnanosť vo východnej časti Nemecka, závod postavia pravdepodobne v Berlíne," dodal poslanec Hanigovský a navrhol, aby sa touto otázkou z finančných dôvodov mesto Veľký Šariš nezaoberalo.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK